Circulam cu masina din directia Sibiu spre Brasov. In zona localitatii Porumbacu de Jos (inainte sau dupa, nu mai tin minte exact) sunt inregistrat de aparatul radar (asa spun ei cel putin) cu 121 km la ora. Nu prea aveam cum sa am viteza asta deoarece circulam in coloana si pentru o coloana viteza e cam mare. Ideea e ca la aproximativ 10-15 km ma trage pe dreapta pe mine si pe prietenul meu (eram doua masini dintr-un judet mai indepartat de Sibiu) un alt echipaj de politie. Ne scoate efectiv din coloana doar pe noi si ne da cate o amenda de depasire a vitezei, in cazul meu cu 21 de km pe ora. Politista care ne-a oprit ne si spune cu gura pana la urechi ca ne-au luat pentru ca eram din alt judet. Pe procesul verbal am facut mentiunea ca procesul verbal a fost intocmit de catre un alt agent decat cel care a constatat fapta. Vreau sa depun contestatie la procesul verbal de contraventie dar nu stiu cum sa o fac. M-am gandit la doua variante:
1 - agentul care a intocmit procesul verbal nu e acelasi cu cel care a constatat fapta (am gasit pe internet si cazuri in care s-a anulat procesul verbal si cazuri cand nu s-a anulat)
2 - contest faptul ca as fi avut 121 km/h - circuland in coloana nu se poate spune cu exactitate daca viteza inregistrata de aparatul radar a fost a mea sau a altui vehicul
Pot trece in contestatie ambele lucruri sau doar unul dintre ele? Cum ar fi mai bine sa abordez problema?
Nu vreau sa fac pe sfantul, intr-adevar mai depasesc viteza legala (cine nu o face) dar nu chiar cu 20km/h iar in cazul asta concret mi se pare ca politistii au sarit peste cal cu nesimtire.
Casa mea e lipita , pe laterala de o alta casa mult mai inalta decat a mea. Casa mea e doar parter+pod iar a vecinilor are pivnita, parter inalt, etaj + pod fiind o casa construita pe undeva pe la inceputul secolului XX. Si inspre fundul curtii casa lor se prelungeste aproximativ 25 m, iar eu am pe aceastra lungime casa, scara de la pod acoperita, lipita de casa lor, un spatiu de aproximativ doi metri si un garaj si o magazie cam de 2,5 m inaltime. Dau aceste detalii pentru ca vreau sa subliniez faptul ca e imposibil sa montezi schele la mine pentru a tencui casa lor de la mine din curte.
Vecini isi renoveaza casa (sint mai multi locatari in casa respectiva) - prima data in ultimii 40 de ani de cind stau acolo si vor sa tencuiasca/izoleze, nu stiu exact si latura casei lor dinspre mine. Deocamdata au venit la mine cu idei sugubete de genul ca imi descopera casa, monteaza schelele lor pe grinzile mele iar la sfirsit imi acopera casa la loc (e acoperita cu tigla) sau ca imi darama un gard ca sa intre cu nustiu ce utilaj la mine in curte si sa faca cu ala nu stiu ce. In cazul in care nu sint de acord cu "solutiile" lor ma ameninta cu ordonanta presedentiala prin care sa primeasca acceptul de a intra la mine in curte.
Acum intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Ei pot primi autorizatie de reparare(renovare/izolare, ce-o fi) a casei lor fara acordul meu avand in vedere situatia expusa?
2. Pot obtine ordonanta presedentiala in conditiile date (eu persoanal nu vad caracterul de urgenta al lucrarilor)? Cine stabileste caracterul de urgenta al lucrarilor pe care ei vor sa le execute?
3. In cazul in care ei vor sa izoleze casa pe exterior si cladirea fiind pe limita de proprietate ma pot opune pe mortiv ca intra practic in curtea mea punind ceva pe exteriorul cladirii?
4. In cazul in care ne intelegem totusi pot pretinde constituirea unui depozit pe numele meu constituit de catre ei, depozit pe care sa-l pot utiliza in cazul in care ei imi provoaca distrugeri la casa in timpul lucrarilor?
5. Ce metode am pentru a ma proteja de eventualele pagube care mi se pot produce (de catre constructor, nu de catre vecini, evident) in timpul executarii lucrarilor. Pentru ca, drept sa spun nu-mi surade ideea de a suporta pagube care pot fi consistente ca apoi tot eu sa trebuiasca sa dau in judecata vecinii sau constructorul pentru recuperarea eventualelor daune.
Ideea e ca nu am nimic impotriva ca vecinii sa-si renoveze casa (nu avem nimic de impartit si avem relatii de buna vecinatate de altfel) dar nu vreau sa am eu de suferit din cauza asta.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile competente.
Pot aduce probe noi fata de cele existente la dosar (cel intocmit de catre politie) sau judecatorul judeca doar daca procurorul a dat o solutie corecta in raport cu dosarul de la politie?.
Eu, in plingerea prealabila am scris ca detin probe audio video privitore la fapta dar ele nu mi-au fost solicitate de catre politist.
Multumesc pentru raspuns desi cred ca nu ati citit pina la capat ce am scris eu initial sau daca ati facut-o nu ati citit cu atentie.
Plingere la primul procuror am facut dar mi s-a raspuns ca decizia procurorului a fost justa relativ la dosarul intocmit de catre politie. Si tocmai impotriva acestui dosar am eu ceva. Cum am spus dosarul cuprinde doar declaratiile mele, ale sotiei precum si cele ale vecinilor (sot, sotie). Bineinteles ca ei spun ca nu au facut nimic, lucru care se intimpla cred in foarte multe cazuri. Daca sint in stare sa faca tot ce am scris mai sus nu ma astept sa recunoasca asta in fata politiei.
Politia nu a facut cercetari la fata locului, nu a constatat distrugerea, nu a cuprins in dosar concluziile politistului care s-a prezentat la solicitarea facut la 112 sau procesul verbal pe care acesta ar trebui sa-l intocmeasca (ma gindesc) dupa o interventie.
Daca s-ar putea sa mi se raspunda la intrebarea mea legata de procedura plingerii de la judecatorie (cum se desfasoara asa ceva, daca pot aduce sau solicita martori, daca pot prezenta probe audio sau poze, etc.). Personal nu vad de ce nu as putea solicita audierea ca martor a politistului care s-a ocupat de caz pentru al intreba daca si-a intocmit raportul doar pe baza declaratiilor sau a constatat si el personal starea de lucruri de la locul faptei.
Am sa incerc sa expun problema cit mai concis si clar chiar daca sint parte in toata afacerea.
Este vorba de un imobil cu doua apartamente (doua case) in care curtea a fost impartita in urma cu multi ani in doua, fiecare dintre familii avind in folosinta, bine delimitat cite o parte din curte. Mai exista citeva spatii comune dar destul de mici. In timp, deoarece erau mici (sau mai mari) intrari ale vecinilor in partea de curte a mea am construit partial garduri care sa delimiteze proprietatile (stilpi cu plasa de sirma - desi vecinii nu au participat la constructia lor nu si-au exprimat dezacordul). De asemenea o portiune de teren a fost delimitata printr-un gardut ornamental de aproximativ jumatate de metru inaltime. Gardurile sint facute pentru a delimita clar proprietatile.
In timp situatia s-a inrautatit mai ales din cauza vecinei care din cind in cind are tot felul de accese de genul aruncare apa (de exemplu spala pe jos si arunca apa in curtea mea) sau gunoi (nu exagerat, un faras de praf sau chestii minore). Oricum din cauza acestor sicanari pe care nici nu stiu cum pot sa le iau pentru ca practic nu sint lucruri majore dar facute zilnic luni de zile la un momentdat te enerveaza, am avut mai multe discutii mai mult sau mai putin principiale. De citiva ani am cumparat o casuta de plastic pentru copii, casuta pe care am montat-o pe terenul meu, la limita de proprietate cu vecinii. O noua "distractie" pentru vecina care si-a facut un obicei de a lovi cu piciorul in casuta respectiva (pina o muta de la loc) de fiecare data cind trece pe linga ea. Am discutat cu ei, cu vecinul mai ales. care initial parea mai de treaba si mai cu capul pe umeri dar la un momentdat acesta mi-a spus ca el nu are ce face si nu-l intereseaza ce face nevasta-sa, deci sa fac ce vreau. Am fost la politie, am chemat sectoristul care a venit dar, desi a discutat cu toata lumea, venirea lui nu a schimbat nimic din situatia de fapt.
Toate acestea de mai sus sint evenimente petrecute in timp si care, fiind din ce in ce mai dese au dus la o cearta mai serioasa intr-o seara, anul trecut, in vara. In timpul certii vecina a smuls o bucata din gardutul meu de care pomeneam mai sus iar vecinul a tras si mai tare de el, rupind si deformind complet o parte din el. In discutie a inceput sa ma ameninte, la un momentdat scuipindu-ma. Vazind ca lucrurile degenereaza am scos telefonul si am inceput sa inregistrez discutia, in acelasi timp sunind si la 112. A venit politia dar acestia - oamenii pacii - n-aveau chef de nimic baietii, au spus ca singurul lucru pe care il pot face ei e sa ne duca la politie si sa ne ia niste declaratii daca dorim sa facem plingeri. Am fost la politie in seara respectiva unde am facut o plingere penala prealabila (cred ca asa se numea) in care am scris cam ce am scris si aici pina acum, pentru infractiunile de distrugere si amenintare. Politistul mi-a spus ca in scurt timp cineva se va ocupa de dosar si ca vom fi chemati la politie pentru declaratii. Peste mai bine de o luna de la evenimente am fost chemat la politie de citeva ori, atit eu cit si sotia. Au fost chemati si vecinii sa dea declaratii. Politistul care s-a ocupat de caz mi-a spus ca in privinta amenintarilor nu se poate face nimic pentru ca e o infractiune foarte greu de probat mai ales ca nu au fost martori. Pseudo-cercetarea politiei a durat luni de zile dar s-a limitat la chemarea noastra la politie si la discutii aiurea cu politia (de fiecare data cind mergeam acolo ii repovesteam politistului caruia efectiv i se filfiia despre toate cele). Desi i-am solicitat politistului sa vina la fata locului nu a binevoit sa vina vre-odata. In fine, placa clasica era ca el ne recomanda sa ne impacam, ca nu are rost sa ne certam pentru atita lucru. In toate aceste luni in care politia cica cerceta cazul nici macar odata vecinul nu a venit sa vorbim despre impacare, sa-si ceara scuze sau ceva de genul asta. In schimb a incercat odata sa indrepte garduletul respectiv impreuna cu un prieten, sudind niste bucati rupte impreuna cu acesta. Bineinteles "reparatia" a fost facuta de mintuiala si nu poate fi considerata o reparatie. Desi i-am spus politistului despre acest lucru acesta nu a considerat faptul ca vecinul a incercat sa repare gardul e o recunoastere a faptului ca el a rupt garduletul.
In fine, la un momentdat am primit decizia procurorului ca a studiat dosarul de la politie care a venit cu propunere de neincepere a urmaririi penale pentru ca luind in considerare doar declaratiile noastre, ale mele si ale vecinului in care el bineinteles ca nu recunostea nimic nu se poate spune cine are dreptate si conform prezumtiei de nevinovatie vecinul nu pateste nimic. Politia spunea ca nu se poate spune cu exactitate daca garduletul a fost rupt de catre cineva sau s-a degradat in timp din cauza intemperiilor (asa sustine vecinul).
Am facut plingere la primul procuror unde am atasat probe pe care politia nu mi le ceruse. De exemplu inregistrarea convorbirii din seara cu cearta in care vecinul recunoaste oarecum ca el a rupt garduletul (cica ar fi vrut sa-l indrepte si s-a rupt), pozele cu garduletul inainte de eveniment, dupa eveniment si dupa ce l-a sudat (in acestea se vede clar ca nu se putea rupe din cauza intemperiilor). Am cerut reanalizarea dosarului de catre politie care nu si-a facut bine treaba. Primul procuror insa am impresia ca nici macar nu mi-a citit plingerea pentru ca am primit un raspuns ca hotarirea procurorului a fost foarte buna pentru dosarul primit de la politie.
Ajuns in acest moment vreau sa fac plingere si la judecatorie. In mod normal nu m-as agita atit pentru lucruri minore dar in continuare vecina asta continua sa ne sicaneze, in continuare continua sa ne faca mici neplaceri, mai ales ca vede ca pentru fapte mai grave nu au patit nimic.
Intrebarea mea este cum sa fac plingerea la judecatorie, pot solicita martori in plingerea respectiva (politistul care a instrumentat dosarul fara sa vina sa vada situatia din teren, prietenul vecinului care l-a ajutat sa sudeze garduletul), pot sa vin la judecata cu probele pe care le am (inregistrare audio, poze cu garduletul in cele trei ipostaze)?. Si in plingere ce trebuie sa solicit, ce rol are judecatorul, dispune reanalizarea dosarului de catre procuror, sau da el o sentinta pe loc?
Multumesc celor care vor avea rabdare sa citeasca tot ce am scris si care imi vor da raspunsuri petrinente.