avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere copil

Cei doi copii ai mei au fost incredintati in urma divortului spre custodie fostei sotii si am fost obligat la plata pensiei de intretinere copii, dar pana la implinirea varstei majoratului. Intre timp cei doi au iimplinit deja varsta de 18 ani. Daca cei doi isi continua studiile( studii postliceale, facultate) in Italia mai pot fi obligat in urma unui alt proces la plata alocatiei de intretinere si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:35, 26 Aprilie 2010
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
Daca isi continua studiile , trebuie sa le platiti pensie alimentara pana cal mult la implinirea varstei de 25 ani, chiar daca isi continua studiile in Italia.( sunem in U.E)
In situatia in care copilul dv. urmeaza o forma de invatamant dupa implinirea varstei de 18 ani, acesta trebuie sa depuna o actiune in instanta pentru a va obliga la plata pensiei de intretinere a majorului aflat in continuarea studiilor. Acesta trebuie sa faca dovada ca urmeaza cursurile unei unitati de invatamant si ca nu are venituri.
Daca isi va dovedi actiunea, veti putea fi obligat la plata pensiei in cunatum de 1/4 din media veniturilor dv. nete pe ultimele 6 luni sau daca nu aveti venituri sau acestea sunt mai mici decat venitul minim pe economie, cuantumul pensiei va fi raportata la acest venit minim pe economie. Aceasta obligatie va fi stabilita pana la finalizarea cursurilor de catre reclamant, dar numai pana la implinirea varstei de 26 de ani. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere pt.un adolescent de 21 de ani Tyrol1978 Tyrol1978 Buna ziua!Am si eu o intrebare,si as vrea sa ma lamuriti si pe mine.Daca un adolescent de 21 de ani ,urmeaza cursurile unui liceu particular ,tatal lui poate ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ionela77 ionela77 buna ziua. Va rog daca se poate sa ne ajutati. Va scriu in numele matusii mele care este divortata de 14 ani,din 1999, cand i-a fost incredintat si fiul spre ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie alimentara se prescrie ? AlexandruG. AlexandruG. Buna ziua. Sotia mea are o fata dintr-o casatorie anterioara, iar in urma divortului s-a stabilit sa plateasca o pensie alimentara pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)