avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procent pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procent pensie alimentara

Buna ziua! In urma divortului, fiica si fiul meu au primit cate 16,5% pensie alimentara din venitul tatalui . Daca unul dintre copii s-a angajat si nu i se mai plateste pensie alimentara iar cel mic este student , poate cel din urma sa solicite pensie alimentara in cuantum de 25% ?In baza carei legi si ce pasi trebuie sa urmeze?Cum ar trebui formulata cererea? Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2017
danabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:48, 13 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca arata si ca nevoile lui sunt mai mari, evident. Nu cerem bani doar pentru ca se poate mai mult, ci daca avem nevoie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, copilul student poate solicita pensie alimentară de la tatăl său.
Art. 529 Cod Civil

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2017
Martonze, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pt raspunsuri si detalii. Da, fiica este studenta la a doua facultate deci plateste taxa. Mi se pare corect ca si tatal sa contribuie la plata taxei chiar daca e vorba de 200-300 ron in plus la pensia alimentara, e dreptul copilului.Tinand cont ca a declarat doar un venit mic, el este platit si "din mana", tocmai pentru a nu contribui prea mult la intretinerea copiilor. Si in niciun caz nu a oferit copiilor lui cat li s-ar fi cuvenit si ce ar fi normal din partea unui parinte deci nu poate fi vorba ca "cerem ca avem de unde". Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cererea va fi formulate de fiica dvs majora si va trebui sa probeze starea de nevoie, continuarea studiilor. Sa indice locul de munca al tatălui. Procentul maxim stabilit de lege este de 1/4 din venit. In functie de venitul concret realizat de tata se poate acorda suma maxima sau o suma care sa satisfacă nevoile copilei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci mergeti pe o motivare ref. la cuantumul nevoii sale. Indicati date despre venitul diminuat al tatalui numai daca aveti dovezi sau indicii concrete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere cioba mihaela cioba mihaela Buna seara. Imi cer scuze daca s-a mai pus aceasta intrebare si nu am observat. In cazul in care se datoreaza pensie alimentara, iar cel care o plateste are un ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copii rodicaacidor rodicaacidor Sunt divortata de sot.Avem impreuna 2 copii(fete). Minora are pensie de intretinere 290 lei (marita din septembrie de la 195 lei). Cealalta fata ,are 19 ani si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru 2 copii tanad cont ca al doilea minor are gradul 1 de handicap badea_madalina badea_madalina am cerut in instanta sa mi se actualizeze pensia alimentara acordata de instanta in 2001 pentru 2 copii,mai ales ca cel de al doilea minor are gr 1 de handicap ... (vezi toată discuția)