In primul rand va multumesc pentru sfaturile Dvs.
Asa cum a reiesit din discutie, nu doresc continuarea activitatii si din cate am inteles nici mostenitorii .Situatia mai pe larg ar fi urmatoarea:
-aceasta societate a fost infiintata in momentul in care atat eu cat si cea de a doua persoana eram angajati in cadrul altei societati; s-a dorit externalizarea contabilitatii si totodata s-a mers pe ideea ca se vor prelua si alte societati pentru a le tine contabilitatea; obiectul de activitate al noii societati era consultanta fiscala si contabilitate, administratorul era expert contabil;am inteles ca si daca s-ar dori continuarea activitatii societatii, nu se poate decat daca asociatul majoritar este expert contabil, deci mostenitorii nu corespund cerintelor;mie mi s-a propus la momentul respectiv sa devin asociat pentru a ma motiva in munca depusa, in ideea ca voi avea un salariu mai bun.Numai ca din 2009, cand s-a infiintat societatea, nu s-a intamplat numic din ce se propusese, prin urmare societatea nu prea avut activitate, in perioada 2009-2011 au fost emise doar 3-4 facturi pentru consultanta si cam atat;eu am fost inregistrata ca angajat ptr. ca societatea sa se putea incadra ca microintreprindere, nu stiu cum sa procedez ca sa nu mai figurez ca angajat, deoarece nu are cine sa-mi semneze demisia; de contabilitatea societatii s-a ocupat persoana care a decedat, toate actele sunt la familie, am reusit in ianuarie 2011 sa obtin o fisa fiscala din care reiesea ca unele declaratii nu figurau depuse desi ele au fost trimise prin posta, la momentul acela in fisa apareau sume de achitat in val. de 4000 lei, in schimb apareau si plati efectuate pentru ceva ce nu figura constituit in val. de 2400 lei.Din ianuarie cand a decedat administratorul, am reusit doar sa depun declaratia 112(am luat legatura cu mostenitorii ptr. a le stampila), insa de cand cu semnatura electronica nu am mai depus-o nici pe aceasta, ptr. ca declaratia la notariat trebuia sa o dea administratorul. Va rog daca puteti sa imi spuneti care este raspunderea mea fiind asociat in aceasta firma, in cazul in care administratorul este decedat?
Referitor la actiunea in instanta, nu stiu care ar fi costurile, mi-e teama ca nu le pot suporta.Mi-e teama ca trece timpul, la sumele care deja figurau de achitat se adauga penalitati si amenzi si nu stiu cum sa rezolv aceasta problema.Mostenitorii ar dori sa se rezolve, dar de cate ori le-am explicat ca trebuie sa faca succesiunea in firma pentru a o putea inchide au evitat sa dea un raspuns in acest sens.
Toate actele societatii sunt la ei, nu am nici macar copii ale certificatului de intregistrare si ale actului constitutiv.
Din cate am inteles, doresc sa inchidem societatea, insa ca sa facem acest lucru, trebuie sa isi faca succesiunea; nu vor sa o faca pentru ca probabil considera ca vor deveni raspunzatori in locul administratorului.
Pentru a face un contract de cesiune, nu trebuie achitate debitele la zi? Inainte de a achita, trebuie facut punctaj si depuse declaratiile din urma si cine poate semna in locul administratorului daca acesta este decedat si mostenitorii nu vor sa faca succesiunea?
Intrebarea mea este daca eu fiind asociat cu 30% devin raspunzatoare in locul administratorului din punct de vedere contabil, in cazul in care ei nu au facut succesiunea ca mostenitori.
In actul constitutiv se precizeaza ca activitatea societatii se poate continua cu mostenitorii.In privinta certificatului constatator, stiu ca atunci cand se solicita se completeaza un formular care trebuie stampilat, iar eu nu am stampila.
Va rog daca puteti sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie:
-sunt asociat in cadrul unei societati infiintate in 2009, eu am 30%, celalalt asociat, care este si administrator, 70%; acesta a decedat in ianuarie 2011 si din acest motiv nu au mai fost depuse declaratii.Actele societatii si stampila sunt la mostenitori(sotia si copilul), acestia refuzand sa faca succesiunea in firma pentru a putea inchide societatea, dupa ce am achita totul la zi.Eu sunt acum in situatia de a fi asociat, nu pot nici sa solicit un certificat constatator pentru a vedea care este situatia societatii la aceasta data, nu stiu cum sa procedez in continuare si care este raspunderea mea in aceasta situatie.Stiu doar ca la nivelul lunii ianuarie ar fi fost de achitat in jur de 2500 lei pentru a fi la zi.Intentia mea era sa solicit un punctaj la administratia financiara, pentru a vedea ce declaratii nu sunt depuse, sa le depunem si sa achitam la zi in vederea inchiderii societatii, insa nu pot face nimic daca mostenitorii nu fac succesiunea.
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.
As dori sa aflu daca exista o lege in care se precizeaza varsta minima care trebuie sa o ai pentru a putea deschide un SRL.
Mai exact, daca un minor cu varsta de 16 ani poate deschide un SRL in cazul in care este reprezentat de un curator.
Am inteles.Va multumesc frumos pentru informatii si promptitudine.
Situatia e putin complicata din cauza ca m-am interesat la administratie si societatea figureaza cu niste declaratii nedepuse, unele au fost trimise prin posta si probabil ca acestea vor fi inregistrate daca vom demonstra cu mandatul postal ca au fost trimise.Pe de alta parte, in fisa sintetica figureaza sume achitate si nerepartizate tocmai pentru ca nu apar acele declaratii depuse. Societatea este infiintata in 2009 si nu prea a avut activitate, au fost emise doar 2 facturi, eu sunt angajata cu 2 ore pentru ca societatea sa fie incadrata la micro si cam atat.
Din cate inteleg, intai trebuie sa clarificam situatia cu declaratiile, sa se distribuie sumele achitate, ce ramane de plata sa achitam, dupa care societatea poate fi dizolvata daca nu exista acea clauza de continuare a societatii cu mostenitorii.
Am inteles corect?
Va multumesc