avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Buna ziua.Va rog sa imi spuneti in ce lege scrie ca un copil poate primi (pensie alimentara) pensie de intretinere,pana la varsta de 26 ani ,chiar daca urmeaza cursuri superioare la o facultate particulare ,zi,idd... .
Multumesc frumos !
domnule?!!! ti sa mai raspuns la aceasta intrebare..si ce tot dai zor cu cei 26 de ani cand e vb de 25 ani toata ziua? cautati in codul familiei
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
BUNA
Imi pare rau d-nul avocat dar d-nul care a pus intrebarea are dreptate caci pensia de intretinere se plateste pina la 26 de ani nu pina la 25 de ani , in cazul in care copilul urmeaza cursurile superioare
Oare mai exista si avocati care se pot numi " avocati" dar nu cunosc legile? Atunci cred ca cel mai indicat ar fi sa ne reprezentam singuri si sa nu mai dam bani aiurea la asa zisi avocati PACAT ca sunt oameni poate ca si mine care au o situatie materiala groaznica si atunci cind nu stim legile si nu ne permitem onorariul unui avocat gasim pe net " avocati" care in loc sa ne ajute cum ar fi moral si legal , ne deruteaza mai rau
mary_inger2007 a scris:

BUNA
Imi pare rau d-nul avocat dar d-nul care a pus intrebarea are dreptate caci pensia de intretinere se plateste pina la 26 de ani nu pina la 25 de ani , in cazul in care copilul urmeaza cursurile superioare
Oare mai exista si avocati care se pot numi " avocati" dar nu cunosc legile? Atunci cred ca cel mai indicat ar fi sa ne reprezentam singuri si sa nu mai dam bani aiurea la asa zisi avocati PACAT ca sunt oameni poate ca si mine care au o situatie materiala groaznica si atunci cind nu stim legile si nu ne permitem onorariul unui avocat gasim pe net " avocati" care in loc sa ne ajute cum ar fi moral si legal , ne deruteaza mai rau


Pensia de intretinere, se acorda copilului in cazul in care se afla in timpul efectuarii studiilor , dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 ani. Asa scrie in Codul familiei.
Pensia de intretinere a copilului minor vs abandonul de familie
19 Vote

Divortul si pensia de intretinere pentru minor

pensie-intretinere-minorIn cazul divorturilor cu copii minori rezultati din casatorie, o data cu cererea principala a divortului, se judeca si alte cereri accesorii, printre care si cea referitoare la stabilirea pensiei de intretinere pentru minor.

Valoarea pensiei de intretinere trebuie sa reflecte fidel nivelul veniturilor parintelui care o plateste.

Stabilirea pensiei de intetinere

Instanta va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. (art.42 Cod Familie)

Stabilirea cuantumului pensiei de intretinere va tine cont in principal de veniturile parintelui caruia nu ii este incredintat. De asemeni, se poate tine cont si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie ulterioara sau minorii aflati in intretinere in momentul curent.

Pensia de intretinere este un drept al copilului si nu un drept al parintelui care il creste. In consecinta, acest drept nu este moral sa fie inclus in eventualele negocieri privind impartirea bunurilor din casatorie (partaj) sau alte tipuri de intelegeri, iar in cazul in care aceasta exista, produce efecte numai daca va fi incuviintata de instanta.

La calcularea cuantumului pensiei de intretinere se iau in considerare veniturile obtinute si nu veniturile intamplatoare sau ocazionale: plata orelor suplimentare, indemnizatiile de deplasare, de transfer, de concediere, salariile compensatorii pentru disponibilizare etc.

Obligatia de intretinere se executa in natura prin plata unei pensii in bani (art.96 Cod Familie).

Instanta va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau poate hotari incetarea ei, functie de schimbarea mijloacelor de intretinere ale celui obligat la plata sau de nevoile celui care o primeste.

Daca intretinerea este datorata unui copil, instanta stabileste 1/4 din castigul parintelui obligat, pentru 2 copii va reprezenta 1/3 din venituri iar pentru 3 sau mai multi copii va reprezenta 1/2 din venituri (art.94 Cod Familie).

Mostenitorul persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor va continua intretinerea in masura valorii bunurilor mostenite. (art.96 Cod Familie).

Copilul devenit major aflat in continuarea studiilor (cursuri zi) in cadrul unei institutii de invatamant superior are dreptul la pensie de intretinere pana cel tarziu la varsta de 26 ani, cu conditia sa nu aiba simultan si calitatea de angajat (art.101 Cod Familie)
ASA SCRIE IN CODUL FAMILIEI -------- CEEA CE AI VAZUT SCRIS MAI SUS ESTE EXTRAS DIN CODUL FAMILIEI MAIIIIIIIIIIIII " AVOCATEL"
DACA NU ESTI PREGATIT STAI IN BANCA TA NU MAI DERUTA OAMENII CARE AU O SITUATIE MATERIALA PRECARA CACI DACA AVEAU BANI NU APELAU LA INTERNET CI CONTACTAU UN AVOCAT BINE PREGATIT
TE INTREB CA FAPT DIVERS, CA DE ACEAA MERGE TARA ASTA ASA :CUM II AJUTI PE CEI CARE TE ANGAJEAZA IN CAZURI MAI COMPLEXE ? DACA PT O BANALA PENSIE DE INTRETINERE DAI SFATURI ..........VAI DE TARA NOASTRA
Doamna mary inger 20 ,
Pe d.nul avocat il certati pe forum, iar pe mine prin messenger.
Nu intram aici sa certam sau sa fim certati ci sa ne ajutam unii pe altii.
Codul familiei scrie.. 25 sau 26 ani, daca se afla in continuarea studiilor. Insa, la actul de justitie are tot asa de mare importanta si practica judiciara , jurisprudenta ...
Cititi si veti intelege .. daca puteti :
Copilul beneficiază de pensie de întreţinere până la majorat, iar copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi până la împlinirea vârstei de 25 ani sau 26 (în cazul studiilor superioare cu o durată mai mare de 5 ani).
Jurisprudenţa a stabilit că dreptul la pensie de întreţinere al copilului devenit major şi aflat în continuarea studiilor trebuie stabilit de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre, iar obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani.
.

Va doresc sanatate cu multa calmitate si respect

Alte discuții în legătură

Buna`ziua...v`as fi recunoscator daca ma puteti ajuta bacchanalia4all bacchanalia4all In cazul in care un fiu urmeaza o facultate la care s`a inscris cu acordul parintilor exista o lege prin care parinti sunt obligati sa`i ofere fiului ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani badea adina badea adina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: pentru ca fiul meu este major si isi continua studiile de licenta, pot introduce tot eu actiunea in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - cat timp mai trebuie sa platesc ? denics denics Buna Ziua, o intrebare de la un amic, am decis sa o postez pe forum pt. pareri > Daca nu am nici un venit si copilul a inplinit 18 ani legea ma obliga sa ... (vezi toată discuția)