avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

buna ziua am 45 de ani si sunt recent divortat de fosta sotie si am 2 copii o fata si un baiat amandoi majori fata sta cu mine nu are venit si o intretin eu, si baiatu sta cu fosta sotie la tara unde este casa noastra precizez ca eu stau cu chirie in galati . recent mia venit o citatie ca ma dat baiatu in judacata ca vrea pensie de intretinere, eu muncesc cu contract determinat pe 6 luni si in vara imi expira .baiatu este la liceu ultimu an si nu prea are o situatie scolara prea buna.cum as putea sa diminuiez pensia alimentara sa i dau mai putin fapt in care el a inceput la 18 septembire sc si eu de atunci nu iam dat nici un ban si faptu ca am contract determinat nu o sa i pot sa acopar sai dau totii bani precizez ca am salariu de 2000 de lei net pe luna , dosaru de pensie sa bagat la 28 ianuare 2012 . va rog daca puteti sa mi dati un rasp ce ar trebui sa fac si cum sa procedez si care sunt criterile pe care se da pensie alimentara va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:16, 10 Februarie 2012
Pensia de intretinere este datorata pana la implinirea varstei de 18 ani.
Plafonul maximal prevazut de dispozitiile normative este de 25% din venitul net obtinut.
Chiar si venitul din pensie este avut in vedere de catre instanta de judecata cand este stabilita pensia de intretinere.

Obligatia legala de intretinere este apreciata in functie de nevoile creditorului, dar si de posibilitatile materiale efective ale debitorului.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Copilul major poate solicita acordarea unei pensii de intretinere daca face dovada ca este in continuarea unei unitati de invatamant.Pensia se va stabili pana la 1/4 din venituri.In cazul in care veniturile dvsse vorr diminua, aveti posibilitatea dvs sa faceti o cerere de reducere pensie de intretinere ,motivat de faptul ca veniturile dvs nu mai sunt acelea care au fost avute in vedere la data stabilirii pensiei ci s-au diminmuat
Actiunea pentru stabilirea pensiei de intretinere este introdusa de catre reprezentantul legal, (avand si incuviintarea copilului care a implinit 14 ani ).

In speta prezentata, pensia va fi stabilita pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului.

Ulterior, daca acesta va studia, va putea sesiza instanta de judecata , iar pensia va fi datorata cata vreme este mentinuta starea de nevoie, insa pana la implinirea varstei de 26 de ani . (parintii nu au calitate procesuala activa, actiunea urmand a fi respinsa din acest considerent ).

In speta prezentata:
am 2 copii
o fata si un baiat
amandoi majori
fata sta cu mine nu are venit si o intretin eu, si baiatu sta cu fosta sotie

Daca baiatul este inca la liceu, instanta va accepta cererea, situatia scolara nu are importanta.
In ceea ce priveste cuantumul pensiei, daca fata majora fiind, se afla in continuarea studiilor, aduceti la cunsitinta instantei acest aspect, cu adeverinta de la forma de invatamant pe care o urmeaza, si solicitati ca pensia de intretinere pt baiat sa fie de 1/6 din veniturile dv.
Daca fata nu isi continua studiile, pensia pt baiat va fi de maxim 25 % din venitul lunar net.
De asemenea, invederati faptul ca sunteti angajat cu contract pe perioada determinata si solicitati ca la finele contractului pensia sa fie raportata la venitul minim pe economie. Depuneti copie dupa contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara- procedura obtinere dapetrea dapetrea As vrea sa cer fostului sot sa imi plateasca pensie alimentara . Cum trebuie sa procedez??? (vezi toată discuția)
Pensia alimentara se plateste chiar si dupa varsta de 18 ani? mariniucsimona mariniucsimona buna ziua sper sa ma ajute cineva cu un rasp cat mai concret...am o ruda care e divortat de 15 ani,in grija mamei ramanand un copil...in urma divortului tatal ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere DJM DJM Tocmai am primit sentinta cu privire la pensia de intretinere pentru baiatul meu care deocamdata este minor . Care e procedura de urmat pt ca banii de ... (vezi toată discuția)