Scuzati dar nu am fost destul de explicit.
De ex: in decurs de 2 saptamani lucram 8 ore/zi; 6 zile /saptamana (48 ore /saptamana). Conform legii 8ore / saptamana sunt suplimentare iar firma le va compensa cu ore libere in urmatoarele 60 de zile. Compensarea va fi 8 ore suplimentare compensate cu 8 ore libere in urmatoarele 60 de zile,fara alte sporuri. Citind articolul 122 alineat 2 si articolul 123 alineat 2 din legea 40 am inteles ca beneficiez si de sporul de 100% acordat pentru orele suplimentare (negociat in contractul colectiv de munca) sau ore libere in cuantumul venitului realizat pe cele 8 ore suplimentare.
Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine sau compensarea propusa de firma ( 8 ore suplimentare cu 8 ore libere fara alte sporuri) este varianta corecta, avand in vedere exemplul de mai sus.
Buna ziua,
De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, fara alte sporuri. Intrebarea mea este daca aceasta compensare respecta legea 40, art.122, alineat 2.
Multumesc!
Va rog sa ma scuzati dar cred ca m-ati inteles gresit. Cand am spus ca mi se pare o prostie nu m-am referit la raspunsul Domnului Master ci la sistemul legislativ din Romania. Va rog sa ma scuzati pentru ca nu m-am facut inteles!
Mi se pare o prostie. A fost privata de un drept al ei. Parerea mea este ca ar trebui sa-si primeasca derpturile la fel ca ceilalti pensionari atfel statul poate fi acuzat de discriminare dupa parerea mea. Daca nu va suparati as dori sa primesc parerea unei persoane specializate in acest domeniu si cateva argumente. Multumesc!
nu o sa primeasca nimic retro desi ar fi trebuit sa fie incadrata in gr 1 inca din '90?
as mai avea o mica nelamurire: daca am casa de marcat mai e nevoie de monetar sau inregistrarea in registrul jurnal se face pe baza raportului fiscal zilnic?
Buna seara scuzati-ma daca nu am fost destul de explicit: deoarece nu am un registru de casa, dupa cum mi s-a spus si mai sus este destul registru de incasari si plati, nu pot reporta o suma in casa de pe o zi pe alta pt ca trebuie sa notez in fiecare zi, in registru, suma incasata. Astfel: seara fac casa, notez suma un registru si ramana casa goala. Cand deschid magazinul am nevoie de cativa bani marunti pt a da rest clientilor dar casa este goala asa ca pun in casa 100 ron in monede si bancnote mici. Cum documentez aceasta suma daca am un control al casei si se descopera in plus in casa dar de fapt este o suma pe care eu o pun dimineata in casa pt a avea bani marunti pt rest dar seara scot aceasta suma din casa inainte sa fac casa iar a doua zi o pun inapoi pt a avea bani marunti. Nu stiu daca acum am fost destul de explicit dar daca ati inteles sensul intrebarii va rog sa-mi raspundeti.
Buna seara,
As avea si eu o intrebare la care as dori un raspuns daca se poate:
Mama mea a fost pensionata pe caz de boala inainte de '89 fiind incadrata in grupa 3 de munca, ea lucrand la gravura in industria sticlei. Dupa '89 muncitorii din industria sticlei au fost trecuti in grupa 1 de munca. Acum, cu noua lege a pensiei, a trebuit sa-si depuna o cerere de marire a pensiei fiind in grupa 1 dar a descoperit ca ea a ramas si dupa '89 tot in grupa 3 de munca. De la Casa de Pensii i s-a cerut o adeverinta de la intreprinderea inde a lucrat prin care sa dovedeasca ca este in grupa 1 ca sa-i fie calculata pensia conform grupei 1 de munca. Inrebarea mea este daca ar fi vreo sansa sa primeasca si retro diferenta de pensie avand in vedere ca este o diferenta intre gr 1 si 3, si daca da, pe cati ani in urma poate recupera diferenta si care sunt caile legale ce trebuie urmate ?
In speranta unui raspuns va multumesc anticipat!
sorinnell a scris:
sorinnell a scris:
buna, as mai avea o mica intrebare daca se poate:
In fiecare dimineata pun in casa de marcat 100 Ron pentru a da rest. Unde se inregistreaza aceasta suma pentru a nu fi probleme in cazul unui control al sumei din casa de marcat?
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea de mai sus? Multumesc
de registru de casa am nevoie?