avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Activitate masayoshi

Activitate masayoshi

Doresc sa primesc ajutorul public judiciar in materie civila (OUG nr. 51/2008), si trebuie sa trimit presupun adeverinta de venit, si alte acte doveditoare, insa nu am timp sa stau la cozi (nu scrie nicaieri ca ai "dreptul" sa fii reprogramat, sa stai la cozi, sa nu fii servit de functionari publici s.a.m.d., ba dimpotriva), fiindca ma voi intoarce in provincie, si domiciliul din buletin e in Bucuresti, iar functionarii ANAF din Focsani nu cunosc legea si trebuie sa ma duc la directorul lor ori de cate ori scot o adeverinta de venit, si n-am chef sa-i dau si pe ei in judecata.

Pot cere in baza aceluiasi OUG nr. 51/2008 sa se achite orice alte cheltuieli legate de aducerea actelor in instanta de la autoritatile statului, sau, parata, dupa caz?

Cod de procedura civila
Art. 175
Dacă înscrisul se găseşte în păstrarea unei autorităţi sau a altei persoane, instanţa va dispune aducerea lui în termenul fixat în acest scop. Cel care deţine înscrisul este îndreptăţit să refuze aducerea acestuia în cazurile prevăzute de art. 173.
Înfăţişarea şi aducerea înscrisului se fac pe cheltuiala părţii care a cerut dovada; suma de plată va fi stabilită prin încheiere irevocabilă.
Care CCM ca la mine in gogeamitea compania nu se aplica?
De fapt mi-am raspuns singur:

ART. 55 – Modalitati de incetare a contractului individual de munca

Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.


Prin faptul ca un avocat ar afirma "ca nu exista restrictii", si-a distrus cazul complet, fiindca art. 55 prevede restrictiile, sau, "conditiile limitativ prevazute de lege"
Cu ce motivatii legale iti poate desface CIM angajatorul la intoarcerea din CFP? CFP poate fi pe un an sau orice perioada stabilita de comun acord?

Interpretarea aceasta ca nu exista restrictii mi se pare intr-un registru basescian (ilegal):

Ce parere aveti?

ART. 49 – Definire; efecte; drepturi pe timpul suspendarii

(5) (introdus prin Legea 40/2011) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Trebuie sa existe o cauza de drept a incetarii CIM.
Coroborat cu:
(6) (introdus prin Legea 40/2011) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

CIM nu poate inceta decat de drept
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Legea prevede restrictii asupra obligatiilor angajatului si angajatorului de munca si recompensare a muncii, celelalte drepturi decurg in mod normal fiindca nu exista o prevedere cum sa se poate desface CIM pur si simplu (adica nu exista "restrictii" ca sa folosesc aceeasi logica pe de alta parte :) )

Iulian81 a scris:

Care avantaje?? Am gasit pe site-urile de joburi oferte de la angajatori chiar multinationale... care cauta programatori dar care nu specifica nimic nici macar de vreo facultate de profil tehnic... Si salariile cred ca sunt si mari peste... 1000 Euro/luna...


Cand se uita pe CV-ul pe care-l vei trimite vor sesiza faptul ca macar n-ai mintit ca ai terminat vreo facultate de profil :)

Desi la interviu n-o sa-ti ceara diploma, o sa ti-o ceara cand semnezi contractul, si daca n-o ai o sa-ti desfaca contractul imediat... probabil
Dar daca angajatorul nu e obligat s-o elibereze, ceea ce e echivalentul la a zice ai o proasta reputatie profesionala si sociala?

Sa presupunem ca anagajatorul si-a inscenat penal un angajat, a dat declaratii oficial si neoficial in toate partile aducand daune reputatiei profesionale si onoarei angajatului maxim. Aceasta nu constituie un caz concret de daune aduse reputatiei
in civil, chiar doar si pe faptul ca a refuzat sa elibereze o referinta oficial?

Certificatul de reputatie profesionala si sociala este obligatoriu a se elibera, la fel ca adeverinta de venit?
Nu este adevarat, mie mi-au cerut diploma la angajare, si sunt angajat la privat. In plus au si tinut sa caute sa demonstreze ca mi-am falsificat diploma (absolut aberant), deci conteaza. Si mai mult, nu te pot plati sub salariul minim pe economie x2 daca esti angajat cu studii superioare. Pot exista si mai multe legaturi legale in functie de angajator

Daca muncesti la negru nu-ti trebuie hartii legale, evident :)

Altfe, nu este necesar nici sa te nasti (am auzit de cazuri in care patronii platesc impozit pe un salariu pe care nu-l ia nimeni, chiar daca nu pricep de ce, o fi vreun avantaj... )

In cazul consilierilor juridici, cunoasterea si folosirea legii in mod corect si profesionit, presupune scoala si studiu indelungat

Mie mi se pare ca este necesar doar discernamant, un pic de memorie si cunoasterea limbii romane, legea fiindca scrisa negru pe alb de obicei ;)

De exemplu dreptul de la Spiru este legal, mai ales de la Spiru fiind accentul pe toceala, asa cum este la drept, insa ICCJ parca a interzis accesul in magistratura la haretisti, fiindca haretistii fiind de obicei din randul oamenilor cinstiti si muncitori le strica mendrelele in forurile "superioare" :)) Spre exemplu eu, fara studii de drept, am facut plangere penala la magistrati pe temei de "necunoasterea legii" pentru infractiuni in legatura cu serviciul (cu super emfaza pe ghilimele in sensul ca nu pot demonstra initial ca sunt corupti si nu senili sau bolnavi psihic - in orice caz, plangerea penala a fost musamalizata - mare greseala din partea lor fiindca demonstreaza in fapt ca am dreptate, si chiar daca, deciziile lor sunt aberante insa acestia continua sa profeseze, ceea ce demonstreaza ca chiar daca ei nu sunt corupti, sefii lor si cei care i-au admis in exercitiul functiunii sunt - si atunci daca sefii lor sunt corupti si cei care i-au admis, atunci se inlantuie demonstratia coruptiei pana la varf, inclusiv exista cel putin 50% probabilitate ca ceilalti admisi sa fie corupti in baza aceluiasi sistem)
Răspuns la discuția presiune pentru demisie
Chiar si-n instanta puteti canta inregistrarea daca va permite presedintele chiar daca nu o admite ca proba acesta poate retine pentru sine acest aspect. Nu oricine poate falsifica inregistrari audio, mai ales cand nu exista o miza.

Mai mult, puteti chema la interogatoriu pe acel manager si puteti sa-i cantati inregistrarea si sa-l intrebati daca este declaratia lui ce se aude si ce se spune. Puteti sa formulati intrebarea astfel:
- l-ati amenintat telefonic pe cutare asa si pe dincolo?
- Nu?
- Sunteti dvs interlocutor in aceasta convorbire telefonica?
*cantati inregistrarea*
...
Pe dvs nu va intereseaza daca accepta instanta sau nu proba, dvs aveti voie sa le prezentati indiferent. Miza dvs e sa obtineti declaratia corespunzatoare adevarului, sub presiunea flagrantului marturiei mincinoase, care este consemnat de grefier in interogatoriu si pentru care puteti depune plangere penala.

Inainte de aceasta depuneti o declaratie scrisa cu dialogul din inregistrarea audio desfasurat. Este inscris deci se accepta, si atasati si un CD/DVD cu inregistrarea, chiar daca se zice ca nu se accepta. Daca nu este roman, faceti cerere de interpret pentru limba respectiva dinainte. Daca nu recunoaste, se numeste marturie mincinoasa si puteti face plangere si pe aceasta la politie, in baza vechii plangeri de amenintare cu probatoriu cu tot.

La politie puteti depune plangerea pentru amenintare si pe un CD sau DVD de inregistrarea audio ca mijloc de proba, impreuna cu alte mijloace de proba

Puteti sa scrieti pe hartie desfasuratorul convorbirii in limba straina si tradus cu declaratie pe propria raspundere catre politie ca inscrisul este conform inregistrarii in sensul ei (nu mot a mot)

Teoretic ar trebui sa depuneti plangerea la parchet, ca apoi procurorul sa delege organul de cercetare, insa se prea poate sa aveti mai mult noroc daca depuneti la politie direct, sau poate nu :))
Taceti si faceti =>
1. Strangeti dovezi
2. In baza dovezilor faceti plangere, dati in judecata

Poze cu telefonul, inregistrari audio/video (chiar daca cica nu-s acceptate in instanta puteti sa le predati oricum ca proba), copii dupa documente, martori etc.
Răspuns la discuția presiune pentru demisie
Exact asa am patit eu. Problema e ca nu aveti dovezi pentru amenintare si politia/parchetul refuza sa organizeze flagrant pentru cetatenii sclavi ;). Daca aveti dovezi concrete pentru amenintare, faceti plangere la politie in acest sens. Faceti si un referat si inregistrati-l la firma, cerand sa va faca o copie cu stampila unitatii si semnatura si inregistrarea ca sa aveti o dovada ca v-ati plans de manager si pe cine mai aveti acolo, chiar daca le inmanati referatul chiar lor ;) Daca nu vor sa-l inregistreze il puteti trimite prin posta, recomandata cu confirmare de primire cel mai sigur sau prin emailul firmei intern, pastrand o copie si salvand-o undeva.

Nu evitati institutiile statului fiindca din banii dvs traiesc, ITM, CNCD, instanta litigii de munca, politistii, procurorii... faceti cate plangeri aveti de facut daca s-a ajuns aici, fiindca nu aveti nimic de pierdut credeti-ma ;)