avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Activitate catalincuza

Activitate catalincuza

Răspuns la discuția acceptare tacita a succesiunii
Multumesc pentru raspunsuri.

Procesul inca se mai desfasoara. Am trecut de judecatorie, am ajuns la apel care a fost considerat recurs, iar hotararea instantei de recurs a fost de trimitere in rejudecare. Inca nu a sosit dosarul inapoi la judecatorie. Recursul l-a facut sora tatalui meu, iar eu acum ma gandesc acum sa invoc acest articol 700 cu prescriptia termenului de acceptare. Credeti ca se mai poate invoca acum in acest stadiu al procesului sau este deja foarte tarziu? Ce sanse as mai avea?
Răspuns la discuția acceptare tacita a succesiunii
Problema este un pic mai complicata, in sensul ca de fapt casa care a apartinut bunicilor mei , acestia fiind divortati, dupa moartea bunicii, bunicul a vandut-o tatalui meu. Nici unul din bunici nu a mai locuit in casa dupa divort, doar tatal meu. In urma unui proces, instanta a hotarat ca de fapt jumatatea bunicii sa se imparta pentru ca bunicul ar fi putut sa vanda doar partea lui nu si a bunicii. In sensul art 700 cc mostenitorii au dreptul sa accepte succesiunea in max 6 luni. Voiam sa stiu daca se poate considera ca dupa 5 ani de la moartea bunicii, fapta surorii de a se declara mostenitor in fata notarului si de a mosteni actiunile, poate fi oconsiderata acceptare tacita a succesiunii
Buna ziua,

La data decesului bunicii, aceasta avea ca avere casa, 8 hectare de pamant si cateva actiuni de valoare mica.
Tata a locuit intotdeauna in casa, a adus modificari casei, a mai construit cat o anexa, platea impozite, alte acte in nume de proprietar, a administrat terenurile, a facut contracte de arenda a terenurilor, in timpul vietii si dupa moartea bunicii.
Dupa 5 ani de la moartea bunicii, sora tatalui meu, se declara unic mostenitor ( tata traia) si mosteneste actiunile ( atat a declarat masa succesorala), ulterior in instanta am anulat acest act.
Acum dupa 15 ani, sora tatalui meu vrea sa mosteneasca casa si terenurile, cota care i-ar reveni.
Intrebare pe care o pun este daca se poate considera o acceptare tacita a succesiunii din partea sorei tatalui meu.

Va multumesc

Buna ziua,
Am o problema legata de o mostenire, care incet incet s-a complicat foarte mult.
Pe scurt am avut partaj judiciar succesoral, obiectul in litigiu fiind casa in care locuiesc si care a aprtinut bunicilor mei, divortati si decedati de multi ani. Ca un scur istoric, casa a fost vanduta de bunicul meu tatalui meu , iar tatal meu mi-a facut act de donatie mie. Deoarece bunicii au divortat si nu au avut nici un partaj al bunurilor, instanta a considerat ca partea din casa a bunicii se va imparti, terenul fiind al bunicului meu. Deci in concluzie in prima instanta am primit terenul si 1/2 din casa (partea bunicului), iar 1/2 din casa (partea bunicii) se va imparti si pentru care ar trebui sa platest sulta. Am fost de acoord cu solutia, dar reclamantii au facut apel care a fost considerat recurs ( nu le convine suma care trebuie sa o primeasca) iar instanta de recurs a trimis dosarul in rejudecare la prima instanta.
Intrebarea pe care o pun, este daca se poate invoca acum la rejudecare prescrptia dreptului de acceptare a succesiunii Art 700 cod c, termenul de 6 luni fiind depasit de mult.
Va multumesc
Apeleaza la Politia comunitara.
Acum 9 ani draga mea matusa s-a declarat unica mostenitoare a bunicii mele si a obtinut certificatul de mostenitor cu cota 1/1.
Acum un an tatal meu mi-a facut procura notariala sa il reprezint la succesiune unde cu surprindere am constatat ca succesiunea fusese desbatuta.A chemat un avocat si in instanta a anulat acel certificat. Din spusele ei in certificat erau trecute doar actiuni la o societate pe care le-ar fi vandut.Pot acum sa-i cer sa completeze masa succesorala cu acele actiuni sau contravaloarea lor?:D Nu am vazut niciodata acel certificat. Multuumesc.
Bunicii mei au divortat in urma cu 59 de ani, bunica a plecat la parintii ei iar bunicul a ramas cu copiii in casa construita de ei pe terenul pe care el l-a primit prin donatie.Bunica a murit acum 14 ani, nu a avut loc nici o desbatere succesorala in urma ei.Bunicul a vandut casa tatalui meu acum 11 ani, iar acum un an am primit-o prin donatie.Bunicul a murit acum 2 ani iar in urma lui a avut loc desbaterea succesorala in termen legal, acceptata de toti mostenitorii.Acum matusa mea cere in instanta iesirea din indiviziune dupa ambii bunici si partajul dupa divortul bunicilor incluzand si casa.Este legal sa ceara partajul dupa divortul bunicilor(sustine ca nu a avut loc)? Ce sanse de castig are si ce as putea sa pierd? X-(
#-oDetin o proprietate (mostenita de la bunicul meu) care are ca unica cale de acces catre strada o alee pe proprietatea primariei. Terenul primariei din fata proprietatii mele pe care am aleea de acces a fost concesionat ptr 50 de ani pentru constructia a 3 garaje (initial erau 4), ramanand 3,5 m drept alee de acces intre garaje. Acum am in fata casei trei garaje in constructie cu trei forme diferite si o alee intre ele. Mentionez ca acest teren al primariei (14 x 6 m) era folosit de bunicul meu ca gradina si cale de acces. Intreb daca este legal ca primaria sa concesioneze si a aprobe costruirea in fata proprietatii mele?