Multumesc ptr raspuns.
Voi mai face o precizare.Garsoniera se afla in sectorul 2 , iar eu , unchiul locuiesc in sectorul 5. Somatia a fost afisata la adresa mea din sectorul 5, folosind doar numele de familie si prejudiciindu-ma in fapt doar pe mine ca imagine.
Cred ca era corect ca asociatia din sectorul 2 sa trimita mai intai o scrisoare la adresa din sectorul 5 si apoi in caz de tacere , sa afiseze somatii.
In ceea ce priveste garsoniera si suma care trebuie platita la intretinere, trebuie sa stiti ca blocul are o singura scara, toata conducerea asociatiei si administratorul locuiesc acolo, s-a lasat cerere ca nu locuieste nimeni acolo si nici nu va locui, garsoniera e complet goala, nerenovata.Centrala termica s-a montat tocmai ptr a se evita plati suplimentare de apa si caldura, ceea ce nu s-a intamplat.
INTREBARE,
Ce lege reglementeaza calculul pierderilor de apa?
In acest bloc pierderile se impart egal la toate apartamentele,indiferent cate camere are apartamentul indiferent daca sunt locuite sau nu, indiferent cate persoane locuiesc in respectivul apartament , indiferent daca esti racordat sau nu la apa calda.
Precizare:
Nepoata a depus cerere ptr scoaterea de la plata intretinerii , a platit si 7 milioane in avans ptr datoriile care urmau sa apara in viitor.
In momentul de fata figureaza zero persoane la plata intretinerii, datorii de 17 milioane, plateste pierderi de apa rece, apa calda , un sfert din caldura furnizata de radet ptr incalzirea garsonierei desi are centrala termica si tevile purtatoare de agent termic au fost scoase din apartament etc.E normal?
Va multumesc ptr raspuns.
Mai sunt 2 aspecte de lamurit.
1) Pe somatie este trecut numele incomplet al fetei .In fapt este trecut doar numele da familie. In acest fel este prejudiciata imaginea mea ca si proprietar si locatar in acel bloc de 20 ani.
2) Este normal sa plateasca pierderi de apa calda , un sfert din caldura ptr incalzirea garsonierii in conditiile in care garsoniera e la ultimul nivel, are centrala termica proprie si toate tevile purtatoare de apa calda au fost scoase din apartament, toate circuitele fiind sigilate la etajul 9?
Nepoata mea este proprietara unei garsoniere la ultimul nivel intr-un bloc de 10 etaje.
Apartamentul are centrala termica , si toate conductele purtatoare de apa calda ptr fostele calorifere si deservirea baii si bucatariei cu apa calda sunt taiate. Practic orice circuit de apa calda se inchide la etajul 9, iar acolo unde au fost taiate tevile de calorifer sunt montate supape automate ptr reglarea presiunii , tocmai ptr a nu se crea nici un prejudiciu vreunui locatar.
De un an , nepoata este plecata din tara , avand o bursa de studii, platind in avans la intretinere suma de 7 milioane.
Cu toate acestea , administratia a calculat ptr un de zile cheltuieli ptr aceasta garsoniera de aproape 17 milioane lei , in calculul intretinerii incluzandu-se pierderi pe reteaua de apa calda de 2,5-3 metri cubi de apa calda,, 3 metri cubi pierderi pe conductele de apa rece, 25% din cheltuielile ptr caldura ptr o garsoniera de acelasi tip, consumul de energie electrica ptr interfon si ascensor( nu ma refer la service), cheltuieli privind reparatia conductelor de apa calda.
Am vorbit cu administratorul ca nu am procura sa fac contestatiile necesare. Nepoata nu si-a facut mutatie in garsoniera cumparata, ea are adresa de buletin inca din vremea studentiei , la apartamentul unde domiciliez eu, situat in alt cartier.
Ieri cand m-am intors de la serviciu, am gasit somatie de plata lipita pe usa de intrare in bloc, o alta somatie la avizierul propriei noastre asociatii , si a treia somatie pusa pe usa de la intrare.
Pe somatie este trecut doar numele de familie( eu si nepoata avem acelasi nume de familie , fiind fiica fratelui meu decedat), adresa garsonierii , suma datorata.
INTREBARE
Ce masuri legale pot fi luate impotriva acestui administrator, care a adus grave prejudicii imaginii mele publice, lipind somatii de plata pe numele meu , in mod ostentativ , in 3 exemplare?
Si chiar daca, sa spunem, ca scria complet numele fetei, este corecta afiasarea somatiei pe usa, in cu totul alt bloc, inaintea unei scrisori de somatie simpla cu atat mai mult cu cat stia ca fata vine in tara in august?
Intrucat noile coduri de procedura penala si civila nu se aplica inca, nu era normal inainte de a o da in judecata sa fie somata prin scrisoare la domiciliu si anunt in presa?Are dreptul administratorul sa afiseze somatii de plata in mod public pe usa mea inainte de o sentinta judecatoreasca?
Va multumesc din suflet pentru lamuririle date.In asociatia noastra se tine contabilitatea in partida dubla, asa s-a mostenit de la vechea echipa.Mi- ati putea da cateva indicatii suplimentare si pentru aceasta situatiea contabilitatii in partida dubla?
Inca o data , multe ganduri de pretuire si multa, multa stima.
In asociatia de proprietari din care fac parte , cenzorul asociatiei sustine ca nu poate aplica prescriptia extinctiva asa cum este stipulata in Decretul 167/1958, ptr ca legea 230/2007 privind functionarea asociatiilor de proprietari nu face referiri la posibilitatea invocarii acestui decret 167/1958 si ca ar trebui sa existe o alta lege care sa stipuleze concret posibilitatea prescrierii datoriilor mai vechi de 3 ani ptr un datornic la cotele de intretinere., deci o lege, decret ...care sa se adreseze in mod specific asociatiilor de proprietari.
Va rog f. mult sa ma ajutati cu un exemplu practic despre modul cum trebuie sa operez in actele contabile ale unei asociatii de proprietari o prescriptie extinctiva pentru un datornic al asociatiei.
Concret , se prescriu 5 luni de cheltuieli la intretinere ptr un proprietar al unui bloc cu 20 apartamente, cu o valoare totala de 500 ron.Exista toate aprobarile ptr ac prescriere, suma va fi suportata de catre toti proprietarii prin suplimentarea fondului de reparatii cu suma de 500 ron.Exista si toate aprobarile ptr aceasta solutie.
Intrebarea este cum procedeaza administratorul , contabilul.Ce operatii se fac, ce conturi folosim, cum facem reglarea balantei etc.Nu am mai facut niciodata o astfel de operatie si nu vreau sa gresesc. Va multumesc
Va rog sa-mi spuneti daca in cazul asociatiilor de proprietari legea 230/2007 interzice aplicarea legii 167/1958 privind prescriptia extinctiva intrucat aceasta este considerata prea generala si nu face referiri speciale pentru asociatiile de proprietari.Este adevarat ca inca nu este in vigoare Codul Civil /2009 si pentr prescriptia extinctiva opereaza inca legea 167/1958