avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proceduri mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proceduri mostenire

buna ziua.Bunicul a murit in 1988,bunica in 2016,ei au avut 3 copii ( 2 dintre ei au murit, dintre acestia unul avea un copil ) ,a mai ramas mama si copilul .intrebarea mea este daca mama si copilul fratelui ei au drepturi egale la mostenire?
Daca da,: atunci ce trebuie facut pentru ca copilul a declarat verbal ca nu vrea jumatate ci doar o treime din mostenire avand in vedere ca mama s-a ocupat de toate inmormantarile si a ingrijit pe bunica .Ma refer la faptul daca ajunge o declaratie scrisa la notar si semnata de nepotul mamei si daca aceasta declaratie mai poate fi contestata in viitor de nepot.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:41, 16 August 2016
Transmisiunea mostenirii are caracter unitar si indivizibil, in sensul ca transmiterea cotelor mostenirii nu poate avea ca obiect numai o parte din mostenirea cuvenita, astfel incat nepotul fie accepta, fie renunta la partea lui, nu se poate pe bucati, adica nu poate accepta mai putin decat i se cuvine.
deci sa inteleg ca in acte impartirea mostenirii se va faca 50%-50%,si doar dupa vanzarea casei va mai primi mama o parte de la nepot,asta daca mai vrea el sa ii dea...
????
deci succesiunea de mostenire nu se va putea face 66% mama si 33% nepotul ,nici daca acesta va declara la notar ca doreste doar o treime?
In principiu ati inteles despre ce-i vorba, cat despre cota legala a fiecaruia nu pot sa ma pronunt, caci nu stiu exact care si cati mostenitori sunt (ati spus ca bunicii au avut 3 copii), cine i-a mostenit pe cei doi decedati, daca au avut soti sau nu, in ce ordine au murit, s.a.m.d.
bunicii au avut 3 copii,dintre care mai traieste doar mama mea,
un frate al mamei mele a murit in 2014 nu a avut urmasi si nici sot
celalalt frate al mamei a murit in 2015 acesta are un copil, ( pe care l-am mentionat in primul comentariu).copil rezultat in urma unei casatorii care nu a durat decat maxim 2 ani.fratele mamei divortand in urma cu 35 de ani

si nu exista alti pretendenti la mostenire in afara de mama si copilul fratelui mamei
Ultima modificare: Marți, 16 August 2016
lorenzo29, utilizator
Da, in cazul acesta mama dvs. si nepotul, in final vor mosteni legal, cate 1/2 fiecare.

Alte discuții în legătură

Mostenire Donici Daniela Donici Daniela Buna seara.Mama mea e singurul dintre cei trei copii ai bunicilor ,care este in viata.bunicii au decedati.sora si fratele au decedat si ei.din parte lor,dupa ... (vezi toată discuția)
Nepoata - drept la mostenire vera.sandu vera.sandu Buna ziua, Bunicii mei din partea mamei au murit anul acesta, iar mama acum 2 ani. Mama mai are o sora si un frate care sunt in viata (la randul lor, ... (vezi toată discuția)
Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)