avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale penalitati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

penalitati

O SRL are de incheiat un contract de vanzare-cumparare cu o firma S.A. Contractul prevedea ca in cazul in care marfa nu este livrata firma SRL la termenul stabilit se poate percepe penalitati in suma 1.000.000 lei clauza penala de la firma S.A. Valoare contractului este de 4, 5 milioane de euro.

Contractul nu a fost executat, ce posibilitati exista pentru rezolutiunea contractului de vanzare cumparare.

Ce penalitati ar trebui platite de vanzator pentru cumparator ?

Cel mai recent răspuns: george141414 , utilizator 08:28, 9 Aprilie 2011
Daca in cadrul contractului de vanzare-cumparare nu a fost inserat un pact comisoriu de gradul IV prin efectul caruia contractul sa fie considerat reziliat de plin drept, atunci rezolutiunea poate fi pronuntata de catre o instanta judecatoreasca.
Cat priveste penalitatile, atat timp cat ele au fost stabilite prin acordul partilor, atunci partea care in mod culpabil nu si-a executat obligatia este tinuta sa-l despagubeasca pe creditor cu valoarea penalitatilor stabilite in contract. Clauza penala fiind un atribut al acordului de vointa liber exprimat de parti, aceasta este obligatorie pentru partile contractului. Drept urmare, vanzatorul va plati cumparatorului exact valoarea penalitatilor stabilite prin contract, indiferent de valoarea contractului, aceasta putand depasi chiar debitul principal.
Doar in cazul in care marfa nu a fost livrata din culpa cumparatorului, vanzatorul poate refuza plata acestor penalitati, urmand ca instanta de judecata sa se pronunte asupra certitudinii si exigibilitatii lor.
Contractul incheiat reprezinta vointa partilor, prin urmare obligatiile contractuale trebuiesc respectate. In caz de nerespectare se aplica dispozitiile in contract. In princioiu se poate face contestatie la cuantumul penalitatilor, ele oricum trebuiesc platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare kid kid Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Vinzare cumparare teren albulescu albulescu Buna ziua,as dori daca se poate sa stiu care este baza legal intr-un contract de v/c teren intre o SC si o persoana fizica unde SC este cumparator daca SC nu ... (vezi toată discuția)