avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune intre doi frati care nu se inteleg
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune intre doi frati care nu se inteleg

Buna ziua.Bunicul meu din parte mamei a murit acum 20 de ani iar succesiunea nu a fost facuta. Bunica din partea mamei a murit acum 2 luni. Sunt doi frati care nu se inteleg, mamica mea si fratele ei care pana acum a stat la bucuresti. Dupa moarea bunicii mele, adica mama lui, fara sa se faca succesiunea el s-a mutat definitiv acolo iar pe mama mea o ameninta ca ne vedem la tribunal pentru ca el impare cum vrea casa isi alege cele mai bune camere si cele mai multe. Cum poate mama mea sa isi revendice dreptul si sa depuna ea actele la notariat pentru succesiune? (pentru ca el vrea la tribunal)
Mama dvs trebuie in termen de 6 luni de la deces sa mearga la un notar si sa dea o declaratie de acceptare sub beneficiu de inventar a mostenirii. Fratele va putea sa faca acelasi lucru sau avand in vedere ca sa mutat in casa defunctei se va considera ca a acceptat tacit mostenirea.

Dupa ce are declaratia trebuie sa mearga la un notar cu titlurile de proprietate sau cu Anexa 24 in cazul in care nu are titlurile de proprietate iar notarul il va cita pe frate sa se prezinte pentru dezbaterea mostenirii.

Notarul va elibera fiecarui frate un certificat de mostenitor pe 1/2 (50%) din mostenire, mostenirea fiind indivizibila (adica nimeni nu are o camera anume din casa), dupa acest pas va trebuii sa faceti partajul succesoral si avand in vedere ca fratii nu se inteleg, notarul vă va trimite în instantă.

În instanta eu va recomand ca mama sa renunte la casa si sa solicite de la frate o sulta reprezentand jumatate din valoarea casei si probabil a terenului aferent.

Va trebuii inainte de a dezbate mostenirea bunicii sa dezbateti mostenirea bunicului.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator
Daca mostenitorii nu se inteleg, nu au ce cauta la notar, succesiunea trebuie dezbatuta in instanta. La notar trebuie sa se prezinte impreuna, in deplina intelegere.
indecati sa solutionati pe cale amiabila prin procedura medierii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri mostenire lorenzo29 lorenzo29 buna ziua.Bunicul a murit in 1988,bunica in 2016,ei au avut 3 copii ( 2 dintre ei au murit, dintre acestia unul avea un copil ) ,a mai ramas mama si copilul ... (vezi toată discuția)
Mostenire anamaria3678 anamaria3678 Mama mea a facut succesiunea dupa moartea bunicilor numai in ceea ce priveste bunurile existente in mediul urban.La o perioada s a mutat la tara, unde a si ... (vezi toată discuția)
Succesiune slytuta slytuta daca nu ma prezint la succesiune pierd tot, sau se imparte normal? (vezi toată discuția)