avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen Acceptanta succesorala - legea 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen Acceptanta succesorala - legea 18/1991

Stimati Domnilor Avocati,
va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.
Este vorba de dezbaterea succesiunii dupa bunica mea, plecata din tara cu fiul ei in 1988 si decedata in Germania in 1989.
Mama mea, fiica bunicii in cauza, a ramas in Romania si imediat dupa aparitia legii 18/1991 a fondului funciar a facut cerere de retrocedare a terenului arabil cu care parintii ei au intrat in colectiva , primind partea ei, adica jumatate din total.
Inainte de plecare, bunica mea a fost obligata sa-si vanda casa la un pret derizoriu statului roman.
In 1995, fratele mamei mele din Germania i-a scris mamei mele ca face la nemti cerere de despagubire pentru casa bunicii si pentru partea mamei mele, urmand ulterior sa-i dea partea corespunzatoare din banii primiti.
Mama mea a decedat in Romania in 1999 si nu a primit nimic pentru casa bunicii de la fratele ei .
In 2006, dupa decesul tatalui meu (mostenitorul mamei mele) in Romania, fratele mamei mele, pe ascuns si prin intermediul unei prietene a dezbatut succesiunea dupa bunica mea, declarand-o pe mama mea straina de succesiune, obtinand astfel un certificat de “unic mostenitor”.
Mentionez ca aceasta prietena a unchiului meu nu a avut mandat expres pentru dezbaterea succesiunii , ca succesiunea s-a dezbatut la sora prietenei care este notar (martora fiind fiica prietenei, de asemenea notara in acelasi cabinet) si ca eu nu am fost anuntat despre dezbaterea succesiunii cu toate ca notara executoare cat si restul familiei stia de existenta mea , ma cunosteau personal,
dezbatand si succesiunile dupa parintii mei.
In baza acestui “certificat de unic mostenitor” si tot cu ajutorul acestei prietene si a familiei ei, unchiul meu a obtinut in instanta casa bunicii de la stat, cu toate ca era vanduta chiriasului din anul 1999.
De indata ce am aflat ca fratele mamei mele a dezbatut succesiunea dupa bunica mea, am inceput un proces de anulare partiala a certificatului de mostenitor . Acest proces l-am pierdut in fond deoarece instanta, in motivarea sentintei, nu recunoaste repunerea in termenul de acceptanta succesorala a mamei mele conform art.13 alin.2 din legea 18/1991, dispozitie imperativa, considerata insa de instanta ca fiind restrictiva si valabila numai pentru o parte din mostenire, adica numai pentru pamant nu si pentru casa.
In plus, mama mea s-a folosit ca de un bun propriu de locul de veci concesionat de bunica in 1978, la moartea bunicului, a inmormantat acolo pe sora mea in 1983 si dupa moartea bunicii, l-a expirarea concesiunii, a preluat concesiunea. Aceasta dovada de acceptare tacita a mostenirii a fost considerata ca “ingrijirea mormantului” si ignorata de instanta de judecata.
Va rog sa-mi spuneti daca aceasta sentinta (care a hotarat ca mama mea nu a acceptat mostenirea dupa mama ei) este in conformitate cu legile in vigoare si daca am sanse de a castiga acest litigiu in urmatoarele faze de proces , intr-un proces penal sau chiar la CEDO pentru incalcarea dreptului la propietate al mamei mele ca mostenitor rezervatar si acceptant al mamei ei.
Cu multa stima si multumiri
Cel mai recent răspuns: adriana-de , utilizator 04:43, 30 Decembrie 2009
Consider ca aveti sanse in urmatoarele faze procesuale, mai ales daca dovediti acceptarea tacita dar si fraudarea intereselor mamei dv. de fratele acesteia
Poate judec eu putin simplist, insa nu exista "acceptare pe bucati" a unei mosteniri: ori o accepti pe toata, ori deloc. Astfel, cererea formulata de mama dvs. in anul 1991, in baza legii 18, reprezinta o acceptare expresa pentru terenul obtinut si tacita pentru restul mostenirii...
Articolul 1516 Cod civil; . Acceptarea succesiunii
(1) Succesiunea trece la moştenitorul chemat la succesiune, sub rezerva dreptului de a renunţa la ea.
(2) Succesiunea este acceptată de succesor indiferent de faptul dacă este testamentar sau succesor legal.
(3) Succesiunea se consideră acceptată cînd moştenitorul depune la notarul de la locul deschiderii succesiunii o declaraţie de acceptare a succesiunii sau intră în posesiunea patrimoniului succesoral.
(4) Dacă succesorul a intrat în posesiunea unei părţi din patrimoniu, se consideră că a acceptat întregul patrimoniu, oriunde s-ar afla şi din ce ar consta.

Cu atat mai mult, nu precizati daca fratele din Germania a depus si el cerere in baza legii 18/1991, pentru ca daca nu a facut-o, as fi tentata sa spun ca dansul este strain de succesiune, prin neacceptare, nu mama dvs:D
Multumesc pentru raspunsuri si complectez:
Fratele din Germania nu a depus cerere in baza legii18/1991 dar in intampinarea procesuala a afirmat ca el este singurul acceptant tacit al mostenirii deoarece bunica in Germania a locuit cu el intr-o locuinta inchiriata iar lucrurile ei personale - pe care le numeste avere mobila- au ramas in locuinta comuna dupa deces, cu toate ca la dezbaterea succesiunii in 2006 a declarat ca succesiunea este fara avere. Instanta de judecata a preluat exact (cuvant cu cuvant) ce s-a afirmat in intampinare, a considerat fratele din Germania ca singurul mostenitor care a acceptat tacit mostenirea cu o cota de 1/1 iar mama mea a fost considerata ca nu are calitatea de mostenitor deoarece nu a acceptat expres sau tacit succesiunea, cererea de reconstituire a dreptului de propietate in baza legii 18/1991 trebuie interpretata restrictiv la terenuri fara sa aiba vreo relevanta in ceea ce priveste devolutiunea succesorala legala in ansamblul ei.
Poate cineva sa-mi explice cum se potriveste aceasta motivare a instantei de judecata cu urmatoarele citate din decizia nr.XI din 5 februarie 2007 a ICCJ publicata in M .O., partea I din 30/10/2007:
"... dispoziţia imperativă de la art. 13 alin. (2) din Legea fondului funciar, potrivit căreia, în cazul terenurilor ce nu s-au găsit în circuitul civil, moştenitorii sunt repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor, ei fiind consideraţi că au acceptat succesiunea prin cererea pe care o fac comisiei, care nu este infirmată de nicio altă prevedere legală…. "
"Regula indivizibilităţii patrimoniului succesoral conferă acelaşi caracter indivizibil şi opţiunii succesorale care nu poate fi condiţionată de aspectul cantitativ al patrimoniului succesoral ".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înregistrare cerere de optiune succesorala pentru o persoana decedata Send Send Buna ziua. As dori sa stiu daca pot inregistra la notar cererea de optiune succesoarala in numele tatalui meu decedat care in timpul vietii nu si-a ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa aproape 30 de ani btmariuss btmariuss in anul 1979 si 1980 bunicii mei au decedat. Mama mea nu a deschis succesiune in termen de 6 luni si nici pana in ziua de azi. Mama mea mai are trei surori , ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre doi frati care nu se inteleg luminitasanda luminitasanda Buna ziua.Bunicul meu din parte mamei a murit acum 20 de ani iar succesiunea nu a fost facuta. Bunica din partea mamei a murit acum 2 luni. Sunt doi frati care ... (vezi toată discuția)