avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptare tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptare tacita a succesiunii

Buna ziua,

La data decesului bunicii, aceasta avea ca avere casa, 8 hectare de pamant si cateva actiuni de valoare mica.
Tata a locuit intotdeauna in casa, a adus modificari casei, a mai construit cat o anexa, platea impozite, alte acte in nume de proprietar, a administrat terenurile, a facut contracte de arenda a terenurilor, in timpul vietii si dupa moartea bunicii.
Dupa 5 ani de la moartea bunicii, sora tatalui meu, se declara unic mostenitor ( tata traia) si mosteneste actiunile ( atat a declarat masa succesorala), ulterior in instanta am anulat acest act.
Acum dupa 15 ani, sora tatalui meu vrea sa mosteneasca casa si terenurile, cota care i-ar reveni.
Intrebare pe care o pun este daca se poate considera o acceptare tacita a succesiunii din partea sorei tatalui meu.

Va multumesc

:oops:

catalincuza a scris:

Buna ziua,

La data decesului bunicii, aceasta avea ca avere casa, 8 hectare de pamant si cateva actiuni de valoare mica.
Tata a locuit intotdeauna in casa, a adus modificari casei, a mai construit cat o anexa, platea impozite, alte acte in nume de proprietar, a administrat terenurile, a facut contracte de arenda a terenurilor, in timpul vietii si dupa moartea bunicii.
Dupa 5 ani de la moartea bunicii, sora tatalui meu, se declara unic mostenitor ( tata traia) si mosteneste actiunile ( atat a declarat masa succesorala), ulterior in instanta am anulat acest act.
Acum dupa 15 ani, sora tatalui meu vrea sa mosteneasca casa si terenurile, cota care i-ar reveni.
Intrebare pe care o pun este daca se poate considera o acceptare tacita a succesiunii din partea sorei tatalui meu.

Va multumesc

Exista un contract de vanzare cumparare al imobilelor incheiat intre tatal dmv si mama dansului?....daca nu , atunci si sora tatalui are dreptul la toata averea parintilor in cote egale.
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
Pai, inteleg ca ne intrebati daca se poate interpreta ca acceptare tacita, dar ce sa se considere asta? Care fapt?
Caci acceptarea tacita e o chestiune de fapte, eu de unde sa stiu ce fapte a facut sora?
Intre timp tatal a facut succesiunea sau a ramas asa, ca-n tren?
E cam greu de raspuns asa, fara date...

:offtopic: Daniela vorovenci, te rog nu mai cita mesajul imediat anterior si nici nu mai scrie cu litere de tipar, nejustificat. Devine greoi topicul.
Te rog citeste regulamentul de postare in acest sens.
Multumesc pentru intelegere.
Problema este un pic mai complicata, in sensul ca de fapt casa care a apartinut bunicilor mei , acestia fiind divortati, dupa moartea bunicii, bunicul a vandut-o tatalui meu. Nici unul din bunici nu a mai locuit in casa dupa divort, doar tatal meu. In urma unui proces, instanta a hotarat ca de fapt jumatatea bunicii sa se imparta pentru ca bunicul ar fi putut sa vanda doar partea lui nu si a bunicii. In sensul art 700 cc mostenitorii au dreptul sa accepte succesiunea in max 6 luni. Voiam sa stiu daca se poate considera ca dupa 5 ani de la moartea bunicii, fapta surorii de a se declara mostenitor in fata notarului si de a mosteni actiunile, poate fi oconsiderata acceptare tacita a succesiunii
Acceptarea mostenirii se face in 6 luni. Daca in acele 6 luni s-a fact vreun act care s-ar putea interpreta neindoielnic drept acceptare, ok. Orice acceptare tacita sau expresa dupa mai mult de 6 luni nu mai are aceeasi valoare juridica.
Dupa 6 luni se pierde dreptul de a accepta mostenirea, nu o mai poti accepta, poti face orice.
Dar nu stiu ce proces a fost ala, cand a fost desfasurat, ca daca era si sora parte si nimeni n-a contestat atunci... aleluia! =D>
Multumesc pentru raspunsuri.

Procesul inca se mai desfasoara. Am trecut de judecatorie, am ajuns la apel care a fost considerat recurs, iar hotararea instantei de recurs a fost de trimitere in rejudecare. Inca nu a sosit dosarul inapoi la judecatorie. Recursul l-a facut sora tatalui meu, iar eu acum ma gandesc acum sa invoc acest articol 700 cu prescriptia termenului de acceptare. Credeti ca se mai poate invoca acum in acest stadiu al procesului sau este deja foarte tarziu? Ce sanse as mai avea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia dreptului de optiune succesorala simona-iulia simona-iulia Bunicul meu a murit in urma cu 1 an si a lasat ca mostenire o casa. Acesta are 2 copii.Tatal meu a continuat sa locuiasca in casa respectiva. Se poate ... (vezi toată discuția)
Termen acceptanta succesorala - legea 18/1991 adriana-de adriana-de Stimati Domnilor Avocati, va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Este vorba de dezbaterea succesiunii dupa bunica mea, plecata din tara cu fiul ei ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire Bamsee Bamsee Bună ziua, Deoarece am citit pe forumuri tot felul de discuții referitoare la situația noastră, am sa o descriu mai jos. Este vorba de o moștenire din ... (vezi toată discuția)