avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partajul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partajul

in cazul unui partaj copii care sunt majori primesc o cota parte din valoarea imobilului?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:57, 29 Aprilie 2008
deea85 a scris:

in cazul unui partaj copii care sunt majori primesc o cota parte din valoarea imobilului?


Daca va referiti la partajul aferent desfacerii casatoariei raspunsul este nu, acesta impartind bunurile comune ale sotilor.
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
nu mi se pare corect:(....adik el o sa plece cu jumatate din valoarea bunurilor iar mama tot jumatate cu toate ca ea are grija de noi in continuare...
Este foarte corect si foarte legal. Iar dupa divort ambii parinti vor trebui sa contribuie material la intretinerea copiilor pana la implinirea varstei de 18 ani (respectiv 26 ani in cazul continuarii studiilor).
si tatal poate fi obligat la intretinerea copiilor majori pana la 25 de ani, aflati in continuarea studiilor. asa ca ei sunt obligati la intretinere in cote egale.
deea85 a scris:

adik el o sa plece cu jumatate din valoarea bunurilor iar mama tot jumatate cu toate ca ea are grija de noi in continuare...

partajul bunurilor comune nu are nimic în comun cu întreţinerea copiilor majori.
Cu ocazia judecării acţiunii de divorţ introduse când copiii erau minori, instanţa s-a pronunţat şi cu privire la încredinţarea copiilor, şi la plata unei pensii de întreţinere în favoarea acestora de către soţul căruia nu i s-au încredinţat copiii.
Conform dispoziţiilor art. 94 Codul familiei:
Art. 94. - Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.
Instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotărî, încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Când întreţinerea este datorată de părinte sau de cel care înfiază, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii.


Copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi, până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Pentru a beneficia de întreţinere, copilul major trebuie să dovedească stăruinţă în continuarea studiilor şi obţinerea unor rezultate corespunzătoare. În acest caz, obligaţia de întreţinere faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor sau a pregătirii profesionale a acestora, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani.
În caz contrar, în măsura în care nu este îndeplinită această condiţie, obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii minori încetează la data când aceştia devin majori, dată după care pot primi întreţinere de la părinţi în condiţiile dreptului comuin, respectiv dacă se află în stare de nevoie datorată incapacităţii de muncă.

Alte discuții în legătură

Buna`ziua...v`as fi recunoscator daca ma puteti ajuta bacchanalia4all bacchanalia4all In cazul in care un fiu urmeaza o facultate la care s`a inscris cu acordul parintilor exista o lege prin care parinti sunt obligati sa`i ofere fiului ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere corneliaconstanda corneliaconstanda Buna ziua.Va rog sa imi spuneti in ce lege scrie ca un copil poate primi (pensie alimentara) pensie de intretinere,pana la varsta de 26 ani ,chiar daca urmeaza ... (vezi toată discuția)
Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)