avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Stimati favocati si orumisti,
as dori daca se poate un raspuns la problema mea. Va multumesc anticipat pentru efort.

Problema mea este urmatoatoarea:

In 1991 a murit bunicul meu. La moartea lui unchiul meu a fost plecat din tara si nu putea sa se intoarca fiindca a cerut azil in Ungaria si nu avea inca acte.

Tata a declarat atunci ca e singurul mostenitor si a mostenit o casa si dreptul asupra unui teren pentru care s-a judecat cu un nepot de-a lui bunicu care ocupa terenul abuziv. A castigat procesul, terenul fiind intabulat pe numele bunicului.

Tata a decedat in 2001, dupa moartea lui am facut partajul cu mama si sora mea, dar la cele doua terenuri nu am facut partajul pentru ca nu aveam resursele financiare sa platim taxa notariala. Am continuat sa platim impozitele pentru cele doua terenuri (intre timp casa s-a prabusit). Anul trecut, am intabulat al doilea teren pe numele tatalui meu. Momentan ambele terenuri sunt intabulate pe numele tatalui meu dar succesiunea nu s-a facut. Impozitele le-am platit in continuare dar succesiunea nu am putut sa o facem tot asa din lipsa de fonduri.

Anul acesta a aparut unchiul meu care vrea neapart sa vindem terenul si sa ii dam partea lui(asta nu e o problema oricum o sa si-o primeasca). Problema e ca in zona unde este unul dintre terenuri preturile cresc si ar fi o prostie sa il vindem acum. Noi mai vrem sa il tinem si sa il vindem la un pret mai mare.

Intrebarea mea este: in conditiile de mai sus poate sa faca ceva unhiul meu ca sa "puna mana" pe teren? Sau mai bine zis ce trebuie sa facem noi ca sa nu il pierdem. Problema e ca nu putem sa facem acuma si succesiunea pentru aceste doua terenuri deoarece eu momentan nu ma aflu in tara si mi-ar fi cam dficil sa ma duc pana acasa ca sa rezolvam problema.

O alta intrebare: legal, dupa mai bine de 15 ani, avand in vedere ca toate cheltuielile de judecata, inmormantare, impozite etc au fost suportate de mama si de tata, mai are unchiul meu vreun drept asupra terenurilor?(oricum isi va primi partea, ma intereseaza dreptu legal, moral stiu cai se cuvine)

Va multumesc.

Cu stima,

Kuti Csaba
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2007
alterego1, utilizator
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 23:32, 18 Iunie 2007
Dupa cum pare, problema nu o puteti rezolva decat in instanta, in cadrul partajului de pe urma bunicului unde, cu succes as zice eu, il puteti inlatura pe unchi de la mostenire invocand prescrierea dreptului acestuia de a mai accepta mostenirea, cu consecinta inlaturarii acestui de la succesiune.
Nu cred ca starea in care el se afl ala momenul respectiv (fuga prin Ungaria) ar putea fi consierata ca o forta majora, ca o stare in car ei-ar fi fost imposibil sa faca vreun act de acceptare a mostenirii.
Deocamdata, nu faceti nimic dupa vrerea unchiului, ci doar dupa pofta voastra.
Si.... consultati un avocat:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu nabadai!!! rallia rallia Buna seara, rog frumos aratati-mi luminita de la capatul tunelului in urmatorul caz: Suntem 2 frati impreuna cu mama ,tata a decedat acum 3 ani.In ultima ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sau intabulare prin uzufruct? rozalia67 rozalia67 Casa si partea cea mai mare din teren,este a mamei mele,dar exista 1,70 ari,care sunt a unui unchi decedat cu mostenitori.De fapt la iesirea mamei mele din ... (vezi toată discuția)
Mostenie aiurelu36 aiurelu36 Tatal meu a decedat in 2009,si de atunci am discutii cu fratii lui pentru mostenirea ramasa de la bunicul din partea tatalui +casa cu terenul aferent unde a ... (vezi toată discuția)