avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere pt.un adolescent de 21 de ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere pt.un adolescent de 21 de ani

Buna ziua!Am si eu o intrebare,si as vrea sa ma lamuriti si pe mine.Daca un adolescent de 21 de ani ,urmeaza cursurile unui liceu particular ,tatal lui poate renunta la ai da pensie?Daca nu,care este varsta pana la care trebuie sa-i dea?26de ani sau 25?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tina_d , utilizator 19:04, 13 Aprilie 2009
Nu , pensia de intretinere nu e sistata in functie de acest criteriu.Pana la 26 de ani , daca respectiva persoana se afla in continuare studiilor , face dovada ca este "in nevoie ", nerealizand venituri , va fi incuviinat dreptul de pensie de intretinere.
De LA 18 ani ,(el are 21 ) avand deplina capacitate de exercitiu , va fi titularul cererii de chemare in judecata.
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Art. 94 din Codul familiei arata ca intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati, astfel, instanţa poate mări sau reduce obligaţia de întreţinere sau hotărî încetarea ei după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Art. 86 din Codul Familiei prevede că are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Daca majorul are un serviciu, se presupune ca are posibilitatea de a-si plati studiile si de a se intretine, nefiind in stare de nevoie. Daca nu castiga suficient sau nu are un loc de munca sau alte mijloace de subzistenta, parintele sau este obligat a-l intretine. Sumele de bani pentru intretinerea majorului vor fi cele necesare si nu de lux.
Legea nu face diferenta intre unitate de invatamant de stat sau particulara sau daca este vorba de cursuri de zi, serale sau ID. Obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani. Pentru a beneficia de intretinere copilul trebuie sa dovedeasca staruinta in continuarea studiilor.
Legea nr. 19/2000 prevede că au dreptul la pensie de urmas numai copiii care isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani. ;)
Depinde ce scrie in hotararea privind pensie de intretinere. Am vazut ca in unele scrie "pana la majorat', iar in altele "pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere copil CatanaNelu CatanaNelu Cei doi copii ai mei au fost incredintati in urma divortului spre custodie fostei sotii si am fost obligat la plata pensiei de intretinere copii, dar pana la ... (vezi toată discuția)
Partajul deea85 deea85 in cazul unui partaj copii care sunt majori primesc o cota parte din valoarea imobilului? (vezi toată discuția)
Am intrat la facultate la zi cu taxa mai primesc pensie de intretinere? ContSters239902 ContSters239902 Va salut Va rog sa imi spuneti daca conteaza la ce facultate intru de stat sau particulara cu taxa sau fara taxa, ca sa primesc in continuare pensie de ... (vezi toată discuția)