Datorati plata intretinerii din ziua incheierii contractului la notar. Este adevarat ca poate trece o luna, maxim doua luni de la eliberarea adeverintei de vanzare dar pe aceasta adeverinta se poate trece că , proprietarul nu are datorii restante fata de asociatie fiind achitat inclusiv consumul lunii....x..... Se poate de asemenea trece o perioada de valabilitate a adeverintei, de exemplu 30 de zile. Ultimul consum datorat se retine de obicei din fondul de rulment , fond care asociatia este indicat sa-l detina si care se restituie vechilui proprietar DUPA APARITIA ultimei luni de consum care-i apartine. Se face o chitanta de plata cu valoarea consumului restant , iar diferenta (daca mai exista) se restituie vechilui proprietar. Noul proprietar , intr-un interval de timp stabilit de comun acord cu administratia isi va reface fondul de rulment care in principiu trebuie sa acopere consumul uni luni de iarna , cu aproximatie,...sau a fost stabilit in adunare generala.
Pentru plata , administratia NU ARE VOIE SA VA CONDITIONEZE incasarea de numerar in felul in care o face. Varinate :1) Inregistrat o plangere la presedintele asociatiei -- la care sa aveti numar de inregistrare . 2) plata in contul asociatiei prin OP pe care specificati lunile pe care le achitati. 3) Plata prin mandat postal cum spunea cineva mai sus .
Daca dupa plata , inca mai apar restante si penalizari vechi , inregistrati la primaria localitatii o plangere cu aceasta problema, in atentia departamentului de sprijia al asociatiilor de proprietari.(in 30 de zile normal primaria trebuie sa faca verificari pe teren - sau cheama presedintele la ei - si mai au obligatia sa va dea raspuns oficial prin posta). Oricum asociatia nu are nicio sansa in instanta decat dupa ce aveti dumneavoastra 3 luni consecutive neplatite (caz in care pot impune si privilegiu imobilira cu rang prioritar pe CF). Succes! (sunt administrator din 2001 si,..am trecut si ... evitat spete asemnatoare pentru a nu ramane cu consumuri neachitate la schimbarea proprietarilor).
Ce valoare e in joc ? Am trimis si primi in timp destul de multe colete , chiar si prin posta asa ca am ceva experienta.. In primul rand asteptati sa primiti banii sa fiti sigur ca a platit coletul . Nu de alta dar posta tine vreo 10 zile un colet pana sa-l inapoieze la dumneavoastra in cazul in care destinatarul nu-l ridica. Timp suficient sa respectivul, daca e de rea credinta sa trimita un alt cole cu ziare in el , si pe care prin amenintari telefonice spera sa castige bani necinstiti. Daca banii va vin, daca descrierea produsului era cea reala si daca stiti ca l-ati ambalat corespunzator , sunet-i individului sa faca plangere unde vrea el pt ca nu sunteti magazin iar el sa poata returna in 30 de zile produsul. In plus , e ciudat faptul ca el l-a retrimis imediat ,..si tot prin posta. Eu, de exemplu daca am primit un produs defect, spart, indoit , am facut poze le-am trimis pe mail expeditorului si i-am propus o ,..intelegere. Sau returnarea unei parti din suma platita (daca totus produsul era partial functional), sau inapoierea produsului pe cheltuiala mea si primirea contravalorii ulterior. In nici un caz ,..nu pui produsul in cutie si-l inapoiezi (daca e produsul real in cutie). In plus , daca chiar ar fi fost de returnat i-a spune respectivului sa-l returneze prin curier (costa 25ron,..tot pe anumite situri de vanzari) ,.. si ulterior daca vad ca e acelasi produs ,...sa-i returnez banii.
In cazul acesta - asteptati banii si spuneti-i sa faca unde vrea plangere pt ca produsul trimis de dumneavoastra este conform descrierii din anunt. Faceti oricum o captura a anuntului de pe internet si folosit pe telefon soft de genul Call BLOCKER pt a nu mai fi deranjat(a).
Chiar daca face vreo plangere (ceea ce e putin probabil) , trebuie sa dovedeasca ca produsul in momentul trimiterii prin modalitatea preferata de el era defect sau ca nu corespunde descrierii. Nu prea are nimeni sansa cu o astfel de plangere,...mai ale ca politia are nerezolvate probleme mult mai spinoase,....
Succes.
Multumesc mult pentru raspuns.
Am cateva lucruri clare:
- Presedinte si cenzor = contract de mandat
- Administrator = CIM , sau membru in Comitetul executiv si poate presta fara retributie
Intrebarea este : pentru femeia de serviciu care presteaza activitate dependenta cam o ora pe zi (maxim) respectiv pentru un casier care presteaza activitate dependenta 2h pe saptamana , este necesar CIM (cu Revisal si tot ce implica) sau se poate legal si Contract civil cu 5 ore pe saptamana respectiv 2h pe saptamana , cu depunere D112 cu toate taxele de munca dependenta prevazute in documentarul DGFP Brasov?
Nota - vorbim de o asociatie de proprietari pe o singura scara cu 60 garsoniere.(e un bloc cu 60 garsoniere).
Va multumesc anticipat !
Buna seara.
Va rog sa-mi spuneti daca in calitate de administrator atestat pot indeplini functia de administrator la o asociatie de proprietari dar fara sa fiu retribuit. Asociatia e mica, am si eu un apartament in respectivul bloc si-mi e suficient daca stiu ca blocul are cheltuielile la zi. In cazul acesta ,...mai trebuie depus vreun document pe undeva referitor la angajare? Multumesc anticipat.