Va multumesc pentru toate informatiile. Voi tine cont de sfaturile dvs.
O zi cat mai buna.
irina.pricop a scris:
Da, in cazul acesta solutia optima este sa consultati un avocat pentru a vedea exact ce tip de actiune vi se potriveste, dupa studierea actelor. Este important cine figureaza in CF si la rolul fiscal. In CF nu poti figura in baza unui testament ci a unui testament in urma caruia a avut loc o dezbatere succesorala si s-a emis un certificat de mostenitor. Testamentul in sine nu poate fi intabulat fara CM. cel mai probabil va tb anulat si CM-ul, in tot sau in parte.
Mama mea dupa vanzare-cumparare a fost la primarie sa depuna actul, dar cei de la primarie nu au facut nimic la vremea respectiva, iar acum nu mai recunosc (sunt alte persoane acum acolo), spun ca nu stiu ca predecesorii lor sa fi primit ceva, ca nu au copie dupa nici un act.
In CF insa figura sora mamei mele, in baza acelui testament, depus la aceeasi primarie 10 ani mai tarziu, iar acum banuiesc ca figureaza fiicele ei (verisoarele mele) prin succesiune.
Acest fapt, ca sunt ele in CF ma dezavantajeaza ?
Irina Pricop a scris:
E important cine e in CF. Mai putin important cine a platit impozitul dar conteaza cine e trecut la rolul fiscal.
Actiune in revendicare puteti face doar daca terenul e in posesia verisoarelor. Actiunea in revendicare este a proprietarului neposesor contra posesorului neproprietar.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Ati mai spus ceva legat de "Cine a figurat la impozite si cine in CF ?" .... La ce va referiti ?
Apoi, legat de plata impozitelor, mai este situatia ca mama mea ii dadea banii surorii ei (cea care a primit testamentul dupa vanzare) si aceasta impreuna cu sotul ei se duceau si plateau... Cel mai probabil chitantele sunt pe numele lor.... Are acest fapt vreun impact ?
Irina Pricop a scris:
Acel ctr e titlul dvs. de proprietate. Al dvs. si al surorii. Dezbateti succesiunile dupa ambii parinti si apoi intabulati. Testamentul nu e valabil. Nici "vanzarea" de care vb verisoara fiindca terenurile nu se pot vinde decat prin act autentic, incheiat la notar. Or ea nu are titlu si nu putea incheia un asemenea act.
Misha4870 a scris:
Da, au contract de vanzare-cumparare facut la notar, intre bunicii mei ca vanzatori si parintii mei ca si cumparatori.
Irina Pricop a scris:
Asa ati scris mai sus, sora mai mica a bunicii .....
Ce acte au avut parintii dvs. pe acel teren? Exista ctr. de v/c?
Misha4870 a scris:
Buna ziua,
Nu este sora bunicii ci sora mai mica a mamei. Catre ea bunicul a lasat testament, pe acelasi teren pe care il vanduse cu 10 ani in urma mamei mele. Pur si simplu a facut o mare incurcatura, o tampenie pe romaneste.
Mai tarziu, sora mamei s-a dus sa isi faca titlu de prorietate pe teren (cel putin asa ne-au spus noua). Iar dupa moartea ei (a acestei surori a mamei) copiii ei au facut succesiune pe mostenirea de la mama lor, netinand cont ca terenul fusese vandut.
Da, au contract de vanzare-cumparare facut la notar, intre bunicii mei ca vanzatori si parintii mei ca si cumparatori.
Irina Pricop a scris:
Asa ati scris mai sus, sora mai mica a bunicii .....
Ce acte au avut parintii dvs. pe acel teren? Exista ctr. de v/c?
Misha4870 a scris:
Buna ziua,
Nu este sora bunicii ci sora mai mica a mamei. Catre ea bunicul a lasat testament, pe acelasi teren pe care il vanduse cu 10 ani in urma mamei mele. Pur si simplu a facut o mare incurcatura, o tampenie pe romaneste.
Mai tarziu, sora mamei s-a dus sa isi faca titlu de prorietate pe teren (cel putin asa ne-au spus noua). Iar dupa moartea ei (a acestei surori a mamei) copiii ei au facut succesiune pe mostenirea de la mama lor, netinand cont ca terenul fusese vandut.
Buna ziua,
Buna ziua,
Sora mea si cu mine, avem urmatoarea situatie legata de o mostenire.
Bunicul nostru din partea mamei le-a vandut parintilor nostri (mamei si tatei, mama fiind fiica mijlocie a lor) un teren intravilan prin anii '60.
Mentionez ca bunicul si bunica, defuncti la acest moment, au avut trei copii: mama mea si inca doua surori, defuncte si acestea.
10 sau 11 ani mai tarziu, dupa vanzarea sus mentionata, dupa ce bunica nu mai era in viata, tot bunicul meu a fost cel care a lasat un testament in care specifica ca ii lasa mostenire uneia dintre fetele sale (sora cea mai mica a mamei mele), acelasi teren intravilan sus mentionat pe care il vanduse cu 10-11 ani in urma.
Nu ma intrebati de ce a facut acest lucru, posibil datorita presiunilor facute de sora cea mica si de sotul acesteia si probabil si datorita unor probleme de sanatate...
La niste ani dupa aceasta, fiica cea mica a bunicilor mei (cea care primise testamentul) s-a dus la primarie si a obtinut un titlu de proprietate pe terenul respectiv in baza testamentului lasat de bunicul.
La vremea respectiva noi nu am stiut nimic, toate acestea le-am aflat ulterior.
Dupa mai multi ani (prin anii '90), sora cea mica a bunicii mele a decedat, iar dupa un timp si sotul dansei.
La cativa ani dupa moartea acestora, fiicele acestora (verisoarele mele) au facut succesiunea dupa parintii lor si au impartit pamantul obtinut in acest fel.
Cam in aceasta perioada, atat eu cat si sora mea am aflat despre acel testament si le-am comunicat verisoarelor mele ca acesta (testamentul) nu poate fi valid intrucat se refera la un teren care fusese vandut cu 10-11 ani inaintea incheierii testamentului, actul de vanzare cumparare dovedind acest lucru.
Bineinteles ca nici macar nu au vrut sa ne asculte iar una din verisoare chiar si-a vandut "partea ei" de teren.
Intrebarea noastra este, ce demersuri trebuie sa facem, sora mea si cu mine, ca sa obtinem ceea ce ni se cuvine de drept, atat in cazul verisoarelor care inca "au" terenul cat si in cazul verisoarei care si-a vandut "partea ei" ?
Va multumesc anticipat.
Buna seara.
Multumesc pentru raspuns.
Dar, care este procedura ? Se mai poate face vreo modificare la actuala hotarare, fara un alt proces ? Sau trebuie deschis un nou proces ?
Multumesc.
O seara buna.
Buna ziua,
Sunt divortat din 2018 si am doi copii: un baiat si o fetita. In hotarare instanta a decis ca custodia copiilor sa fie comuna, iar domiciliul copiilor a fost stabilit: baiatul la tata (la mine) iar fetita la mama.
Problema mea este legata hotararea de divort, mai precis referitor la modul cum a fost formulata in dosar cererea pentru programul de vizita.
La momentul divortului fosta sotie a cerut un program de vizita / incredintare copil stabilit clar pentru baiatul cel mare, ex: odata la 2 weekend-uri, cate 2 zile / sapt, in weekendurile impare... similar si pentru perioadele de sarbatori, vacante, etc.
Pe de alta parte, avocatul meu nu a specificat un program clar stabilit (desi eu ii cerusem sa o faca) in schimb a specificat ca se doreste un program similar cu cel cerut de fosta sotie dar complementar.
La final, spre suprinderea mea, am constatat ca instanta nu a specificat nimic in hotarerea de divort legat de programul meu de vizita / incredintare pentru fetita cea mica.
Si de aici au inceput problemele... Imediat dupa primirea hotararii, fosta sotie a inceput sa imi interzica sa o mai iau pe fetita la mine acasa, sub pretextul ca "nu am drept de vizita".
Nu a fost totusi permanent cazul, dar a fost de fiecare data cand fosta sotie si cu mine nu ne-am inteles asupra altor aspecte. Pe scurt, daca nu ne intelegeam la ceva (orice), brusc "nu mai aveam dreptul" de a-mi vedea fetita.
Iar aceasta stare de fapt se mentine si in prezent, relatiile dintre mine si fosta sotie fiind si acum, dupa atata vreme, tensionate.
Aceasta stare de fapt, de nesiguranta, este extrem de deranjanta si as dori sa clarific lucrurile, sa fie mentionat in hotarare un program clar ca sa imi pot vedea fetita.
Ce trebuie facut in acest sens ? Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.
O zi buna va doresc.
Buna ziua si va multumesc pentru raspuns.
Lucrurile stau insa in felul urmator. In hotarare este specificat clar ca obligatia este pana la implinirea varstei de majorat, iar pe de alta parte avem de-a face si cu rea vointa din partea fostei sotii (lucru dovedit in mod repetat prin refuzul de a actualiza pensia conform cu veniturile). Ce trebuie facut in acest caz, daca ea (fosta sotie), dupa implinirea varstei 18 ani a copilului, nu va mai dori sa plateasca nici un fel de pensie, desi copilul va fi inca in timpul scolii ?
Deasemenea, mi-ar fi de ajutor sa stiu si daca la calculul venitului pentru pensie, se considera si bonusuri gen: primele de performanta, al 13-lea salariu, etc, sau se considera doar salariul net ?
Va multumesc si va doresc o zi buna.
Buna ziua,
Sunt divortat si am doi copii: un baiat si o fetita, iar in hotarare instanta a decis ca custodia copiilor sa fie comuna, iar domiciliul copiilor a fost stabilit: baiatul la tata iar fetita la mama. Fiecare parinte a fost obligat prin decizie la plata unei pensii in cuantum de 16,6% din venitul net.
Mentionez ca eu am platit corect de fiecare data (pot dovedi cu extrase bancare).
In schimb, in cazul fostei sotii, acesteia i s-a marit salariul semnificativ intre timp (lucreaza in domeniul medical) iar aceasta a continuat sa plateasca pensie raportata tot la vechiul salariu (conform cu ultima adeverinta adusa in timpul divortului). Asadar, trebuie sa plateasca din urma diferenta.
Am inteles ca numai prin executor pot rezolva aceasta problema, ducandu-ma cu hotararea judecatoreasca, cuantumul de pensie fiind stabilit in procente.
Aici insa am o mica nelamurire: la calculul venitului pentru pensie, se considera si bonusuri gen: primele de performanta, al 13-lea salariu, etc, sau se considera doar salariul net ?
Si as mai avea inca doua intrebari:
1. Daca copilul meu cel mare implineste 18 ani (o va face curand) ce trebuie facut ca fosta sotie sa dea pensie in continuare pana la terminarea studiilor ? (el va fi inca in clasa a 12-a, pe la inceput, cand va implini majoratul)
2. La terminarea liceului si daca intra la facultate, ce trebuie facut in continuare ?
Va multumesc.