avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Buna ziua.Va rog sa imi spuneti in ce lege scrie ca un copil poate primi (pensie alimentara) pensie de intretinere,pana la varsta de 26 ani ,chiar daca urmeaza cursuri superioare la o facultate particulare ,zi,idd... .
Multumesc frumos !
Eu va contrazic deoarece chiar de citeva luni am hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila si scrie foarte clar ca fostul sot in cazul in care fata continua studiile superioare este obligat sa plateasca pensia de intretinere pina la 26 de ani fara nicio clauza sau specificatie anume Am vb si cu judecatorul unde mi-a confirmat si mi-a citit din lege negru pe alb Daca nu eram in cunostinta de cauza nu vb si nu ma bagam ca si asa am eu o viata de cosmar dar mentionez ca sunt multi care nu au bani si au nevoie de sfaturi si le primesc eronate
D-ZEU SA VA BINECUVINTEZE
Varsta pana la care este datorata pensia de intretinere pentru major nu este stabilita de Codul familiei, ci este un rezultat al practicii.
Astfel, prin decizia de îndrumare nr. 2/20.02.1971 a fostului Tribunal Suprem, s-a statuat ca parintele este obligat la pensie de întretinere pentru copilul devenit major, daca se afla în continuarea studiilor, pâna la terminarea acestora, fara a depasi vârsta de 25 ani.
În prezent este vorba de 26 ani deoarece decizia de îndrumare aratata s-a raportat la pensia de urmas, reglementata prin dispozitiile Legii 3/1970, care prevedea vârsta maxima de 25 de ani, dar aceasta lege a fost abrogata, actual ocrotirea unor categorii de minori fiind reglementata prin Legea 19/2000, prin care s-a dispus acordarea pensiilor de urmas pentru copii pâna la vârsta de 26 ani si astfel aceasta vârsta se va aplica si celorlalti copii.
In concluzie pensia de intretinere pentru major este datorata pana la finalizarea studiilor dar nu mai tarziu de 26 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna`ziua...v`as fi recunoscator daca ma puteti ajuta bacchanalia4all bacchanalia4all In cazul in care un fiu urmeaza o facultate la care s`a inscris cu acordul parintilor exista o lege prin care parinti sunt obligati sa`i ofere fiului ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani badea adina badea adina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: pentru ca fiul meu este major si isi continua studiile de licenta, pot introduce tot eu actiunea in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - cat timp mai trebuie sa platesc ? denics denics Buna Ziua, o intrebare de la un amic, am decis sa o postez pe forum pt. pareri > Daca nu am nici un venit si copilul a inplinit 18 ani legea ma obliga sa ... (vezi toată discuția)