va multumesc pentru raspuns.
cu voia dvs am sa intru putin in detalii.
prima actiune a fost penala, prin care se cerea nulitatea absoluta (totala) a actului.
decizia judecatoreasca penala definitiva nu cuprinde in dispozitivul sau nimic referitor la act, in considerente retinand ca nu este posibila "restitutio in integrum", mai retine ca actul a fost incheiat cu incalcarea legii, fapt ce a si condus la condamnarea penala a inculpatilor la inchisoare pentru incheierea actului prin inselaciune.
din cate stiu, hotararea judecatoareasca are autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea transata (art 430 pct.1 ncpc).
dupa pararea mea, chestiunea legalitatii actului nu a fost transata prin decizia penala: in afara de mentiunea din considerente cu privire doar la "restitutio in integrum", dispozitivul nu contine nimic referitor la act, cu atat mai putin referitor la nulitatea absoluta (totala) a actului, care era capatul principal al actiunii.
unei noi actiuni civile, avand insa ca obiect nulitatea absoluta partiala a actului, i se pot ridica exceptii care sa impiedice constatarea nulitatii absolute partiale a actului?
Nulitatea absoluta si nulitatea absoluta partiala sunt considerate obiecte diferite?
De exemplu, daca o actiune are ca obiect nulitatea absoluta (totala) a unui act, iar o alta actiune are ca obiect nulitatea absoluta partiala a aceluiasi act, se considera ca cele doua actiuni au obiecte diferite ?
instanta penala dand o hotarare cu condamnare pe latura penala, s-a pronuntat si pe latura civila, fiind obligata de prevederile vechiului cpp.
conform art. 22 alin. (1) din vcpp, hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile, numai cu privire la existenţa faptei, a persoanei care a săvârşit-o şi a vinovăţiei acesteia.
intrebarea mea este: o parte poate invoca in procesul civil ca exceptie puterea de lucru judecat a deciziei penale privind latura civila? (ca inteleg ca decizia penala nu are autoritate de lucru judecat in procesul civil).
cum se poate combate aceasta exceptie?
multumesc.
Am deschis o actiune civila care, in faza de recurs, a fost suspendata deoarece a inceput procesul penal in aceeasi cauza, proces in care aveam calitate de parte vatamata.
Procesul penal s-a terminat cu condamnarea paratilor si pronuntarea instantei pe latura civila.
Procesul civil a fost reluat, insa paratii (acceasi cu condamnatii din penal), invoca exceptia puterii de lucru judecat a procesului penal, in ceea ce priveste latura civila.
Eu stiu ca solutia din penal pe latura civila nu are autoritate de lucru judecat in procesul civil, dar cum pot inlatura exceptia puterii de lucru judecat ridicata de parati?
in privinta incheierii am inteles, fiind vorba doar de indreptarea unei erori materiale.
in schimb, va rog sa precizati daca prin "se va respinge apelul" ati vrut sa spuneti ca tribunalul va mentine sentinta judecatoriei de constatare a nulitatii absolute.
reclamantul a solicitat constatarea nulitatii absolute a contractului, paratul a spus ca acel contract e valid sau cel mult lovit de nulitate relativa.
in dispozitivul sentintei instanta a retinut nulitatea relativa.
desi din cuprinsul hotararii se putea intelege ca e vorba de nulitate absoluta, dpdv juridic conta ce scrie instanta in dispozitiv.
urmare a cererii de lamurire dispozitiv facuta de reclamant, instanta a schimbat dispozitivul sentintei, inlocuind sintagma 'relativa' cu 'absoluta'.
problema e ca doar sentinta cu retinerea nulitatii relative a fost recurata de catre parati, nu si incheierea in care se retine nulitatea absoluta.
in acest caz, intrebarea e: ce efecte juridice produce acest fapt asupra desfasurarii recursului?
o judecatorie da o sentinta civila prin care se constata nulitatea relativa a unui contract de vanzare-cumparare.
paratii fac recurs in termen legal.
tot in termen legal cealalta parte solicita lamurirea dispozitivului sentintei, iar sentinta este modificata printr-o incheiere prin care nulitatea relativa este modificata in nulitate absoluta.
incheierea e cu drept de recurs in 15 zile.
paratii nu fac recurs si impotriva incheierii.
in recurs, avand in vedere ca incheierea a devenit irevocabila prin nerecurare, ce optiuni exista ? mai poate fi casata sentinta de catre tribunal in tot sau in parte? tribunalul poate respinge recursul paratilor pe motiv de nerecurare a incheierii?
Judecarea unei cauze civile (dosarul 1) a fost suspendata in temeiul art.244 pct.1 vechiul Cpc, de exemplu la data de 1 ianuarie, in vederea solutionarii unei alte cauze civile (dosarul 2).
Dosarul 2 este solutionat irevocabil la data de 1 februarie.
Intrebarea este: de la ce data, 1 ianuarie sau 1 februarie, se calculeaza termenul de un an pentru perimarea dosarului 1 (in cauza se aplica vechiul Cpc) daca, in motivarea suspendarii, instanta nu aplica si art.244 pct.2 ci doar pct.1 ?