avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna neplatit si probleme cu fisa fiscala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna neplatit si probleme cu fisa fiscala

Buna ziua,
am si eu o problema, sper sa poata cineva sa ma ajute. Am lucrat anul trecut (2005) la o firma din 1 aprilie pana in 31 oct. In octombrie am lucrat efectiv 15 zile, 15 zile am fost in concediu medical si nu am avut tot anul nici o zi de concediu (prin calcul 21/12*7=12,25, adica teoretic 13 zile). Problema este urmatoarea: zilele de concediu nu mi-au fost achitate, am fost dus cu zaharelul ca o sa mi se plateasca. Intre timp am primit fisa fiscala unde surprinzator am vazut ca la rubrica venit baza calcul am pe luna octobrie dublul sumei din septembrie, concluzia mea a fost ca mi s-a calculat corect suma cuvenita doar ca nu am primit banii. Acuma sunt doua variante sau cineva si-a insusit aceasta suma (eu nu am primit-o si nici nu am semnat pentru ea, am semnat doar pentru avans si banii pentru concediul medical au fost virati prin banca) sau ca banii aia exista in contabilitate, lucru care nuprea il inteleg fiindca dupa logica mea ar trebui sa apara undeva un plus fiindca teoretic acei bani au iesit din firma practic nu. Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. ce trebuie sa fac sa imi primesc banii (as prefera sa nu ajung la judecata, fiindca e o diferenta de cca 700 km intre locul de munca actual si cel vechi)?
2. in cat timp trebuie sa fac ceva?
3. daca iau decizia ca sa dau firma in judecata trebuie sa particip neaparat la proces ?
4. ce amenda ia firma daca nu imi da banii ?
5. ce fac cu fisa fiscala, fiindca asa nu am cum sa o depun la fisc fiindca nu e corecta, pe ea figureaza ca am luat o suma si defapt am luat numai jumatate?

Am uitat sa mentionez ca din pacate lucrez la acelas grup de firme, doar directorii difera, patronii sunt aceeasi. Vreau sa vorbesc cu unul dintre ei sa lamuresc problema dar pentru asta am nevoie de raspunsurile Dumneavoastra.

Va multumesc.

Cu stima,
Kuti Csaba
Cel mai recent răspuns: alterego1 , utilizator 11:09, 22 Aprilie 2006
Ati calculat bine concediul, dar de ce nu ati fost atenta la primirea lichidari///
Raspunsuri :
- reclamatiile le faceti la ITM in localitatea unde ati lucrat
- amenda va avea valoarea in functie ce gasesc acolo
- judecata este scutita de taxe jud.
- daca ati primit FF cu salariul respectiv , inseamna ca au platit impozitul la suma respectiva iar daca nu au platito ei sunt incarcati cu datoria respectiva.
- incepand cu 2005 nu se mai depune decl. de venit global daca s-a retinut impoz. de 16 %
Erea sa uit . Totul se anuleaza daca stati de vorba cu fostul care este actualul patron. Acum ganditiva daca mai reclamati pe "fostul patron"
Buna ziua,

va multumesc pentru raspuns si doresc sa va urez Sarbatori Fericite pe aceasta cale. Cand s-a produs lichidarea eu eram plecat din localitate. Adica eram deja la 700 km distanta. La inceputul lui octombrie am lucrat 2 saptamani dupa care am fost in concediu medial pana la sfarsitul lunii. Am primit decizia prin posta (demisia mi-am depus-o inainte de a pleca in concediu medical iar incetarea cim s-a produs prin acordul partilor). Cand discutam cu directorul de la firma respectiva imi tot promitea ca se rezolva si ca am sa imi primesc banii, iar prin martie mi-a zis ca nu poate sa mii dea. Impozitul pe salariu probabil l-au platit ei, dar mi se pare ciudat sa depun o fisa fiscala cu un venit pe care nu l-am avut (trebuie sa depun fisele fiscale, dupa cate stiu eu pentru ca am lucrat in doua locuri in 2005 si pe langa asta am mai facut cateva traduceri pentru o firma unde s-a retinut doar 10 % din impozit, urmand sa mi se mai retina inca 6% ). Problema de baza o am cu directorul de la firma unde am lucrat nu cu patronul (sper). Intrebarea referitoare la justite mai era (cred) daca trebuie sa fiu neaparat prezent la procese (pierd cu trenul si hotelul mai mult decat castig). Ma intereseaza acest subiect mai mult pentru corectitudine si mai ales pentru a-mi apara drepturile ca angajat ca sa se treaca o data de la mentalitatea in care angajatul este scalv pe mosie si patronul face ce crede el..

Multumesc pentru ajutor.
Cu stima,
Kuti Csaba

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori sa pun si eu o intrebare - dreptul la concediu Adry Anna Adry Anna Mi-am dat demisia,de aprox. o luna si nu am primit încă banii pt.preaviz si pt.concediu pe ultimele 7 luni,patronul spunând ca nu am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Termenul de plata a concediului medical olymariana olymariana buna ziua am o problema cu firma la care lucrez si va rog daca puteti sa-mi dati un sfat .sint angajata cu contract de munca la aceasta firma din ianuarie ... (vezi toată discuția)
Plata greoaie a concediului medical de catre firma....amanari frecvente! nelutu_pop nelutu_pop Buna ziua,sotia mea a fost operata de cancer la colon anul trecut in luna decembrie,sigur ca (din pacate) tot de atunci este in concediu medical fiindca desi ... (vezi toată discuția)