Sunt angajatul unei firme private din domeniul IT, cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată, care își va restrânge în curând activitatea ca urmare a pierderii unor clienți.
Aș dori să știu dacă firma are obligația de a-mi găsi de lucru într-un alt departament al acesteia înainte de a mă concedia.
Mulțumesc mult pentru precizare, domnule! Nu știam că, deocamdată, nu sunt obligați să recicleze. Se poate să-mi spuneți vă rog, începând cu ce dată va deveni obligație?
Auchan Brașov are un centru de colectare a deșeurilor reciclabile, oferind 0,50 lei/ambalaj sub forma unor vouchere valabile exclusiv în magazinele Auchan.
Însă Auchan Brașov mă obligă să cumpăr, săptămâna aceasta, alune, semințe și alte oleaginoase de acești bani. Bunul simț îmi spune că este un abuz, dar legea primează.
Se poate să-mi spuneți, vă rog, dacă este legal?
Se poate să-mi spuneți, vă rog, numărul legii și articolul care reglementează acest aspect?
Una din condiţiile legale necesare pentru a cumpăra de vechime în muncă este aceea ca petentul să nu fi beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii.
Ajutorul de şomaj se înscrie în această categorie?
Am nevoie de carnetul de muncă de mai multă vreme, dar actualul angajator mi-a spus iniţial că ITM nu a restituit către firmă carnetele de muncă. Situaţia a persistat şi după data de 30.06.2011, motiv pentru care am mers direct la ITM (cu împuternicire de la firmă) să solicit restituirea propriului carnet de muncă. ITM a constatat că trebuie efectuate anumite modificări în acesta şi, ulterior, în alte carnete de muncă aflate într-o situaţie similară, motiv pentru care am fost sfătuit să aştept o perioadă de timp nedefinită pînă la rezolvarea problemei la toate carnetele de muncă.
Problema este că am nevoie urgentă de carnetul de muncă, iar firma refuză categoric chiar şi „împrumutul” acestuia pentru cîteva ore din cursul aceleiaşi zile motivînd că se teme că aş putea să-l pierd.
Cum pot să intru în posesia carnetului meu de muncă, fie şi pentru cîteva ore?
Mulţumesc pentru sugestii.
Bineînţeles, după ridicarea carnetului de muncă, acesta rămîne cu înregistrările făcute pînă la data ridicării sale de către mine de la ITM.
Pentru a urmări modul în care angajatorul şi-a plătit obligaţiile restante aş putea solicita fişele fiscale. Aceasta este o metodă indirectă de verificare. O altă metodă de verificare ar fi să plătesc o taxă la ITM pentru a-mi furniza înregistrările din REVISAL. Este corect?