avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Raspundere asociat pentru nedepunere declaratii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Raspundere asociat pentru nedepunere declaratii



Buna ziua,

Va rog daca puteti sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie:
-sunt asociat in cadrul unei societati infiintate in 2009, eu am 30%, celalalt asociat, care este si administrator, 70%; acesta a decedat in ianuarie 2011 si din acest motiv nu au mai fost depuse declaratii.Actele societatii si stampila sunt la mostenitori(sotia si copilul), acestia refuzand sa faca succesiunea in firma pentru a putea inchide societatea, dupa ce am achita totul la zi.Eu sunt acum in situatia de a fi asociat, nu pot nici sa solicit un certificat constatator pentru a vedea care este situatia societatii la aceasta data, nu stiu cum sa procedez in continuare si care este raspunderea mea in aceasta situatie.Stiu doar ca la nivelul lunii ianuarie ar fi fost de achitat in jur de 2500 lei pentru a fi la zi.Intentia mea era sa solicit un punctaj la administratia financiara, pentru a vedea ce declaratii nu sunt depuse, sa le depunem si sa achitam la zi in vederea inchiderii societatii, insa nu pot face nimic daca mostenitorii nu fac succesiunea.
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: doinafl , utilizator 12:24, 20 Octombrie 2011
Daca in actul constitutiv nu se prevede clauza de contiunare a activitatii societatii cu mostenitorii, acestia nu devin asociati, ci au dreptul numai la contravaloarea partilor sociale detinute de autorul lor. Deci? sunt acesti mostenitori asociati? sau sunt simplii creditori ai partilor sociale ale defunctului pe care-l mostenesc...
Puteti solicita certificatul constatator, de ce nu...doar ca va costa 25 lei (daca nu ma insel).
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Buna ziua,

In actul constitutiv se precizeaza ca activitatea societatii se poate continua cu mostenitorii.In privinta certificatului constatator, stiu ca atunci cand se solicita se completeaza un formular care trebuie stampilat, iar eu nu am stampila.

- mergeti cu certificatul de inregistrare, si va faceti o stampila (e valabil si in copie).
- faceti un contract de cesiune, si cesionati-le lor partile dv. s-apoi faca ce-or vrea.
- ce vor ei de fapt, in legatura cu aceasta societate?
Toate actele societatii sunt la ei, nu am nici macar copii ale certificatului de intregistrare si ale actului constitutiv.
Din cate am inteles, doresc sa inchidem societatea, insa ca sa facem acest lucru, trebuie sa isi faca succesiunea; nu vor sa o faca pentru ca probabil considera ca vor deveni raspunzatori in locul administratorului.
Pentru a face un contract de cesiune, nu trebuie achitate debitele la zi? Inainte de a achita, trebuie facut punctaj si depuse declaratiile din urma si cine poate semna in locul administratorului daca acesta este decedat si mostenitorii nu vor sa faca succesiunea?
Intrebarea mea este daca eu fiind asociat cu 30% devin raspunzatoare in locul administratorului din punct de vedere contabil, in cazul in care ei nu au facut succesiunea ca mostenitori.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
doinafl, utilizator
avand in vedere situatia de fapt si dorinta de a inchide societatea ... puteti sa solicitati dizolvarea si numirea unui lichidator in conformitate cu art 237 din lege 31/1990

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale doinafl doinafl Sunt asociat intr-un SRL cu 30%, persoana care detinea 70% si era totodata administratorul societatii a decedat. As dori sa aflu ce trebuie sa fac pentru a ... (vezi toată discuția)
Firma cu asociat decedat. va rog sa ma ajutati! CLASOR CONSULT CLASOR CONSULT In urma cu ceva vreme, asociatul meu a decedat intr-un accident de masina. Aportul in firma era de 50%. Ce formalitati trebuiesc indeplinite in continuare, ... (vezi toată discuția)
Inchidere srl Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Cum as putea inchide un srl daca unul dintre asociati a decedat si nu pot da de mostenitori. Cei de la Registrul Comertului mi-au spus ca nu au ce face pana nu ... (vezi toată discuția)