avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua. Va rog daca se poate sa ne ajutati. Va scriu in numele matusii mele care este divortata de 14 ani,din 1999, cand i-a fost incredintat si fiul spre crestere. Tatal copilului a fost obligat sa plateasca pensie alimentara in valoare de 175.000 lei(banii de atunci) si tot pe decizia de atunci scria ca pana la 18 ani va plati acesta suma lunara. Intre timp,matusa mea a mai intentat proces pentru marirea acestei sume, de 2 ori, ultima marire fiind in data de03.05.2008 . Intrebarile noastre sunt urmatoarele:1. tinand cont ca in data de 18 martie 2013 , a implinit 18 ani si inca este scolarizat, in clasa a 11-a, va mai avea dreptul la pensie alimentara din partea tatalui pana este in scoala?(dat fiind ca pe prima decizie scrie ca pana la 18 ani va primi pensie alimentara). 2. suma aceea de 175.000 lei din 1999 a fost in functie de minima pe economie de atunci, si cum minima s-a tot marit, matusa mea nu l-a dat de fiecare data in tribunal sa i se mareasca pensia, intrebarea este daca acum l-ar da in tribunal, matusa mea ar putea cere si retroactiv, adica de fiecare data cand s-a marit minima, ea sa primeasca de fiecare data cand a crescut minima, sau ea trebuia sa faca procedurile de fiecare data cand s-a marit minima? va multumim anticipat
Imediat ce implineste 18 ani, copilul in nume propriu sa depuna cerere la judecatorie pt stabilirea unei pensii motivand ca se afla in continuarea studiilor. Va atasa cererii adeverinta de la scoala, copie dupa buletin , certificat de nastere, copie dupa hotararea de divort. Daca tatal nu lucreaza, se va stabili din nou pensie raportat le salariul minim actual, va primi pensie de la data introducerii cererii.
Nu va avea cum sa ceara retroactiv.
Pensia de intretinere este datorata pana la implinirea varste de 26 de ani, daca majorul nu realizeaza venituri dintr-o activitate remunerata si isi continua studiile.

Astfel, de vreme ce starea de nevoie este mentinuta pe perioada studiilor, tatal va oferi sustinere materiala pana la terminare studiilor efectuate.

Chiar daca fiul a devenit major , acesta are dreptul la plata cheltuielilor legate de educatia sa , frecventand o institutie de invatamant.

Instanta de judecata va fi investita de cererea de chemare in judecata promovata de catre fiul major , intrucat acesta are calitate procesuala activa ( actiunea promovata de catre parinti in numele copilului va fi respinsa ca fiind inadmisibila ).



Obligaţia de întreţinere subzista în sarcina ambilor părinţi si fata de copilul major până la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani, prezumându-se ca acesta se afla in nevoie din cauza incapacităţii de a munci întrucât urmează cursurile unei forme de învăţământ.


Relativ la cuantumul obligaţiei de întreţinere, se au în vedere dispoziţiile art. 529 Cod civil, potrivit cărora întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti, trebuind totodată să fie respectate limitele întreţinerii ce urmează a fi acordată de părinte din venitul sau din muncă.

Potrivit art. 529 alin 2 Cod civil întreţinerea este datorat potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmează a o plăti, iar potrivit alin 2 când întreţinerea este datorata de părinte ea se stabileşte pana la o pătrime din venitul sau lunar net pentru un copil ,o treime pentru doi copii si o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.



Succes.

Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare pensie alimentara ContSters285904 ContSters285904 Buna ziua, am 2 copii, unul de 21 ani si celalalt de 13 ani, sunt divortata, m-ar interesa cat e valoarea pensiei alimentare pt cei doi copii, Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara student ruksandra ruksandra Buna. parintii mei s-au despartit cand aveam eu 4ani, de atunci eu am primit pensie alimentara de la tatal meu pana la varsta de 18 ani. Deoarece nu am dorit ... (vezi toată discuția)
Procent pensie alimentara danabi danabi Buna ziua! In urma divortului, fiica si fiul meu au primit cate 16,5% pensie alimentara din venitul tatalui . Daca unul dintre copii s-a angajat si nu i se ... (vezi toată discuția)