avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare pentru pensie minor si implinirea majoratului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare pentru pensie minor si implinirea majoratului

Buna ziua,

Sunt divortat si am doi copii: un baiat si o fetita, iar in hotarare instanta a decis ca custodia copiilor sa fie comuna, iar domiciliul copiilor a fost stabilit: baiatul la tata iar fetita la mama. Fiecare parinte a fost obligat prin decizie la plata unei pensii in cuantum de 16,6% din venitul net.

Mentionez ca eu am platit corect de fiecare data (pot dovedi cu extrase bancare).

In schimb, in cazul fostei sotii, acesteia i s-a marit salariul semnificativ intre timp (lucreaza in domeniul medical) iar aceasta a continuat sa plateasca pensie raportata tot la vechiul salariu (conform cu ultima adeverinta adusa in timpul divortului). Asadar, trebuie sa plateasca din urma diferenta.

Am inteles ca numai prin executor pot rezolva aceasta problema, ducandu-ma cu hotararea judecatoreasca, cuantumul de pensie fiind stabilit in procente.
Aici insa am o mica nelamurire: la calculul venitului pentru pensie, se considera si bonusuri gen: primele de performanta, al 13-lea salariu, etc, sau se considera doar salariul net ?

Si as mai avea inca doua intrebari:

1. Daca copilul meu cel mare implineste 18 ani (o va face curand) ce trebuie facut ca fosta sotie sa dea pensie in continuare pana la terminarea studiilor ? (el va fi inca in clasa a 12-a, pe la inceput, cand va implini majoratul)
2. La terminarea liceului si daca intra la facultate, ce trebuie facut in continuare ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Misha4870 , utilizator 09:42, 1 Iulie 2020
Bună seara,

“Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.” - art. 499 alin. (3) din noul Cod civil.

Prin urmare, parintii sunt obligați sa plătească copilului pensia de intretinere și după majorat, în condițiile în care acesta continua studiile, însă nu mai târziu de vârstă de 26 de ani.

În ceea ce privește majoratul, copilul devenit major este titularul actiunii de marire a pensiei de intretinere, dvs. nu veți mai avea dreptul de a face aceste demersuri.
Buna ziua si va multumesc pentru raspuns.
Lucrurile stau insa in felul urmator. In hotarare este specificat clar ca obligatia este pana la implinirea varstei de majorat, iar pe de alta parte avem de-a face si cu rea vointa din partea fostei sotii (lucru dovedit in mod repetat prin refuzul de a actualiza pensia conform cu veniturile). Ce trebuie facut in acest caz, daca ea (fosta sotie), dupa implinirea varstei 18 ani a copilului, nu va mai dori sa plateasca nici un fel de pensie, desi copilul va fi inca in timpul scolii ?
Deasemenea, mi-ar fi de ajutor sa stiu si daca la calculul venitului pentru pensie, se considera si bonusuri gen: primele de performanta, al 13-lea salariu, etc, sau se considera doar salariul net ?
Va multumesc si va doresc o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil CatanaNelu CatanaNelu Cei doi copii ai mei au fost incredintati in urma divortului spre custodie fostei sotii si am fost obligat la plata pensiei de intretinere copii, dar pana la ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere maricel_45 maricel_45 buna ziua am 45 de ani si sunt recent divortat de fosta sotie si am 2 copii o fata si un baiat amandoi majori fata sta cu mine nu are venit si o intretin eu, ... (vezi toată discuția)