avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme intr-o asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme intr-o asociatie de locatari

Stau de peste 5 ani intr-o asociatie de locatari. La momentul in care m-am mutat nu m-a durut capul despre ce inseamna asta, care e diferenta fata de o asociatie de proprietari, etc. Din motive obiective am probleme cu unii vecini si as avea nevoie de niste baze legale pe care sa le studiez. (Repet- ASOCIATIE DE LOCATARI!!!).

1. O terta persoana trece zilnic pe la noi pe acasa in timpul in care eu sunt plecat. Sta 2-3 ore si pleaca. Rar ne intersectam. Practic de-a lungul unei zile de 24 de ore suntem o singura persoana. (Eu sunt la munca 10 ore, 14 acasa, el e 4 ore. Total, 18 ore e o persoana, 6 ore nu e nimeni). Administratorul m-a amenintat ca daca nu declar persoana mi-o trece el la intretinere din oficiu. Are acest drept? Este normal? (avem apometre, deci nu consuma decat lift, gunoi si gaz).

2. In clipa in care am cumparat apartamentul, acesta avea o mica modificare. (un zid de despartire daramat. e cam 1m). Vechiul proprietar a facut-o in regie proprie, vecinii stiau asta si acum au scos la inaintare faptul ca eu am facut respectiva lucrare, fara a avea acte care sa-mi permite. Ce pot sa fac? Cand am cumparat nu am stiut ce trebuie sa fac, acum in fata problemei trebuie sa reactionez. (vechiul proprietar intre timp a decedat).

3. Am un vecin care are catei mici in casa. Iubesc animalele (deci nu sariti cu pietre). Omul insa este nesimtit. Urinat in lift, urinat pe scara, cainii sunt f f agresivi (sar, capseaza blugii, musca). Am evitat orice conflict, nu e vina cainelui ca stapanul e nebun. Ce pot sa fac in acest sens? Pot face cumva sa plateasca taxa pentru ei? Amenda pt urinat?

4. Apartamentul pe care l-am cumparat are cota de proprietate cea mai mare din tot blocul. (eu am 1,4, vecini cu apartamente similare ca mp au mai putin, de la 1,35 la 1. Nici o cota nu e egala cu alta). E normal sa platesc spatiile comune intr-un procent mai mare ca vecinii cu aceleasi suprafete? Ce pot face in acest sens? Asociatia de locatari refuza sa faca orice schimbare, ei au cotele mai mici, modificarea presupune ca mie imi scad costurile, lor le cresc.

P.S. Caut incusiv o consiliere in adevaratul sens al cuvantului pentru a fi ajutat in aceste demersuri.

Va multumesc!!!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
Zubcanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 21:18, 8 Ianuarie 2015
1-Legislatia care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de locatari este L nr 114/11.X.1996 republicata si norma acesteia de aplicare HG nr 400/2000
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de locatari/proprietari cu limita de competenta de executie decizii/hotarari dispuse de catre AG,de presedinte si de comitetul executiv
2-Conform disp L nr 50/1991 a autorizarii constructiilor,nu se mai pot aplica sanctiuni la interval de 2 de ani de la executia acestora
Cel care sustine ca dvs ati executat modificarea are obligatia legala sa si proneze acuza
3-Comitetul executiv poate dispune decizie prin care detinatorii de animale de companie sa achite o suma modica lunara de 5-10 lei
Nu exista dispozitie in vigoare care sa guverneze activitatea si functionarea asociatiilor de locatari care sa prevada dreptul de a impune taxa detinatorilor de animale de companie-caini,pisici,papagali,iguane,etc
4-Orice proprietar achita anumite costuri de intretinere-in raport de cota indiviza din documentele de achizitie bun imobil
Cu privire la legislatie, ati primit un raspuns destul de bun - daca ziceti ca nu sunteti proprietarii apartamentelor. Spun acest lucru ca, de exemplu asociatia noastra este de locatari, desi 99,99% dintre detinatori sunt proprietari. Practic nu ne-am transformat in as. prop., astfel ca la noi legislatia dupa care ne ghidam este Legea nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si OUG nr. 1588/2007 (normele de aplicare).

Cu privire la acea persoana care trece zilnic pe la dvs. - eu v-as sfatui sa discutati cu presedintele asociatiei sa-i explicati cum sta treaba si incercati sa-i propuneti ca 1 luna sa treceti in evidente 1 persoana, in luna urmatoare 2 persoane si asa mai departe. Conflictul se va stinge in mod sigur.

Aspectul cu cateii, sigur, este deranjant. Vecinii dvs. ce spun? Discutati cu conducerea asociatiei - numai acolo puteti clarifica situatie.

Referitor la cota-parte indiviza de proprietate:
Aceasta notiune este definita ca fiind cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăți individuale din proprietatea comună si este egală cu raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale si totalul suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale;

Practic administratorul dvs. are dreptate cand afirma ca o garsoniera are cpi ce-a mai mica si ap. cu 3 cam. au cpi ce-a mai mare. Conditia este ca toate locuintele de acelasi fel, mai ales cele situate unele sub altele sa aiba cpi identice, si da, cpi este inscrisa in documentul de proprietate (contractul de inchiriere);
Daca nu ati inteles, putem sa detaliem. Aici pe forum sunt multi oameni care se ocupa de as. locatari/proprietari si pot sa va ajute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Animale de companie asociatie de proprietari aspo28bis aspo28bis Va rog sa ne prezentati parerea dvs.in urmatoarea situatie:Cum raspundem solicitarii unui proprietar de a taxa suplimentar in cotele de intretinere pe ... (vezi toată discuția)
Diferente asociatie +cota Zubcanu Zubcanu Am si eu doua intrebari: 1. Care este diferenta dintre o asociatie de locatari si una de proprietari? 2. Cand am cumparat apartamentul, aveam o cota de ... (vezi toată discuția)
Caini de companie la bloc Elidor Elidor Buna seara, 1.Exista o lege care reglementeaza vreun fel de consum la cheltuieli de intretinere, in cazul in care ai un caine de companie? 2.Ce nr.de lege ... (vezi toată discuția)