avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Activitate Cabinet de Avocat Puscaciu Liliana Simona

Activitate Cabinet de Avocat Puscaciu Liliana Simona

Răspuns la discuția cerere insolventa
Inainte de demararea procedurii insolventei, nu trebuie sa uitati ca de la data deschiderii acestei proceduri, se suspenda orice actiuni judiciare si extrajudiciare, precum si masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului.
Apoi, daca societatea debitoare are bunuri grevate de garantii reale, precum ipoteca, trebuie sa aveti in vedere ca, odata deschisa procedura, la masa credala se vor inscrie si creditorii ai caror creante sunt garantate de ipotecile la care ati facut referire. Acest fapt presupune ca acestia au rang de creditori garantati, fapt pentru care creanta lor urmeaza sa fie indestulata cu prioritatea, inaintea oricaror alte creante, chiar si a creantei Dvs. daca aceasta nu este la randul ei garantata, dar nu inainte de achitarea cheltuielilor de procedura.
Totodata, creditorii garantati pot solicita instantei de judecata ridicarea suspendarii prevazute de Art. 36 din Lege, si valorificarea imediata a obiectului garantiei, in conditiile anume prevazute de Art. 39 din Lege.
Daca debitorul nu are o situatie foarte buna a activelor, iar in urma evaluarii se constata ca bunurile ipotecate nu acopera, sau acopera doar creantele garantate, atunci sansele sa va recuperati creanta, integral sau partial, pot scadea pe masura.
In orice caz, daca executarea silita a devenit ineficienta, tot e mai bine sa uzati de procedura insolventei, macar mai aveti o sansa, poate mica, dar ea exista, si nu uitati ca aveti la dispozitie si posibilitatea de a atrage raspunderea patrimoniala a membrilor organelor de conducere ale societatii debitoare potrivit dispozitiilor Art. 138 din lege.
Va doresc succes!
Răspuns la discuția probleme cu lichidatorul
Schimbati-l!!!
Art. 19 din Legea 85/2006:

“2^1) Creditorul care deţine cel puţin 50% din valoarea totală a creanţelor poate să decidă, fără consultarea adunării creditorilor, desemnarea unui administrator judiciar sau lichidator în locul administratorului judiciar sau lichidatorului provizoriu ori să confirme administratorul judiciar provizoriu sau, după caz, lichidatorul provizoriu şi să îi stabilească remuneraţia.
(3) Creditorii pot contesta la judecătorul-sindic, pentru motive de nelegalitate, decizia prevăzută la alin. (2) şi (2^1), în termen de 3 zile de la data publicării acesteia în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Judecătorul va soluţiona, de urgenţă şi deodată, toate contestaţiile printr-o încheiere prin care va numi administratorul judiciar/lichidatorul desemnat sau, după caz, va solicita adunării creditorilor/creditorului desemnarea unui alt administrator judiciar/lichidator.
(4) Dacă în termenul stabilit la alin. (3) decizia adunării creditorilor sau a creditorului ce deţine cel puţin 50% din valoarea creanţelor nu este contestată, judecătorul-sindic, prin încheiere, va numi administratorul judiciar propus de creditori sau de creditorul ce deţine cel puţin 50% din valoarea creanţelor, dispunând totodată încetarea atribuţiilor administratorului judiciar provizoriu pe care l-a desemnat prin sentinţa de deschidere a procedurii.”
Răspuns la discuția penalitati
Daca in cadrul contractului de vanzare-cumparare nu a fost inserat un pact comisoriu de gradul IV prin efectul caruia contractul sa fie considerat reziliat de plin drept, atunci rezolutiunea poate fi pronuntata de catre o instanta judecatoreasca.
Cat priveste penalitatile, atat timp cat ele au fost stabilite prin acordul partilor, atunci partea care in mod culpabil nu si-a executat obligatia este tinuta sa-l despagubeasca pe creditor cu valoarea penalitatilor stabilite in contract. Clauza penala fiind un atribut al acordului de vointa liber exprimat de parti, aceasta este obligatorie pentru partile contractului. Drept urmare, vanzatorul va plati cumparatorului exact valoarea penalitatilor stabilite prin contract, indiferent de valoarea contractului, aceasta putand depasi chiar debitul principal.
Doar in cazul in care marfa nu a fost livrata din culpa cumparatorului, vanzatorul poate refuza plata acestor penalitati, urmand ca instanta de judecata sa se pronunte asupra certitudinii si exigibilitatii lor.