avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Raspundere asociat pentru nedepunere declaratii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Raspundere asociat pentru nedepunere declaratii



Buna ziua,

Va rog daca puteti sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie:
-sunt asociat in cadrul unei societati infiintate in 2009, eu am 30%, celalalt asociat, care este si administrator, 70%; acesta a decedat in ianuarie 2011 si din acest motiv nu au mai fost depuse declaratii.Actele societatii si stampila sunt la mostenitori(sotia si copilul), acestia refuzand sa faca succesiunea in firma pentru a putea inchide societatea, dupa ce am achita totul la zi.Eu sunt acum in situatia de a fi asociat, nu pot nici sa solicit un certificat constatator pentru a vedea care este situatia societatii la aceasta data, nu stiu cum sa procedez in continuare si care este raspunderea mea in aceasta situatie.Stiu doar ca la nivelul lunii ianuarie ar fi fost de achitat in jur de 2500 lei pentru a fi la zi.Intentia mea era sa solicit un punctaj la administratia financiara, pentru a vedea ce declaratii nu sunt depuse, sa le depunem si sa achitam la zi in vederea inchiderii societatii, insa nu pot face nimic daca mostenitorii nu fac succesiunea.
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: doinafl , utilizator 12:24, 20 Octombrie 2011
Mergeti la Reg Comertului unde printr-o cerere puteti solicita copii certificate dupa toate acte societatii( cele care va intereseaza) - nu e un cost ridicat. Tot de la Reg Comertului puteti solicita si un CERIFICAT CONSTATOR - eliberarea lui imediat va costa 45 de lei si il puteti obtine fara nici o problema.
La ANAFdaca doriti sa vedeti ce datorii sunt puteti solicita, printr-o cerere, eliberarea unei situatii financiare( trebuie stampila dar aceasta puteti s-o faceti si-n baza Certificatului Constatator).

Daca nu doresc sa faca succesiunea si daca nu decid ce doresc sa faca cu aceasta societate atunci trebuie sa vedeti continutul actului constitutiv si sa vedeti ce puteti face( retragerea, oferta de cesiune, cerere de dizolvare a societatii.....).

Succes!
adrian stoica a scris:

avand in vedere situatia de fapt si dorinta de a inchide societatea ... puteti sa solicitati dizolvarea si numirea unui lichidator in conformitate cu art 237 din lege 31/1990

Sigurul raspuns CORECT si RECOMANDAT la tema!
Se intelege ca Dvs. nu doriti sa continuati activitatea societatii, deoarece nu ati fost ADMINISTRATOR.
Astfel ca, nu aveti nici o cale "mai comoda" decit actiunea in instanta in vederea LICHIDARII PATRIMONIULUI SOCIAL si a RADIERII sociatatii din Registrul Comertului.

Buna ziua,

In primul rand va multumesc pentru sfaturile Dvs.
Asa cum a reiesit din discutie, nu doresc continuarea activitatii si din cate am inteles nici mostenitorii .Situatia mai pe larg ar fi urmatoarea:
-aceasta societate a fost infiintata in momentul in care atat eu cat si cea de a doua persoana eram angajati in cadrul altei societati; s-a dorit externalizarea contabilitatii si totodata s-a mers pe ideea ca se vor prelua si alte societati pentru a le tine contabilitatea; obiectul de activitate al noii societati era consultanta fiscala si contabilitate, administratorul era expert contabil;am inteles ca si daca s-ar dori continuarea activitatii societatii, nu se poate decat daca asociatul majoritar este expert contabil, deci mostenitorii nu corespund cerintelor;mie mi s-a propus la momentul respectiv sa devin asociat pentru a ma motiva in munca depusa, in ideea ca voi avea un salariu mai bun.Numai ca din 2009, cand s-a infiintat societatea, nu s-a intamplat numic din ce se propusese, prin urmare societatea nu prea avut activitate, in perioada 2009-2011 au fost emise doar 3-4 facturi pentru consultanta si cam atat;eu am fost inregistrata ca angajat ptr. ca societatea sa se putea incadra ca microintreprindere, nu stiu cum sa procedez ca sa nu mai figurez ca angajat, deoarece nu are cine sa-mi semneze demisia; de contabilitatea societatii s-a ocupat persoana care a decedat, toate actele sunt la familie, am reusit in ianuarie 2011 sa obtin o fisa fiscala din care reiesea ca unele declaratii nu figurau depuse desi ele au fost trimise prin posta, la momentul acela in fisa apareau sume de achitat in val. de 4000 lei, in schimb apareau si plati efectuate pentru ceva ce nu figura constituit in val. de 2400 lei.Din ianuarie cand a decedat administratorul, am reusit doar sa depun declaratia 112(am luat legatura cu mostenitorii ptr. a le stampila), insa de cand cu semnatura electronica nu am mai depus-o nici pe aceasta, ptr. ca declaratia la notariat trebuia sa o dea administratorul. Va rog daca puteti sa imi spuneti care este raspunderea mea fiind asociat in aceasta firma, in cazul in care administratorul este decedat?
Referitor la actiunea in instanta, nu stiu care ar fi costurile, mi-e teama ca nu le pot suporta.Mi-e teama ca trece timpul, la sumele care deja figurau de achitat se adauga penalitati si amenzi si nu stiu cum sa rezolv aceasta problema.Mostenitorii ar dori sa se rezolve, dar de cate ori le-am explicat ca trebuie sa faca succesiunea in firma pentru a o putea inchide au evitat sa dea un raspuns in acest sens.

Va multumesc si astept un raspuns.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
doinafl, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale doinafl doinafl Sunt asociat intr-un SRL cu 30%, persoana care detinea 70% si era totodata administratorul societatii a decedat. As dori sa aflu ce trebuie sa fac pentru a ... (vezi toată discuția)
Firma cu asociat decedat. va rog sa ma ajutati! CLASOR CONSULT CLASOR CONSULT In urma cu ceva vreme, asociatul meu a decedat intr-un accident de masina. Aportul in firma era de 50%. Ce formalitati trebuiesc indeplinite in continuare, ... (vezi toată discuția)
Inchidere srl Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Cum as putea inchide un srl daca unul dintre asociati a decedat si nu pot da de mostenitori. Cei de la Registrul Comertului mi-au spus ca nu au ce face pana nu ... (vezi toată discuția)