Nulitatea absoluta si nulitatea absoluta partiala sunt considerate obiecte diferite?
De exemplu, daca o actiune are ca obiect nulitatea absoluta (totala) a unui act, iar o alta actiune are ca obiect nulitatea absoluta partiala a aceluiasi act, se considera ca cele doua actiuni au obiecte diferite ?
Cred că mai mult vă interesează efectele constatării nulității de drept totale, respectiv parțiale, asupra actului!
Nulitatatea absolută lipsește actul de efectele sale; dacă este parțială actul nu-și va produce efectele doar cu privire la clauzele nule de drept.
Dacă vă referiți la obiectul acțiunii, acesta se stabilește în funcție de solicitarea făcută instanței, fie constatarea nulității absolute a unui înscris per ansamblu, fie parțială...
Iar dacă vă temeți de litispendență, conexitate, consider că aveți de ce întrucât, din această perspectivă, sunt considerate obiect unic pt că afectează același act juridic...
va multumesc pentru raspuns.
cu voia dvs am sa intru putin in detalii.
prima actiune a fost penala, prin care se cerea nulitatea absoluta (totala) a actului.
decizia judecatoreasca penala definitiva nu cuprinde in dispozitivul sau nimic referitor la act, in considerente retinand ca nu este posibila "restitutio in integrum", mai retine ca actul a fost incheiat cu incalcarea legii, fapt ce a si condus la condamnarea penala a inculpatilor la inchisoare pentru incheierea actului prin inselaciune.
din cate stiu, hotararea judecatoareasca are autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea transata (art 430 pct.1 ncpc).
dupa pararea mea, chestiunea legalitatii actului nu a fost transata prin decizia penala: in afara de mentiunea din considerente cu privire doar la "restitutio in integrum", dispozitivul nu contine nimic referitor la act, cu atat mai putin referitor la nulitatea absoluta (totala) a actului, care era capatul principal al actiunii.
unei noi actiuni civile, avand insa ca obiect nulitatea absoluta partiala a actului, i se pot ridica exceptii care sa impiedice constatarea nulitatii absolute partiale a actului?
Având în vedere că hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile, numai cu privire la existenţa faptei, a persoanei care a săvârşit-o şi a vinovăţiei acesteia, apreciez că nu vă împiedică nimic să solicitați constatarea nulității la instanța civilă.