avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul fara plata se poate lua pentru efectuarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul fara plata se poate lua pentru efectuarea altui CIM?

In fapt, am discutat cu angajatorul posibilitatea luarii de concediu fara plata pentru efectuarea altui CIM sau lucrul temporar la alta firma, insa nu mi se pare nici legal nici pragmatic fiindca observ ca durata concediului fara plata este mica, si oricum exista detasarea ca forma legala destinata acestei situatii. Dvs ce recomandati ca tip legal de desfasurare a activitatii la alta firma?
Cel mai recent răspuns: masayoshi , utilizator 11:03, 1 August 2012
Nu inteleg de ce trebuie sa va luati concediu fara plata pentru efectuarea unui alt CIM.Puteti, legal, sa fiti angajat incelasi timp la mai multi angajatori.Angajati-va fara probleme la un alt angajator. Succes!
1. Sunteti functionar public? .. intrucat legislatia este interpretabil in aceasta privinta

2. Durata CFP , potrivit art.153 alin.2 C.mun., se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

3. In lipsa unor astfel de prevederi, partile pot negocia direct durata CFP...
Nu inteleg de ce trebuie sa va luati concediu fara plata pentru efectuarea unui alt CIM.Puteti, legal, sa fiti angajat incelasi timp la mai multi angajatori.Angajati-va fara probleme la un alt angajator. Succes!

Pai si daca lucrez la unul nu absentez la altul, implicit mi se desface CIM disciplinar? Trebuie o forma legala... ideea e ca primul angajator ma plateste cam la jumatate decat ma platesc ceilalti, insa e mai sigur serviciul. Angajatorii prefera sa tina angajatii cat exista un proiect si apoi sa le faca vant... iar eu prefer sa am un serviciu stabil tot timpul, chiar si unul slab remunerat... mai intra la pensia aia cu risc sa n-o vad :)

Sunteti functionar public? .. intrucat legislatia este interpretabil in aceasta privinta

Nu, doar functionar.

Angajatorul meu nu respecta CCM ramura comert (cu parafa de la ministerul muncii, desi e ilegal) si nu exista alte prevederi in regulamentul intern.

CFP e negociabil ca durata si stabilirea bilaterala legala in acelasi timp? Angajatorul e reticent sa lucreze (zic ei), cu "hartogaria" legata de detasare. Nu cunosc detalii, si ma intreb daca nu exista si o hiba in acordarea de CFP, astfel incat la intoarcerea din CFP sau pe parcurs sa-ti desfaca CIM
CCM la nivel de ramura comert a expirat .. prin urmare, nu are cum sa fie respecta un act care nu-si produce efecte ...

Exista posibilitatea desfacerii c.i.m. la revenirea din CFP , intrucat aceasta nu este interzisa de niciun act normativ ... de asemenea, in situatiile prevazute de art.60 alin.1 C.mun., CFP nu este prevazut ca o situatie in care este interzisa concedierea.
Cu ce motivatii legale iti poate desface CIM angajatorul la intoarcerea din CFP? CFP poate fi pe un an sau orice perioada stabilita de comun acord?

Interpretarea aceasta ca nu exista restrictii mi se pare intr-un registru basescian (ilegal):

Ce parere aveti?

ART. 49 – Definire; efecte; drepturi pe timpul suspendarii

(5) (introdus prin Legea 40/2011) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Trebuie sa existe o cauza de drept a incetarii CIM.
Coroborat cu:
(6) (introdus prin Legea 40/2011) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

CIM nu poate inceta decat de drept
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Legea prevede restrictii asupra obligatiilor angajatului si angajatorului de munca si recompensare a muncii, celelalte drepturi decurg in mod normal fiindca nu exista o prevedere cum sa se poate desface CIM pur si simplu (adica nu exista "restrictii" ca sa folosesc aceeasi logica pe de alta parte :) )

Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
masayoshi, utilizator

Alte discuții în legătură

Suspendare contract de munca glicozilata glicozilata Am suspendat contractul de munca pe o perioada de 1 an de zile (din 01.02.2013-01.02.2014.). Lucrez in sanatate intr-un spital la stat. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Modificare cim cu criteriile de evaluare pt. angajatii vechi oana13n oana13n Buna ziua am o intrebare in legatura cu perioada in care se pot modifica CIM-urile pt angajatii mai vechi. Am inteles ca a fost un termen in care s-au putut ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata valentin24 valentin24 pe motivul ca nu avem de lucru,ne-a fost sugestionat sa ne luam concediul de odihna prin rotatie, fiecare dintre noi cateva zile, max o saptamana. cand am ... (vezi toată discuția)