avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... VALOARE PENSIE ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

VALOARE PENSIE ALIMENTARA

Buna ziua, am 2 copii, unul de 21 ani si celalalt de 13 ani, sunt divortata, m-ar interesa cat e valoarea pensiei alimentare pt cei doi copii, Mentionez ca cal mare nu are loc de munca. Multumesc! Fostul sot are minim pe economie salar.
Cel mai recent răspuns: ContSters285904 , utilizator 23:10, 6 Aprilie 2013
Nu exista o valoare standard, ci un reper stabilit de codul civil, art.529, "pana la o patrime din venitul lunar net pentru un copil, o treime pentru doi...". Dupa acest reper, instanta decide. De regula se ajunge la maxim, mai ales la salarii mai mici.

Pentru copilul de 21 ani, chiar daca nu are serviciu ( nu se intretiner singur), obligatia de intretinere nu mai poate exista decat daca pana la 26 ani isi continua studiile si educatia, si asta pe perioada studiilor lui.

Pentru cel de 13 ani, se poate ajunge la o pensie de 25 % din venituirile tatalui - salariul minim pe economie ( in cazul dvs). Daca o cereti, preferabil sa o cereti in procent din venituri ( ca sa nu mai consumati timp ca sa certi apoi marirea ei, tot in instanta) . Salariul minim se va majora prin vara 2013, va creste astfel si pensia de intretinere.
Buna ziua,
Potrivit Codului Civil:
Art. 529. Cuantumul intretinerii. (1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Va multumesc mult pentru raspunsuri!!!
Cel mare urmeaza cursurile unei scoli ? Ca nu-i de ajuns ca nu are de munca pt a primi pensie.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
gi-jane2, moderator
ariahna a scris:

Buna ziua, am 2 copii, unul de 21 ani si celalalt de 13 ani, sunt divortata, m-ar interesa cat e valoarea pensiei alimentare pt cei doi copii, Mentionez ca cal mare nu are loc de munca. Multumesc! Fostul sot are minim pe economie salar.


In acest moment, copilul de 13 ani are dreptul la pensie alimentara pana la majorat. In ceea ce-l priveste pe cel de 21 de ani, nu are relevanta faptul ca nu are loc de munca. Pentru a beneficia de pensie alimentara, conditia de baza este sa urmeze o forma de invatamant. Daca este inscris la o forma de invatamant, suma maxima pe care cei doi copii o pot primi ca pensie alimentara este de 33 % din venitul tatalui. Daca cel mare nu studiaza, nu primeste pensie, iar minorului i-ar reveni maxim 25 % din venitul tatalui.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara ContSters352365 ContSters352365 Am un copil rezultat in urma căsătoriei cu fostul soț, a-s dori sa stiu ce sa intampla cu pensia alimentara in cazul in care el are cel de-al doilea copil, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Denireb Denireb Buna ziua! As dori sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mireaandreiiustin mireaandreiiustin Buna ziua! Am un copil cu handicap grav iar pensia alimentara a fost stabilita in 2013 la 238 lei/luna. Cheltuielile pentru recuperare si intretinere sunt mari ... (vezi toată discuția)