avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Activitate anca_maria

Activitate anca_maria

Buna ziua,

Sunt consilier juridic cu vechime 10 ani. Nu am dat nicidata examen la barou, insa vreau sa incerc anul acesta. As avea nevoie de ajutor intr-o privinta, daca stie cineva. La data intrarii in vigoare a Legii 514/2003 eu debutasem in profesia de Consilier juridic. In Statutul profesiei de consilier juridic, la art. 29 alin.1 scria asa: "Consilierii juridici care la data intrarii in vigoare a Legii 514/2003 au debutat in profesie, indiferent de vechimea in activitatea juridica, sunt trecuti pe tablou cu mentiunea "definitiv". M-am inscris asadar in Colegiul Consilierilor Juridici care mi-a emis decizie de Consilier juridic definitiv si m-a inscris in tablou cu mentiunea "definitiv". Precizez ca nu am dat niciun examen de definitivat, intrucat nu se dadea la vremea aceea. Acum vine intrebarea: dobandesc calitatea de avocat definitiv daca promovez examenul de primire in profesia de avocat? Intreb, intrucat art. 20 alin.5 din legea 51/1995 prevede: (5) Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat si care pâna la data sustinerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobândeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat în profesia din care provine. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Multumesc frumos!
Poate fi un expert contabil, membru CECAR administrator si in alt SRL cu alt obiect de activitate sau exista ceva incompatibilitati?
Multumesc
IGPOPA a scris:

De ce nu intrati in avocatura ce va impiedica? Asta ar fi cea mai buna solutie. Mai sunt si altele . Detalii pe calea directa fara comentarii aici.
Atentie sa nu intrati in ilegalitate prin efectuarea de activitati avocatiale.
Va recomand mai mult profesionalism in studiul cadrului legal privind avocatura si consilierii juridici.
Puteti fi consilier juridic si la 10 societati dar trebuie contractate serviciile cu respectarea normelor legale.
Mult succes



Nu ati inteles nimic din ce am intrebat, dar totusi ati preferat sa raspundeti. Oricum va multumesc.
Pentru clarificare: nu ma intereseaza sa devin avocat, sunt angajata cu CIM ca si consilier juridic, dar doresc sa imi deschid si un SRL, ca doar e compatibila calitatea de consilier juridic cu cea de asociat si administrator in SC, nu?
Acest SRL are alte obiecte de activitate, printre care, in secundar, si 6910. Deci, desenez: nu e firma de reprezentare juridica, consultanta juridica, etc. E o firma de recuperari debite, consultanta, etc.
Am intrebat clar: unde scrie ca acest cod 6910 - activitati juridice nu poate fi autorizat ca oicet de activitate al unui SRL care este "de altceva"?
Cat priveste "profesionalismul" pe care mi-l recomandati, va marturisesc sincer ca tocmai lipsa acestuia intalnit la foarte multi dintre avocati este unul din principalele motive pentru care nu intru in barou.
freeelis a scris:

nadyana a scris:

Multumesc!Deci eu nu pot desfasura legal in nici un del activitatea de consilier juridic decat cu contract de munca?


Fie cu c.i.m., fie cu raport de serviciu ..

@ anca_maria
Prin Decizia nr. XXII din 12 iunie 2006 , I.C.C.J - Sectiile Unite (publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 936 din 20/11/2006) a decis ca:
Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În aplicarea dispoziţiilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte:
Cererile de autorizare a constituirii şi de înmatriculare a societăţilor comerciale de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică sunt inadmisibile.



Ok, asta am inteles. Dar societatea pe care vreau eu sa o inregistrez nu este de consultanta, asistenta si reprezentare juridica. Ea are alte obiecte de activitate, printre care, in secundar si activitati juridice 6910. Unde scrie ca nu se poate inregistra firma?
bogdan27 a scris:

Activitatile din clasa "CAEN 6910-Activităţi juridice" pot fi efectuate numai de catre avocat, deci nu va puteti inregistra in registrul comertului pentru prestarea unor asemenea activitati.
Pentru traduceri va inregistrati pentru activitatile din clasa CAEN 7430


Buna ziua

Unde scrie acest lucru? Va intreb pentru ca recent mi-am depus actele la registrul comertului pentru a inregistra un SRL care are in obiectul de activitate si 6910 - Activitati juridice. Mi-au primit dosarul cu observatioa ca "aceasta este o activitate interzisa", invocand legile: 51/1995, 36/1996, 188/2000 si 514/2003.
In aceste legi nu scrie insa nimic despre asa ceva, iar eu insist sa inregistrez firma.
Atata timp cate exista in tara societati comerciale care au acest cod in obiectul de activitate si functioneaza, nu are cum sa fie activitate interzisa. mai ales ca ea este prevazuta in CAEN rev.2. Cum explicati acest lucru?
Unde scrie ca este obligata? De unde deduceti asta?
Acela e doar un proiect, nu a fot publicat ordinul respectiv. Ceva oficial totusi exista? Sau acest examen se sustine dupa cum ii taie capul pe cei de la CPPC? Ca mie asa mi s-a parut. Total subiectiv, iar explicatiile care mi s-au dat, de-a dreptul puerile. Caut o cale sa-i dau in judecata, de aceea insist sa va cer ajutorul. Multumesc anticipat.
Multumesc frumos. As fi vrut insa legislatia in baza careia se organizeaza examentul de atestare a traducatorilor, pentru ca nu am gasit nicio metodologie nicaieri si nici prin ce este reglementat modul de contestare a rezultatelor acestui examen. Se poate sa ma ajutati, va rog? Multumiri anticipate.
Am rugamintea sa-mi spuna cineva daca stie care este baza legala in care se organizeaza examenul de traducator de catre Ministerul Culturii. Multumesc frumos.