avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Activitate sanda2s

Activitate sanda2s

Pentru emiterea prin telefon a autorizației de lucru - AL...
Electromecanicul ajuns în teren la fata locului comunica prin telefon, emitentului, zona cu defect iar acesta, pe baza informațiilor primite, trebuie sa completeze AL capitolul de emitent după care confirma datele primite și transmite celui din teren ca s-a emis AL telefonic cu separatiste vizibile prin deschiderea separatoarelor x și y, zona de lucru situata între stâlpii s și t, etc. Din acel moment admitentul care poate fi și sef de lucrare, are acceptul de a completa în AL cap admitere și cap. Șef lucrare toate datele necesare cum ar fi...ora la care s-a primit aprobarea, separatiste electrice, zona de lucru, membrii în echipa, etc.
Personal nu vad ok acest mod de a emite telefonic o AL odată ce am rubrica de semnatura.

Asemănător este și aprobarea telefonica a foilor de manevre de execuție- FME.
Foaia de manevra reprezinta un document ce conține denumirea subunități de exploatare, persoanele care întocmesc, verifica și aproba FME, succesiunea de manevrare a aparatajului necesare retragerii/redarii din/in exploatare a echipamentului respectiv.
Cel din teren are obligația să-mi citească FME, punct cu punct și eu sa confirm corectitudinea întocmirii FME.
Nu cred ca este corect sa aprobarea acest document pe care nu îl vad, prin telefon.
Regulamentul spune ca se poate da aprobare verbala telefonic de întocmirea corespunzătoare a FME, dar nu se va pune în execuție decât după ce se vizualizează și eventual corectează si se semneaza de către cel care a aprobato.
Cu toate ca am adus la cunostinta acest aspect nu înțeleg de ce se insista cu prostia asta.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Eu nu am inteles ca trebuie sa isi dea avizul, ci ca trebuie sa ia la cunostinta, asa a spus userul. Aveam pe undeva si niste norme privin inclusiv autorizatia de lucru in domeniul electric, se semna initial se sef, la final de echipa de executie. Sau poate doar am asimilat eu situatia userului cu o situatie cunoscuta de mine... eu asa am inteles, ca problema e semnatura pentru ca si telefonic verba volant.

Exact despre riscul acesta este vorba. Cum pot sa aprob sau sa emit ceea ce nu vad? Cel din teren imi poate transmite informatii eronate si daca rezulta un accident de munca sunt direct raspunzator.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autorizatia de lucru este un document completat de catre emitent si include separatiile electrice a instalatiei in care urmeaza a se lucra, delimitarea zonei de lucru, interdictii de manevra, etc, desemnarea sefului de lucrare, desemnarea admitentului.
Noua ni se cere sa emitem autorizatii de lucru si sa aprobam foi de manevra prin telefon ceea ce nu mi se pare corect deoarece nu o data am sesizat ca personalul operativ din substatie citea foaia de manevra de la alt echipament asemanator.
Buna ziua!
Daca un document are spatiu special pentru luare la cunostinta prin semnatura(exista spatiu destinat semnaturii a 3 persoane ce isi dau acordul ca inscrisurile din autorizatia de lucru corespund realitatii) poate fi emis / aprobat / dus la indeplinire prin acord telefonic cu mentiunea "telefonic"?
Completarea datelor in document(autorizatie de lucru) se face pe baza transmiterii telefonice de catre personalul din teren aflat la fata locului.
Aici as aduce in discutie art. 272 din NCPC - inscrisul sub semnatura privata.
Noi nu suntem de acord cu aceasta modalitate deoarece o informatie transmisa gresit poate conduce la accidente de munca.
Multumesc!
Lucrez intr-o instituție mare, cu mii de salariați. Din iulie anul trecut se negociază și nu se ajunge la nicio înțelegere, în condițiile în care salariile sunt foarte, foarte mici, și contractul colectiv de munca nu e semnat. În decembrie a expirat cel pe 2023, iar abia în februarie se întâlnesc din nou pt negociere, sindicatul și conducerea, pt 2024. Între timp, noua ni se dau acte adiționale de mărire a salariului începând cu 01.01.2024, în baza unei decizii a comitetului de direcție din 12.01.2024. Oare este corect? Ma gândesc sa nu fie niște capcane, s-a auzit neoficial ca cei care vor semna pot fi pasibili și de desfacerea contractului de munca, atâta timp cât nu este o convenție încheiată. Știe cineva care este mersul în astfel de instituții mari?Se poate, cu ajutorul unui avocat sa se declanșeze un conflict de munca?
Răspuns la discuția Negocierele CCM 2024 au eșuat.
Beneficii, majorare salariala cu 10%, infima la salariile actuale..
Inrebarea era ce consecințe vor fi din partea conducerii pentru salariații care nu au semna CIM cu coeficientul impus de ei.?
Negocierele CCM 2024 au eșuat,(de fapt nu a existat nici o negociere conducerea ne-a anunțat cu 60 de zile înainte de expirarea CCM 2023 cu modificările din CCM 2024) în acest moment s-a declanșat conflictul de munca. Zilele acestea conducerea a hotărât transmiterea CIM cu propunerile lor pentru a fi semnate de către angajati. Ce beneficii au cei care au semnat CIM fata de cei care nu au semnat? Menționez ca sindicatul a făcut demersuri pentru cu semnături greva.
Bună seara! La 31.12.2023 a expirat CCM pentru anul 2023. S-a încercat negocierea unui nou contract dar pentru ca nu au fost acceptate majorările salariale solicitate NU s-a semnat noul CCM pentru 2024.Va rog sa îmi spuneți pana la semnarea noului CCM se vor respecta prevederile vechiului CCM?
Îmi puteți indica un articol de lege care stabilește acest fapt?

Cornel Vasile a scris:

Nu este discriminatoriu .. se diferentiaza salariul in functie de studii ..situatie care exista si pana in 01.01.2011 ...

Bună ziua!
Un post se ocupa conf. HG 1352 cu studii superioare iar conf. CCM cu studii medii și superioare.
Postul este încadrat în CCM la "Muncitori" cu toate ca ar fi trebuit sa fie încadrat la Funcții de executie.
In cadrul negocierilor noului CCM, directorul a stabilit ca cei încadrați pe aceeași funcție dar cu studii medii sa fie plătiți cu 4800 lei iar cei cu studii superioare cu 6600 lei.
Acest fapt nu este discriminatoriu?
Nu trebuie sa se respecte tratamentul egalității "la munca egală plată egală" conf art. 23 din Legea universala transpusa și în legislația națională?