avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Activitate Calyope

Activitate Calyope

Discuție onorariu avocat
Un avocat a avut un litigiu pe care l-a pierdut atat in prima instanta cat si in recurs. Clientul a facut plangere la Barou ca a pierdut litigiul din cauza lipsei de diligenta a avocatului ce si-a substituit succesiv cate un coleg (de fiecare data din motive temeinice). Consiliul nu a dat nicio sanctiune disciplinara, in schimb a obligat avocatul la restituirea unei parti din onorariu fara sa motiveze acest lucru.
Dumneavoastra cunoasteti temeiul legal pt asa ceva? Ca nu am gasit nimic in lege si statut.
"Repararea prejudiciului cauzat prin fapta de aparare in stare de necesitate poate reveni persoanei salvate cand ivirea pericolului ce a generat starea de necesitate se datoreaza unui eveniment (cutremur, inundatie, etc)". (C.Mitrache).

Intrebare : care e temeiul in civil pentru repararea prejudiciului de persoana salvata, iar nu de persoana care a savarsit delictul civil (fapta penala ce nu reprezinta infractiune, fiind savarsita in stare de necesitate)? care articol. ?

Răspuns la discuția patrimoniu/buget
Multumesc frumos ! m-am mai dumirit !
art 50 alin.(2) "Baroul are personalitate juridicã, patrimoniu si buget propriu.".
Care e distinctia dintre patrimoniu si buget?#-o
Răspuns la discuția Admitere Barou 2011
CocoHash a scris:

Infractiunea de pericol abstract exista cand starea de pericol pentru valoarea protejata este prezumata de legiuitor ca exista prin incriminarea faptei.
Infractiunea de pericol concret exista cand infractiunea incriminata produce un pericol efectiv unei relatii sociale ocrotite de lege (ex.atentantul care pune in pericol siguranta statului).
Pozitia de garant - relatie sociala de protectie intre un subiect garant si o valoare sociala ocrotita, relatie determinata de incapacitatea titularului de a o proteja in mod autonom.
Sunt de parere ca nu vor exista astfel de intrebari. Tinand cont de faptul ca programa este mai complexa decat la INM, consider ca formularea unor asemenea intrebari nu este pertinenta.
Totusi este o profesie liberala, nu una de stat ca si in cazul magistratilor, deci nu cred ca o exigenta dusa la extrem este de urmat. Oricum, viata reala ii va departaja pe cei bun de cei rai.


Multumesc mult pt raspuns !
Imi poti da un exemplu la pozitia de garant? Am doua carti de penal, in niciuna nu am gasit sintagma asta, dar am intalnit-o inr-o grila.
Răspuns la discuția Admitere Barou 2011
Salutare tuturor ! Am si eu doua intrebari :

Care e diferenta intre infractiunea de pericol abstract si infractiunea de pericol concret?
Ce este pozitia de garant?
Prietenul meu lucreaza. Are CIM pe perioada nedeterminata. E in acelasi timp student si a primit o oferta de la facultate sa faca un stagiu in Portugalia pe domeniul sau timp de 3 luni. O luna va fi in concediu. Exista vreo prevedere legala care ii permite sa isi suspende contractul de munca, neplatit evident, timp de 2 luni pentru a putea pleca, dar fara sa ii afecteze apoi reintoarcere la munca?
Eu cred ca articolul mentionat de dumneavoastra se refera la spatiile detinute in proprietate individuala, nu comuna....

Am vazut ca inainte era Art. 64. Legea nr. 114/1996 - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie situate in cladiri colective se poate face numai cu acordul proprietarului sau al asociatiei de proprietari. In vederea efectuarii acestei schimbari, este necesar avizul favorabil al proprietarilor si, dupa caz, al titularilor contractelor de inchiriere din locuintele cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Dar a fost abrogat.

Nu cumva se aplica dreptul comun?
Folosinţa materială este guvernată de două reguli: cel care foloseşte bunul să nu schimbe destinaţia şi modul de utilizare a bunului şi să nu împiedice exerciţiul folosinţei celorlalţi copărtaşi.


Puteti indica temeiul legal? Pentru ca din ce am citit de pe internet, am vazut ca nu se poate schimba destinatia bunului in cazul proprietatii fortate decat cu acordul unanim......vreau ceva sigur!
Blocul in care locuiesc are doua intrari. Pozitia blocului e una centrala. In celelalte scari s-a facut o schimbare a destinatiei primului spatiu de intrare, in spatiu comercial. Vrem si noi sa facem acelasi lucru, dar un vecin se opune.
Este necesar acordul tuturor? Administratorul asa spune, dar mi se pare abuziv ca unul singur sa se opuna la schimbarea destinatiei si la inchirierea spatiului atata vreme cat mai exista o intrare prin spate, nu prezinta inconveniente, e o intrare dinspre parcare unde el isi lasa masina mereu...parcarea este luminata noaptea, deci nu prezinta pericol......ce trebuie facut?