La art 81 aliniatul 4 scrie asa: termenul de preaviz este cel convenit de parti prin contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie...
Eu ca om simplu inteleg ca se poate stabili intre parti cate zile vor ei , ca daca se inteleg pot pune si 5 zile, unde scrie ca e obligatoriu 20 de zile?
Si inca ceva, scrie undeva ca daca patronul vrea salariatul e obliga sa semneze ? nu e CIM un act bilateral?
pana am scris eu mesajul ati raspuns, va multumesc
Nu exista contract colectiv la nivel de unitate, sunt 17 angajati si acum angajatorul doreste sa mareasca perioada de preavix cat este maxim admis iar oamenii nu vor. Un angajat al ITM-ului ne-a raspuns ca " angajatorul e mai important decat angajatul si ca daca angajatorul vrea noi suntem obligati sa semnam" ceea ce eu cred ca e o tampenie.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o problema. O persoana are un CIM incheiat in .. 2009 sa zicem in care preavizul in ca de demisie este de 15 zile calendaristice. Angajatorul vrea sa semnexe un act aditional in care preavizul in cazul demisiei sa fi 20 zile lucratoare. Intrebarea e salariatul poate refuza? daca nu atunci de ce?
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Avem un caleg care e singur intretinator de familie. Familia sa e formata din copii lui din prima casatorie, actuala soti si un copil de 14 ani al sotiei din prima ei casatorie. Intreabarea e daca poate sa treaca pe declaratia contribuabilului si copilul sotiei ( nu l-a infiat si nu-i poarta numele).
Va multumesc
Va multumesc pentru raspunsuri .
Zilierul nostru , daca se poate sa zic asa, ajuta la manipularea marfurilor. Cred ca voi cauta in legile specifice articolele care se refera la manipulare de marfuri, la obligatiile pe care le orice angajat ( desi nu e angajat ) si ceva despre accidente si cam atat, pana vor binevoi reprezentatntii societatii care ne fac noua instructajul periodic sa ne lamureasca cum ar trebui facut. Ieri cand am sunat si le-am explicat problema au zis ca din moment ce omul a semnat in registrul zilierilor de prezenta la lucru in ziua respectiva se subintelege ca a fost si instruit insa eu nu-s chiar atat de sigura.
Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti cum se face instruirea zilierilor (legea 52/2011). Societatea noastra are contract de prestari serviciiu cu o alta societate care se ocupa de instructajul periodic. Reprezentantul acelei societati a spus ca instructajul se face doar verbal insa nu cred ca e doar asa de simplu, cum dovedim noi ca s-a facut acel instructaj?
Nu se asteapta asa de mult la ITM. Luna trecuta sotul meu s-a confruntat cu aceasta problema, nu era sigur ca un angajator i-a inregist un contract. A depus o cerere , a platit o taxa de 10 lei si a doua zi a primit un extras cu toate contractele inregistrate pe numele lui.
Eu vreau sa stiu daca este vre-un text de lege care sa spun ca angajatul este obligat , adica daca poate fi de exemplu un contabil obligat sa faca si un curs de resurse umane( alt domeniu, nu o perfectonare in domeniul sau) , daca omul nu vrea sa se apuce de invatat le ... 61 de ani sa zicem, este lege care sa zica daca X patron vrea Y angajat este obligat sa invete o meserie nou .
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si sa-mi indicati si legea respectiva.
In cadrul unei societati nu exista angajati denumiti responsabili cu PSI si SSM, exista contracte cu niste firme prestatoare de serviciu. Angajatorul doreste sa trimita la curs de specializare o persoana din cadrul societati numai ca nimeni nu doreste acest lucru. Poate angajatorul, bazandu-se pe un cadru legal sa oblige un angajat sa urmeze acele cursuri? Refuzul de participare la cursuri de formare profesionala poate fi un motiv de cercetare disciplinara si apoi concediere? Am citit codul muncii dar nu am gasit un raspun exact, doar art 192 (1) d ar face aluzie, insa nu am studii juridice, nu sti cum s-ar putea interpreta acel aliniat.
Va multumesc