Fratele meu a incetat din viata acum cateva saptamani. Se pune evident problema succesiunii în țară unde este (era) proprietar al casei părintești. Acolo unde este el născut nu mai este găsit in evidență ca cetățean român. El nu a renunțat niciodata la cetățenia româna dar si-a luat între timp și cetățenia suedeza, țară în care a trăit ultimii săi 23 ani. Pașaportul românesc nu și l-a mai reînnoit și nici pe cel vechi nu îl găsim, se pare că nu mai există. Cum putem noi acum să dovedim că el n-a încetat niciodată sa fie cetățean român?
Cu mulțumiri si speranțe de ajutor,
Sofia Marica.
Multumesc frumos pentru raspuns! In cazul de fata nu exista testament. Exista mostenitori firesti, sotia si copilul. Amandoi traiesc in tara membru. Si totusi ma intreb daca mostenirea trebuie dezbatuta oricum si in Romania, atunci care legi sunt valabile, in cazul in care legea nu este identica in ambele state?
Buna ziua!
Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, pentru a se face succesiunea? Persoana are dubla cetatenie.
Va multumesc foarte mult!
Buna ziua,
Un testament facut de o persoana in afara tarii (intr-o tara din UE) este valabil in Romania. Persoana in cauza are cetatenie dubla iar testamentul este facut pe bunuri imobile in Romania.
Multumesc!
Mii de multumiri! Mama mea nu mai traieste de mult si nici alti frati nu mai exista. Casa si pamantul sunt ramase de la bunici. Nu stiu in ce masura se considera bun comun pe care rudele sotului decedat (pe care nu le cunosc si nu stiu nimic despre ei, doar ca nu au tinut legatura mai de loc) le-ar putea contesta. Nu imi amintesc sa fi auzit ceva de vreo dezbatere a succesiunii.
Buna ziua!
Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi sau unchi, ea si mama mea au fost singurii copii ai bunicilor. Matusa mi-a facut testament pe ce mai are, casa, curte dar ma intreb daca nu ar fi facut cine ar fi mostenit-o. Si daca e facut poate fi atacat cu succes de cineva? si daca da, de cine? Mai sunt nepoti de veri si veri in viata. Fratele meu nu este nicio problema. Eu sunt cetatean suedez. Mii de multumiri!
Multumesc mult de informatii! Interesant fenomenul cu cele 6 luni! N-am auzit niciodata despre asta si nu am citit nicaieri. Fratele meu (despre el si sotia lui este vorba - eu nu mai sunt de mult cetatean roman :( ... ) este stabilit in Suedia din '90 iar ea din 2005. Bine ca am aflat si acum! :). Inca o data multumesc mult pentru raspunsuri.