avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru 2 copii tanad cont ca al ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru 2 copii tanad cont ca al doilea minor are gradul 1 de handicap

am cerut in instanta sa mi se actualizeze pensia alimentara acordata de instanta in 2001 pentru 2 copii,mai ales ca cel de al doilea minor are gr 1 de handicap si instanta mi-a dat acum castig de cauza 16% pentru fiecare minor in parte pana la implinirea varstei de 18 ani.nu era normal ca cel de al doilea minor sa primeasca mai mult tanad cont ca are gr de handicap si nevoile lui sunt mai mari?iar tatal nu are sotie si alti copii in intretinere?va multumesc
Cel mai recent răspuns: badea_madalina , utilizator 20:21, 31 Ianuarie 2015
la stabilirea pensiei alimentare instanta a avut in vedere nivelul veniturilor paratului iar aspectul situatiei medicale de care sufera unul dintre copii minori nu pot fi imputate acestuia in sensul platii pensiei de intretinere in mod diferit fata de celalalt copil.
Nu exista posibilitatea ca instanta sa stabilireasca pentru minorul cu handicap o pensie mai mare, pentru ca in acest mod s-ar fi depasit procentul maximal de 33% prevazut de lege pentru doi copii aflati in intretinerea debitorului.
Banuiesc ca procentul stabilit de instanta este de fapt 16.5 % pentru fiecare dintre cei doi minori si nu de 16 %.
Art. 529 n.cod civ.
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


asa este 16,5% multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire procente pensie alimentara mai multi copii-jurisprudenta romana sky2015 sky2015 Situatia este urmatoarea: Se plateste pensie intretinere unui copil minor care locuieste cu mama sa in cuantum legal de 1/4(25%) din venit.Din o casatorie ... (vezi toată discuția)
Procent din veniturile tatalui pentru crestere minor de catre mama la divort prin notar delotilia delotilia Buna ziua. As dori sa stiu care este, in cazul unui divort cu minori, procentul din salariul tatalui la care are dreptul minorul in cazul in care acesta ramane ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară goodrige goodrige Bună ziua, Plătesc pensie alimentară 20% din venit. Întrebare: Există posibilitatea ca aceasta să scadă dacă am un copil dintr-o nouă ... (vezi toată discuția)