avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Activitate sanda2s

Activitate sanda2s

Lucrez intr-o instituție mare, cu mii de salariați. Din iulie anul trecut se negociază și nu se ajunge la nicio înțelegere, în condițiile în care salariile sunt foarte, foarte mici, și contractul colectiv de munca nu e semnat. În decembrie a expirat cel pe 2023, iar abia în februarie se întâlnesc din nou pt negociere, sindicatul și conducerea, pt 2024. Între timp, noua ni se dau acte adiționale de mărire a salariului începând cu 01.01.2024, în baza unei decizii a comitetului de direcție din 12.01.2024. Oare este corect? Ma gândesc sa nu fie niște capcane, s-a auzit neoficial ca cei care vor semna pot fi pasibili și de desfacerea contractului de munca, atâta timp cât nu este o convenție încheiată. Știe cineva care este mersul în astfel de instituții mari?Se poate, cu ajutorul unui avocat sa se declanșeze un conflict de munca?
Răspuns la discuția Negocierele CCM 2024 au eșuat.
Beneficii, majorare salariala cu 10%, infima la salariile actuale..
Inrebarea era ce consecințe vor fi din partea conducerii pentru salariații care nu au semna CIM cu coeficientul impus de ei.?
Negocierele CCM 2024 au eșuat,(de fapt nu a existat nici o negociere conducerea ne-a anunțat cu 60 de zile înainte de expirarea CCM 2023 cu modificările din CCM 2024) în acest moment s-a declanșat conflictul de munca. Zilele acestea conducerea a hotărât transmiterea CIM cu propunerile lor pentru a fi semnate de către angajati. Ce beneficii au cei care au semnat CIM fata de cei care nu au semnat? Menționez ca sindicatul a făcut demersuri pentru cu semnături greva.
Bună seara! La 31.12.2023 a expirat CCM pentru anul 2023. S-a încercat negocierea unui nou contract dar pentru ca nu au fost acceptate majorările salariale solicitate NU s-a semnat noul CCM pentru 2024.Va rog sa îmi spuneți pana la semnarea noului CCM se vor respecta prevederile vechiului CCM?
Îmi puteți indica un articol de lege care stabilește acest fapt?

Cornel Vasile a scris:

Nu este discriminatoriu .. se diferentiaza salariul in functie de studii ..situatie care exista si pana in 01.01.2011 ...

Bună ziua!
Un post se ocupa conf. HG 1352 cu studii superioare iar conf. CCM cu studii medii și superioare.
Postul este încadrat în CCM la "Muncitori" cu toate ca ar fi trebuit sa fie încadrat la Funcții de executie.
In cadrul negocierilor noului CCM, directorul a stabilit ca cei încadrați pe aceeași funcție dar cu studii medii sa fie plătiți cu 4800 lei iar cei cu studii superioare cu 6600 lei.
Acest fapt nu este discriminatoriu?
Nu trebuie sa se respecte tratamentul egalității "la munca egală plată egală" conf art. 23 din Legea universala transpusa și în legislația națională?
La societatea în care lucrez s-a dat o dispoziție prin care se dispune ca în cazul suprapuneri zilelor libere naționale cu zilele de repaos săptămânal (sâmbăta și duminica) prioritare vor fi zilele naționale, orele efectuate trebuind a fi compensate și nu plătite cu sporul de 100%.
In opinia noastră, primează zilele de repaos săptămânal.
Repaosul saptamanal
In situatia suprapunerii zilelor libere nationale(festive) cu zilele de repaos saptamanal, care zi are prioritate la plata sau compensare cu timp liber?
Precizez ca in conformitate cu Codul muncii actualizat, zilele libere nationale se compenseaza in urmatoarele 30 de zile iar zilele de repaos saptamanal, sambata si duminica, se platesc cu un spor de 100%.
Multumesc!
Problema cu cei doi metri este legat de faptul ca unii copaci sunt în terenul lui și înclinați spre gard pe linia de hotar iar el nu vrea să-i taie.