Revin asupra acestui subiect. A expirat termenul legal pentru rezolvarea (favorabila sau nefavorabila) a petitiei inaintata la ANPC, termen prevazut de
OG 27/2002 Art. 8
(1)Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice
petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul,
indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.
(2) Pentru soluţionarea petiţiilor transmise, potrivit art. 61, de la alte
autorităţi sau instituţii publice, termenul de 30 de zile curge de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă.
Pe cine trebuie sa reclam la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, pe inspectorul caruia i-a fost repartizat dosarul, sau pe Constantin CERBULESCU - Presedinte ANPC?! Iata ce spune aceeasi ordonanta:
OG 27/2002
Art. 4
Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la art. 2 sunt direct
răspunzători de buna organizare şi desfăşurare a activităţii de primire, evidenţiere si rezolvare a petiţiilor ce le sunt adresate, precum şi de legalitatea soluţiilor şi comunicarea acestora în termenul legal.
Art. 15
Constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici sau, după caz, potrivit legislaţiei muncii următoarele fapte: a)nerespectarea termenelor de soluţionare a petiţiilor, prevăzute în prezenta ordonanţă;
Legea 188/1999 republicata prevede ca intarzierea solutionarii este abatere disciplinara si da posibilitatea sanctionarii doar cu mustrare scrisa. Mai prevede si ca
Legea 188/1999 actualizata 2010
ART. 76 (1) Orice persoana care se considera vatamata într-un drept al sau sau într-un interes legitim se poate adresa instantei judecatoresti, în conditiile legii, împotriva autoritatii sau institutiei publice care a emis actul sau care a refuzat sa rezolve cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim.
Cu alte cuvinte, eu ca cetatean platesc prin impozite la stat ANPC-ul (in subordinea guvernului) sa imi apere drepturile. Apoi trebuie sa platesc justitia ca sa ma apare in fata ANPC-ului, apoi trebuie sa platesc si un avocat ca sa ma apere in fata justitiei (am vazut din alte subiecte deschise pe forum ce impartiali sunt judecatorii si expertii), si cel mai probabil trebuie sa platesc apoi inca un avocat care sa repare sau sa faca de fapt ce nu a vrut sa faca primul. Cam asa functioneaza lucrurile intr-un "stat de drept"? Daca nici macar ANPC-ul care are EXPLICIT rolul de a constata astfel de incalcari ale legii nu vrea sa faca nimic, ce rost ar mai avea sa depun o plangere penala, cand procurorii au mult mai multe pe cap?!
Ce ma sfatuiti, sa merg mai departe cu demersul sau sa ma resemnez si sa ma "bucur" in continuare de "valorile" democratiei si capitalismului? Ma costa mai mult sa demonstrez ca mi s-a incalcat un drept decat dreptul in sine ... Deci ce e de facut, sa inghit incalcarea repetata a drepturilor cu convingerea ca astfel fac de fapt o economie? #-o