Am citit cu atentie postarile dvs., iar dintre concluziile personale enumar:
1. Prea adesea o atitudine distructiva si niste blocaje „constientizate” inainte de-a pleca la drum. Nu am implinit inca 30 de ani, dar din exemple personale, fara a lua altele in calcul, pentru ca as mai avea, va spun ca se poate... Sunt constient insa ca vor fi si destui intreprinzatori-speculanti, in spate unor tineri eligibili, iar marea parte a acestora din urma va avea mai mult un rol formal. Dar va fi vorba de cel putin 1.100 microintreprinderi - debutante, in perioada derularii programului 2010 – 2012, conform normelor metodologice si, personal, nu vreau sa cred ca toti acesti bani sunt deja „dati”...
2. Prea multe franturi de informatii am vazut postate in legatura cu acest subiect, partial corecte si unele chiar incorecte. Persoanelor interesate le recomand sa-si faca timp si sa citeasca cu atentie atat OUG, cat si normele de aplicare... exista amandoua si sunt doar cateva pagini:
[ link extern ] /
3. O spun mereu si tot mai des in ultimul timp... problema cofinantarii este una reala, acuta, dar si aceasta poate sa fie depasita, daca credeti intr-un proiect personal, sunteti dispus sa-i acordati din resursele personale avute la un anumit moment si daca identificati cele mai bune solutii, adaptandu-va usor tot timpul. In aceasta conjunctura, banca nu va este niciun prieten, dar niciun dusman. Un proiect bun si experienta necesara (castigata eventual in calitatea de angajat), prin care sa demonstrati ca veti putea ramburasa creditul, va cresc considerabil sansele sa obtineti cofinantarea. Binenteles, mai trebuie stiut ca, implicarea personala financiara si asumarea unui risc de catre dvs., sunt obligatorii intr-o relatie client-banca si demonstreaza ca sunteti primul care credeti in business-ul propus. In concluzie, bancile sunt greu accesibile, intr-adevar, mai ales pentru start-up-uri, dar nu sunt inaccesibile.
4. Concluzionand... daca esti un tanar intreprinzator si vrei sa demarezi o prima afacere, poti sa primesti pana la 10.000 euro ajutor nerambursabil, reprezentând 50% dintr-un proiect. La nevoie, banca partenera in program iti poate oferi un credit pentru cofinantare, garantat pana la 80% printr-un fond de garantare. Dar cum te descurci fiind prima ta afacere? Combinatia ajutor nerambursabil – credit – prima afacere, nu este una imposibila, dar categoric grea, complexa si solicitanta.
Va doresc succes!
IMPORTANT: In cadrul firmei noastre de consultanta ne-am gandit la un pachet de servicii pe care sa le prestam in favorea acestor tineri „intreprinzatori debutanti”, pentru a-i ajuta in demersul lor de a obtine acest ajutor nerambursabil, la nevoie sa obtina si un credit bancar, dar dorim sa le oferim si consultanta in primele 6-12 luni de activitate, pana reusesc sa-si puna afacerea pe picioare. Tarifele pe care intentionam sa le practicam, in cadrul acestor servicii, sunt mai mult decat decente, dar suntem selectivi in alegerea clientilor. Destinat doar acelora care cred ca se poate!