buna ziua. Va rog daca se poate sa ne ajutati. Va scriu in numele matusii mele care este divortata de 14 ani,din 1999, cand i-a fost incredintat si fiul spre crestere. Tatal copilului a fost obligat sa plateasca pensie alimentara in valoare de 175.000 lei(banii de atunci) si tot pe decizia de atunci scria ca pana la 18 ani va plati acesta suma lunara. Intre timp,matusa mea a mai intentat proces pentru marirea acestei sume, de 2 ori, ultima marire fiind in data de03.05.2008 . Intrebarile noastre sunt urmatoarele:1. tinand cont ca in data de 18 martie 2013 , a implinit 18 ani si inca este scolarizat, in clasa a 11-a, va mai avea dreptul la pensie alimentara din partea tatalui pana este in scoala?(dat fiind ca pe prima decizie scrie ca pana la 18 ani va primi pensie alimentara). 2. suma aceea de 175.000 lei din 1999 a fost in functie de minima pe economie de atunci, si cum minima s-a tot marit, matusa mea nu l-a dat de fiecare data in tribunal sa i se mareasca pensia, intrebarea este daca acum l-ar da in tribunal, matusa mea ar putea cere si retroactiv, adica de fiecare data cand s-a marit minima, ea sa primeasca de fiecare data cand a crescut minima, sau ea trebuia sa faca procedurile de fiecare data cand s-a marit minima? va multumim anticipat
Imediat ce implineste 18 ani, copilul in nume propriu sa depuna cerere la judecatorie pt stabilirea unei pensii motivand ca se afla in continuarea studiilor. Va atasa cererii adeverinta de la scoala, copie dupa buletin , certificat de nastere, copie dupa hotararea de divort. Daca tatal nu lucreaza, se va stabili din nou pensie raportat le salariul minim actual, va primi pensie de la data introducerii cererii.
Nu va avea cum sa ceara retroactiv.
Pensia de intretinere este datorata pana la implinirea varste de 26 de ani, daca majorul nu realizeaza venituri dintr-o activitate remunerata si isi continua studiile.
Astfel, de vreme ce starea de nevoie este mentinuta pe perioada studiilor, tatal va oferi sustinere materiala pana la terminare studiilor efectuate.
Chiar daca fiul a devenit major , acesta are dreptul la plata cheltuielilor legate de educatia sa , frecventand o institutie de invatamant.
Instanta de judecata va fi investita de cererea de chemare in judecata promovata de catre fiul major , intrucat acesta are calitate procesuala activa ( actiunea promovata de catre parinti in numele copilului va fi respinsa ca fiind inadmisibila ).
Obligaţia de întreţinere subzista în sarcina ambilor părinţi si fata de copilul major până la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani, prezumându-se ca acesta se afla in nevoie din cauza incapacităţii de a munci întrucât urmează cursurile unei forme de învăţământ.
Relativ la cuantumul obligaţiei de întreţinere, se au în vedere dispoziţiile art. 529 Cod civil, potrivit cărora întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti, trebuind totodată să fie respectate limitele întreţinerii ce urmează a fi acordată de părinte din venitul sau din muncă.
Potrivit art. 529 alin 2 Cod civil întreţinerea este datorat potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmează a o plăti, iar potrivit alin 2 când întreţinerea este datorata de părinte ea se stabileşte pana la o pătrime din venitul sau lunar net pentru un copil ,o treime pentru doi copii si o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.