Stau de peste 5 ani intr-o asociatie de locatari. La momentul in care m-am mutat nu m-a durut capul despre ce inseamna asta, care e diferenta fata de o asociatie de proprietari, etc. Din motive obiective am probleme cu unii vecini si as avea nevoie de niste baze legale pe care sa le studiez. (Repet- ASOCIATIE DE LOCATARI!!!).
1. O terta persoana trece zilnic pe la noi pe acasa in timpul in care eu sunt plecat. Sta 2-3 ore si pleaca. Rar ne intersectam. Practic de-a lungul unei zile de 24 de ore suntem o singura persoana. (Eu sunt la munca 10 ore, 14 acasa, el e 4 ore. Total, 18 ore e o persoana, 6 ore nu e nimeni). Administratorul m-a amenintat ca daca nu declar persoana mi-o trece el la intretinere din oficiu. Are acest drept? Este normal? (avem apometre, deci nu consuma decat lift, gunoi si gaz).
2. In clipa in care am cumparat apartamentul, acesta avea o mica modificare. (un zid de despartire daramat. e cam 1m). Vechiul proprietar a facut-o in regie proprie, vecinii stiau asta si acum au scos la inaintare faptul ca eu am facut respectiva lucrare, fara a avea acte care sa-mi permite. Ce pot sa fac? Cand am cumparat nu am stiut ce trebuie sa fac, acum in fata problemei trebuie sa reactionez. (vechiul proprietar intre timp a decedat).
3. Am un vecin care are catei mici in casa. Iubesc animalele (deci nu sariti cu pietre). Omul insa este nesimtit. Urinat in lift, urinat pe scara, cainii sunt f f agresivi (sar, capseaza blugii, musca). Am evitat orice conflict, nu e vina cainelui ca stapanul e nebun. Ce pot sa fac in acest sens? Pot face cumva sa plateasca taxa pentru ei? Amenda pt urinat?
4. Apartamentul pe care l-am cumparat are cota de proprietate cea mai mare din tot blocul. (eu am 1,4, vecini cu apartamente similare ca mp au mai putin, de la 1,35 la 1. Nici o cota nu e egala cu alta). E normal sa platesc spatiile comune intr-un procent mai mare ca vecinii cu aceleasi suprafete? Ce pot face in acest sens? Asociatia de locatari refuza sa faca orice schimbare, ei au cotele mai mici, modificarea presupune ca mie imi scad costurile, lor le cresc.
P.S. Caut incusiv o consiliere in adevaratul sens al cuvantului pentru a fi ajutat in aceste demersuri.
Va dati seama ca n-as vrea asa ceva...eu ma gandeam la o masura prin care cel care i-a adapostit acolo sa aibe de ales: ii baga in casa(ii duce la tzara, etc etc) sau vor fii ridicati pt eutanasiere, iar acea persoana ca mare iubitor va gasi solutia.
Nu, nu cred ca eutanasierea e solutia, dar daca as avea de ales intre a sta nopti cu ochii pe tavan si solutia extrema nu stiu cate nopti as fii dispus sa stau asa. Inteleg o data, de doua ori, dar daca 5 zile din 7 e show canin...
Ce ii determina sa latre? De cele mai mutle ori alti caini vagabonzi , liberi, care ajung prin zona.
Problema este urmatoarea: in spatele blocului in gradinile acelea mici pe care majoritatea blocurilor o au, un cetatean a ridicat un gard mai mare si a adapostit doi caini vagabonzi. Initiativa e laudabila, probabil daca mai multa lume ar face asa, s-ar rezolva partial si problema cainilor.
Problema mea este insa urmatoarea: Noapte de noapte acei caini latra 2-3 ore pe noapte intr-un mod infernal. Eu am dormitorul in acea parte si sunt nopti cand 2 ore ma uit pe tavan si astept ca acei caini sa se potoleasca.
Tin sa precizez ca sunt nou in bloc, iar respectiva persoana este veche, si in relatii foarte bune cu presedintele (mare iubitor de caini) si administratorul, astfel incat dialogul amiabil dispare. Doar fac scandal si imi creez neplaceri.
Corect, este vorba de cota parte indiviza. Nu este nici o greseala, eu am cea mai mare cota indiviza din tot blocul. Blocul are apartamente cu 1,2 si 3 camere. Eu sunt la categoria 3 camere, alaturi de inca 15 vecini. Dintre toti eu sunt campion cand vine vorba de repartizari cheltuieli. E drept, e o diferenta de cativa lei lunar, nici n-am observat-o pana acum 2 luni cand au fost niste reparatii mari, si am facut eu niste socoteli.
Repet, cand am mers la administrator, mi-a aratat contractul (are si el copie) unde apare clar, cota respectiva. A zis ca in bloc asa se calculeaza repartizarea si daca asa scrie in contract, el asa calculeaza.
La noi in bloc e asociatie de locatari. Cu ce ma afecteaza pe mine ca individ, acest lucru? Inteleg ca la nivelul intregii asociatii e greu de razbatut prin jungla, dar nu imi dau seama ce greutati voi intapina eu? Precizez ca sunt genul de vecin linistit, care-si vede doar de propria casa, nu-l intereseaza nici reabilitari, nici nimic altceva ce tine de bloc.
Am si eu doua intrebari:
1. Care este diferenta dintre o asociatie de locatari si una de proprietari?
2. Cand am cumparat apartamentul, aveam o cota de 1,34. Am inteles ca aceasta cota este importanta cand se impart cheltuielile cu reparatiile in spatiile comune si este ponderea casei mele in total. Partea urata este ca am cea mai mare cota din tot blocul si nu inteleg de ce. Cand am vorbit la administrator mi s-a zis ca asa a fost inca de la inceput, ca asta e cota apartamentului, apare in contract si nu avem ce face. Precizez ca la semnarea contractului am neglijat complet acest aspect.
Nu mi se pare normal ca vecinu X sa aibe o cota de 0,6 sa zicem, si eu de 1,34 in conditiile in care ambele case au suprafete egale. Ce pot face?