nu m-am suparat deloc, ar fi culmea :). Am fost suparat pe ei ca sunt neseriosi. Din pacate nu ma am legea ca sa va zic exact unde scria despre deviz dar daca tin bine minte scria ceva de genul:
orice reparatie va fi trecuta in certificatul de garantie.... nu mai tin minte exact cuvintele dar era ceva in genul ca orice reparatie trebuie trecuta in certificatul de garantie astfel incat sa poata fi identificata. Relipire poate sa insemne multe lucruri. Trebuia specificat clar ce s.a relipit pentru ca operatia respectiva beneficiaza de garantie de 90 de zile daca bine tin minte. Adica daca spre exemplu s-a relipit contactul de la pinul 9 si peste 60 de zile se dezlipeste acelasi contact, telefonul ne mai fiind in garantie, ei pot sa spuna pur si simplu ca a fost dezlipit contactul de la pinul 6 si nu am ce sa le fac din moment ce in certificatul de garantie nu s-a specificat clar ce a fost relipit.
Ideea este ca o data incheiat abonamentul nu mai sunt interesati de clienti. Vechea metoda romaneasca, a semnat contractul, ti-am tras "tzeapa" platesti... la cati clienti sunt pe piata ne permitem sa pierdem unul. Sunt convins ca daca aveam factura de 500 de euro in fiecare luna altfel ar fi procedat.
Oricum nu mai conteaza, un lucru in schim e sigur :) eu nu o sa mai fiu client vodafone romania niciodata :))
confrom legii fiecare opeatie trebuie insotita d un deviz. In cazul de fata relipirea trebuie sa aiba un termen de garantie. Orice operatie efectuata pe telefon trebuie sa aiba o garantie. In cazul de fata. Daca se presupune ca operatia nu a fist efectuata cum trebuie si respectiva piesa se dezlipeste peste 2 luni, telefonul fiind iesit deja din garantie, e sunt obligati sa relipeasca piesa respectiva pentru ca lucrarea e inca in perioada de garantie.
In certificatul de garantie sunt cateva adrese cu centre service unde se poate duce telefonul. Nu e vina mea ca ei nu au specialisti s nu sunt in stare sa il repare in centrul respectiv. Ma intreb: daca dumneavoastra duceti o masina in service, nu se poate repara in Romania, este trimisa in Germania unde se repara, dar din anumite motive se trimite inapoi peste 6-7 luni dar cu mentiunea ca a fost reparata la data respectiva, dumneavoastra ce ati zice daca vi s-ar comunica caputeati sa mergeti dupa ea in Germania.
Nu, nu puteam sa ridic telefonul din Bucuresti pentru ca eu l-am predat la Cluj. Dupa logica descrisa de dumneavoastra, eu aflu ca telefonul e raparat, ma duc la Cluj sa il ridic... nu mi-l dau ca nu il au. Deci e retinere ilegala a telefonului, nu ? Dupa discutiile cu individul de la serviceul din Cluj, am aflat ca fac resoftarile de fiecare data, e primul lucru care il fac pentru ca exista posibilitatea ca eroarea sa fie cauzata de o eroare soft.
Resoftarea nu mai era necesara pentru ca a fost resoftat cu o saptamana inainte cu acelasi soft. Aceeasi versiune.... nu este necesara resoftarea daca se dezlipesc niste picioruse. Resoftarea, mai exact inseamna reinlocuirea softului cu o versiune mai noua. Ceva in genul update de windows. Resoftarea se face in general pentru imbunatatirea functionarii telefonului deoarece dupa lansarea pe piata telefoanele nu sunt 100 % testate, ma apar erori care sunt corectate pe parcurs.
Si daca tot vorbm de serviceul Connex-Mobifon-Vodafone si despre specialistii lor.. Sora mea a fost sunata ca s-a dezlpit softul de pe telefon :)). Nu mi-a venit sa cred cand am auzit :))
Legat de ultima parte a comentariului dumneavoastra, m-am folosit de respectiva clauza legala si garantia telefonlui a fost prelungita cu un an nu cu o luna. A fost inlocuita placa de baza, ceea ce automat conform legii duce la o noua garantie a intregului telefon (practic s-a inlocuit tot inafara de carcasa).
Discutia oricum e depasita deja... telefonul a iesit din garantie de mult.... deja a fost chiar si reciclat....
Multumesc pentru raspuns, dar la ora asta nu se mai poate face nimic. Telefonul a iesit din garantie, bine-nteles intre timp s-a defectat iar. Avand in vedere ca am parasit Romania, m-am lasat pagubas cu faimoasa firma Connex - Mobifon- Vodafone. Am luat decizia sa cumpar alt telefon... mai ales ca am prins o oferta buna: Nokia N70 la cca 70 de euro, cam la o treime din pretul cu care se vindea in Romania.
Eu cred ca problema de baza sta in sistemul romanesc, in care Protectia Consumatorului nu poate sa faca altceva decat sa dea o amenda minora... si in afara de asta la telefon "te incurajeaza" cu: "apoi nu prea avem ce sa facem, ca astia de la Vodafone au avocati foarte buni". Pentru un telefon de 100 de euro nu merita sa intrii in sistemul juridic romanesc cu procese amanate samd... in care pierzi mai mult decat castigi. Cred ca pe asta se bazeaza si ei. Oricum la expirarea contractului le-am trimis o scrisoare de renuntare cu rugamintea de a nu fi sunat pentru prelungire samd. S-au conformat :)) nu m-sunat nimeni.
Stimati favocati si orumisti,
as dori daca se poate un raspuns la problema mea. Va multumesc anticipat pentru efort.
Problema mea este urmatoatoarea:
In 1991 a murit bunicul meu. La moartea lui unchiul meu a fost plecat din tara si nu putea sa se intoarca fiindca a cerut azil in Ungaria si nu avea inca acte.
Tata a declarat atunci ca e singurul mostenitor si a mostenit o casa si dreptul asupra unui teren pentru care s-a judecat cu un nepot de-a lui bunicu care ocupa terenul abuziv. A castigat procesul, terenul fiind intabulat pe numele bunicului.
Tata a decedat in 2001, dupa moartea lui am facut partajul cu mama si sora mea, dar la cele doua terenuri nu am facut partajul pentru ca nu aveam resursele financiare sa platim taxa notariala. Am continuat sa platim impozitele pentru cele doua terenuri (intre timp casa s-a prabusit). Anul trecut, am intabulat al doilea teren pe numele tatalui meu. Momentan ambele terenuri sunt intabulate pe numele tatalui meu dar succesiunea nu s-a facut. Impozitele le-am platit in continuare dar succesiunea nu am putut sa o facem tot asa din lipsa de fonduri.
Anul acesta a aparut unchiul meu care vrea neapart sa vindem terenul si sa ii dam partea lui(asta nu e o problema oricum o sa si-o primeasca). Problema e ca in zona unde este unul dintre terenuri preturile cresc si ar fi o prostie sa il vindem acum. Noi mai vrem sa il tinem si sa il vindem la un pret mai mare.
Intrebarea mea este: in conditiile de mai sus poate sa faca ceva unhiul meu ca sa "puna mana" pe teren? Sau mai bine zis ce trebuie sa facem noi ca sa nu il pierdem. Problema e ca nu putem sa facem acuma si succesiunea pentru aceste doua terenuri deoarece eu momentan nu ma aflu in tara si mi-ar fi cam dficil sa ma duc pana acasa ca sa rezolvam problema.
O alta intrebare: legal, dupa mai bine de 15 ani, avand in vedere ca toate cheltuielile de judecata, inmormantare, impozite etc au fost suportate de mama si de tata, mai are unchiul meu vreun drept asupra terenurilor?(oricum isi va primi partea, ma intereseaza dreptu legal, moral stiu cai se cuvine)
Multumesc mult pentru raspuns. Revin cu date suplimentare. Conform fisei de post eu eram inginer ofertare nu inginer vanzari. Sarcinile invginerului de vanzari cuprindeau deplasarea la targuri. Verbal si eu am fost numit inginer vanzari cu vreo 3 luni in urma dar fisa de post nu s-a schimbat, asa ca pe hartie sunt in continuare inginer ofertare. Motivele pentru care nu am mers in delegatie erau:
1. oboseala acumulata la intoarcerea din concediu (avion+microbus+stat in aeroport samd)
2. nu era de datoria mea si la negocierea salariului nu era vorba despre indatoriri de genul acesta
3. "traseul" era ceva de genul: pornesc in Ungaria vineri dimineata, ma intorc duminica plec iar luni, deci obligatoriu lucram sambata si duminica (nu se platesc ore suplimentare).
Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat calificat, mi-ar fi de foarte mare folos fiindca luni am intalnirea cu patronul si as vrea sa fiu prefgatit cat de bine.
va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat si daca se poate cat de urgent (luni 24.09 am o intalnire finala cu patronul). Am sa incerc sa prezint problema mea. Ieri 20.09 m-am intors din concediu, dupa doua saptamani. Pe 17.09 am fost informat de seful meu direct pe yahoo messenger ca trebuie sa plec in Ungaria la o expozitie in data de 22.09.2006.
Azi ajuns la lucru l-am informat pe patron ca refuz sa ma duc de vineri pana duminica in delegatie in Ungaria(in fisa de post acceptata si semnata de mine nu exista obligatia aceasta) mi-a spus sa imi dau demisia, lucru care l-am refuzat, i-am zis sa ma dea afara dar eu nu imi dau demisia. Mi-a zis sa imi strang lucrurile si sa plec si ca ne vedem luni dimineata sa imi dea si hotararea scrisa, motivul inca nu il stiu. Practic m-a dat afara din biroul in care am lucrat. La acestea au asistat patru colegi care sincer nu cred ca in caz de judecata o sa imi fie martori .... (pot fi ei chemati obligat ca martori ?).
Conform legii la concediere trebuie sa mi se acorde un preaviz de 15 zile lucratoare si bine-nteles salariul corespunzator. Aici ar mai fi un aspect de lamurit. Birourile departamentului comercial sunt in Cluj iar firma e din alta localitate. Are acest lucru efect asupra mea ? Daca se ajunge la un litigiu unde ma adresez ? Inspectoratului teritorial de munca Cluj sau celui din localitatea unde firma isi are sediul ? Ce ma sfatuiti sa fac, sa imi dau demisia evitand astfel problemele care ar putea urma sau sa lupt pana la capat si sa castig ?
Mentionez ca acum o luna am primit premiu, cred ca si asta poate influenta modul in care va fi desfacut contractul de munca(nu cred ca poate sa il desfaca pe motiv de incompetenta) Ce pot sa fac deoarece nu mi se permite sa ma duc la lucru si eu totusi nu mi-am dat demisia ? Poate fi acest lucru considerat absenta nemotivata, i-am zis ca sunt obosit si m-a trimis acasa pe motiv ca sunt obosit si sa ma duc sa ma odihnesc si ca o sa vorbim luni.
In cazul in care ma hotaresc dupa desfacerea contractului de munca sa il actionez in judecata, pot sa o fac in Cluj sau in localitatea unde isi are firma sediul ?
am si eu o problema. Luna trecuta mi s-a stricat telefonul mobil, nu mai pornea. Dupa 9 zile l-am recuperat de la magazinul Vodafone din Cluj si ajuns acasa l-am pus la incarcat avand surpriza ca in momentul in care am introdus mufa incarcatoprului acesta sa se opreasca. L-am dus inapoi la magazin si de atunci e acolo. Am sunat dupa 8 zile sa intreb de el si mi s-a zis ca poate candva saptamana viitoare, adica peste 11-12 zile. Dupa cate stiu eu conform legii trebuie reparat in 10 zile. Referitor la acest subiect am urmatoarele nelamuriri:
1.dupa cunostintele mele, pe certificatul de garantie trebuie inscris clar ce lucrari s-au efectuat, eventual telefonul trebuie insotit de un deviz. Toate componentele schimbate trebuie sa aiba o garantie minima egala cu cea a telefonului (adica 1 an). Pe certificat era scris RELIPIRE, la insistente s-a desfacut tel. sa imi arate ce s-a relipit. Am dreptate ?
2.la predarea telefonului mi s-a inmanat spre semnare un proces verbal in care automat sunt de acord cu resoftarea telefonului si pierderea tuturor datelor, le-am zis ca lucru acesta e ilegal fiindca nu scrie nicaieri in manual ca pot sa faca asa ceva la care mi s-a raspuns ca atunci nu va fi preluat telefonul spre reparare.Am eu dreptate sau au ei ? Ideea e ca au resoftat telefonul fara sa fie necesara aceasta operatiune din moemnt ce era vorba doar de niste contacte dezlipite, cred ca o fac automat.
3. am cumparat telefonul impreuna cu incheierea unui abhonament, tocmai pentru a nu fi nevoit sa schimb cartelele samd. Ce se intampla cu abonamentul in perioada in care eu nu puteam sa folosesc telefonul ?
4. La primirea telefonului am constat ca pe certificatul de garantie scria data repararii cu doua zile inainte de a putea eu sa imi ridic telefonul, adica ziua a 7-a, la care imi raspunde tipul de acolo ca legea scrie data punerii in functiune. Cred ca nu au procedat cirect deoarece eu nu puteam sa imi ridic telefonul, acesta era in Bucuresti si practic garantia s-a prelungit doar cu 7 zile in loc de 9. Am dreptate ?
va multumesc pentru raspuns si doresc sa va urez Sarbatori Fericite pe aceasta cale. Cand s-a produs lichidarea eu eram plecat din localitate. Adica eram deja la 700 km distanta. La inceputul lui octombrie am lucrat 2 saptamani dupa care am fost in concediu medial pana la sfarsitul lunii. Am primit decizia prin posta (demisia mi-am depus-o inainte de a pleca in concediu medical iar incetarea cim s-a produs prin acordul partilor). Cand discutam cu directorul de la firma respectiva imi tot promitea ca se rezolva si ca am sa imi primesc banii, iar prin martie mi-a zis ca nu poate sa mii dea. Impozitul pe salariu probabil l-au platit ei, dar mi se pare ciudat sa depun o fisa fiscala cu un venit pe care nu l-am avut (trebuie sa depun fisele fiscale, dupa cate stiu eu pentru ca am lucrat in doua locuri in 2005 si pe langa asta am mai facut cateva traduceri pentru o firma unde s-a retinut doar 10 % din impozit, urmand sa mi se mai retina inca 6% ). Problema de baza o am cu directorul de la firma unde am lucrat nu cu patronul (sper). Intrebarea referitoare la justite mai era (cred) daca trebuie sa fiu neaparat prezent la procese (pierd cu trenul si hotelul mai mult decat castig). Ma intereseaza acest subiect mai mult pentru corectitudine si mai ales pentru a-mi apara drepturile ca angajat ca sa se treaca o data de la mentalitatea in care angajatul este scalv pe mosie si patronul face ce crede el..
Buna ziua,
am si eu o problema, sper sa poata cineva sa ma ajute. Am lucrat anul trecut (2005) la o firma din 1 aprilie pana in 31 oct. In octombrie am lucrat efectiv 15 zile, 15 zile am fost in concediu medical si nu am avut tot anul nici o zi de concediu (prin calcul 21/12*7=12,25, adica teoretic 13 zile). Problema este urmatoarea: zilele de concediu nu mi-au fost achitate, am fost dus cu zaharelul ca o sa mi se plateasca. Intre timp am primit fisa fiscala unde surprinzator am vazut ca la rubrica venit baza calcul am pe luna octobrie dublul sumei din septembrie, concluzia mea a fost ca mi s-a calculat corect suma cuvenita doar ca nu am primit banii. Acuma sunt doua variante sau cineva si-a insusit aceasta suma (eu nu am primit-o si nici nu am semnat pentru ea, am semnat doar pentru avans si banii pentru concediul medical au fost virati prin banca) sau ca banii aia exista in contabilitate, lucru care nuprea il inteleg fiindca dupa logica mea ar trebui sa apara undeva un plus fiindca teoretic acei bani au iesit din firma practic nu. Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. ce trebuie sa fac sa imi primesc banii (as prefera sa nu ajung la judecata, fiindca e o diferenta de cca 700 km intre locul de munca actual si cel vechi)?
2. in cat timp trebuie sa fac ceva?
3. daca iau decizia ca sa dau firma in judecata trebuie sa particip neaparat la proces ?
4. ce amenda ia firma daca nu imi da banii ?
5. ce fac cu fisa fiscala, fiindca asa nu am cum sa o depun la fisc fiindca nu e corecta, pe ea figureaza ca am luat o suma si defapt am luat numai jumatate?
Am uitat sa mentionez ca din pacate lucrez la acelas grup de firme, doar directorii difera, patronii sunt aceeasi. Vreau sa vorbesc cu unul dintre ei sa lamuresc problema dar pentru asta am nevoie de raspunsurile Dumneavoastra.