avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand sunt obligatorii studiile superioare sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand sunt obligatorii studiile superioare sau specializarile?

Cum se poate stii daca este obligatoriu prin lege ca pentru anumite profesii sunt necesare studii superioare sau macar niste cursuri de specializare, niste certificari pe care un angajat trebuie sa le aiba atunci cand este angajat la o firma?? De exemplu am vazut ca pentru programatori nu se cere facultatea de informatica sau echivalent, dar totusi sunt cautati doar avand abilitatile si cunostintele necesare... pe care le pot invata doar folosind un PC... Pe de alta parte tot ca exemplu un consilier juridic am inteles ca este obligat sa aiba facultatea de Drept !!
De ce???
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
Iulian81, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:00, 28 Mai 2012
pentru ca nu e tot una...folosirea computerului, chiar si la acel nivel, nu presupune scoala, ci doar folosire indelungata si de multe ori pur si simplu auto-didactica...In cazul consilierilor juridici, cunoasterea si folosirea legii in mod corect si profesionit, presupune scoala si studiu indelungat...presupune chiar studiu continu...Cum ar fi ca o persoana sa fie numit medic chirurg pe baza experientei in taiat porci sau gaini...:-/
@ Iulian81

Exista legi speciale care prevad ca pentru ocuparea unei functii sunt necesare anumite studii ... de exemplu, Legea nr.514/2003 - art. 8 lit.c - Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept; ....

De asemenea, medicul, arhitect, economist , contabil sef sunt functii pentru care se solicita studii superioare ...

Referitor la programator si acesta ar trebui sa aiba studii superioare, astfel incat sa poata beneficia de avantajele prevazute de legislatia in vigoare.
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu este adevarat, mie mi-au cerut diploma la angajare, si sunt angajat la privat. In plus au si tinut sa caute sa demonstreze ca mi-am falsificat diploma (absolut aberant), deci conteaza. Si mai mult, nu te pot plati sub salariul minim pe economie x2 daca esti angajat cu studii superioare. Pot exista si mai multe legaturi legale in functie de angajator

Daca muncesti la negru nu-ti trebuie hartii legale, evident :)

Altfe, nu este necesar nici sa te nasti (am auzit de cazuri in care patronii platesc impozit pe un salariu pe care nu-l ia nimeni, chiar daca nu pricep de ce, o fi vreun avantaj... )

In cazul consilierilor juridici, cunoasterea si folosirea legii in mod corect si profesionit, presupune scoala si studiu indelungat

Mie mi se pare ca este necesar doar discernamant, un pic de memorie si cunoasterea limbii romane, legea fiindca scrisa negru pe alb de obicei ;)

De exemplu dreptul de la Spiru este legal, mai ales de la Spiru fiind accentul pe toceala, asa cum este la drept, insa ICCJ parca a interzis accesul in magistratura la haretisti, fiindca haretistii fiind de obicei din randul oamenilor cinstiti si muncitori le strica mendrelele in forurile "superioare" :)) Spre exemplu eu, fara studii de drept, am facut plangere penala la magistrati pe temei de "necunoasterea legii" pentru infractiuni in legatura cu serviciul (cu super emfaza pe ghilimele in sensul ca nu pot demonstra initial ca sunt corupti si nu senili sau bolnavi psihic - in orice caz, plangerea penala a fost musamalizata - mare greseala din partea lor fiindca demonstreaza in fapt ca am dreptate, si chiar daca, deciziile lor sunt aberante insa acestia continua sa profeseze, ceea ce demonstreaza ca chiar daca ei nu sunt corupti, sefii lor si cei care i-au admis in exercitiul functiunii sunt - si atunci daca sefii lor sunt corupti si cei care i-au admis, atunci se inlantuie demonstratia coruptiei pana la varf, inclusiv exista cel putin 50% probabilitate ca ceilalti admisi sa fie corupti in baza aceluiasi sistem)
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
masayoshi, utilizator
Care avantaje?? Am gasit pe site-urile de joburi oferte de la angajatori chiar multinationale... care cauta programatori dar care nu specifica nimic nici macar de vreo facultate de profil tehnic... Si salariile cred ca sunt si mari peste... 1000 Euro/luna...
Vedeti Ordinul nr.250/2004 emis de Ministerul Muncii .. este vorba despre scutirea de impozitul pe salarii ...
ART. 1
Angajaţii agenţilor economici care îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al cãror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum şi angajaţii persoanelor juridice române de drept public beneficiazã de scutirea de impozit pe venit, în conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
1. posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informaticã, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diplomã de absolvire a unei forme de învãţãmânt superior de lungã duratã, eliberatã de o instituţie de învãţãmânt superior acreditatã, având înscrisã una dintre specializãrile: Automaticã, Calculatoare, Informaticã, Matematicã, Ciberneticã, Electronicã, respectiv una dintre specializãrile cuprinse în anexa nr. 2, şi presteazã efectiv una dintre activitãţile prezentate în anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activitãţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializãrii pe bazã de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţionalã a României, aferent fiecãrei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiazã de scutirea de impozit pe venit.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Incadrare in munca ... pufosme pufosme Buna ziua, Am absolvit facultatea de Inginerie Electrica in cadrul universitatii Politehnica Bucuresti pe programul Sisteme Electrice, iar acum sunt in ... (vezi toată discuția)
Acte studii programator loredana080380 loredana080380 Buna ziua La o firma IT a fost angajata o persoana pe functia de programator avand urmatoarele studii (atestat profesional ajutor programator+diploma liceenta ... (vezi toată discuția)
Administrator societate comerciala (microintreprindere) Garname Garname Pentru functia de administrator asociatul unui SRL trebuie sa aibe studii economice in cazul in care se angajeaza pe aceasta functie cu carte de munca sau sunt ... (vezi toată discuția)