avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz in caz de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz in caz de demisie

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o problema. O persoana are un CIM incheiat in .. 2009 sa zicem in care preavizul in ca de demisie este de 15 zile calendaristice. Angajatorul vrea sa semnexe un act aditional in care preavizul in cazul demisiei sa fi 20 zile lucratoare. Intrebarea e salariatul poate refuza? daca nu atunci de ce?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:38, 1 August 2012
Noile prevederi ale Codului Muncii prevad noul termen de preaviz. nu este la latitudinea angajatului sau a angajatorului de a accepta sau nu prevederea legala. Chiar daca semneaza sau nu actul aditional prevederea legala prevaleaza.
~ Conținut șters la cerere ~
Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă. Avand in vedere ca modificarea contractului de munca se poate face doar prin acordul părţilor, atunci salariatul poate refuza noul termen de preaviz dorit de catre angajator. In Noul Cod al Muncii sunt prevazute perioadele maxime de preaviz. Prin urmare, modificarea termenului de preaviz impune semnarea unui act aditional. Daca salariatul nu este de acord, ramane vechiul preaviz.
La art 81 aliniatul 4 scrie asa: termenul de preaviz este cel convenit de parti prin contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie...

Eu ca om simplu inteleg ca se poate stabili intre parti cate zile vor ei , ca daca se inteleg pot pune si 5 zile, unde scrie ca e obligatoriu 20 de zile?
Si inca ceva, scrie undeva ca daca patronul vrea salariatul e obliga sa semneze ? nu e CIM un act bilateral?

pana am scris eu mesajul ati raspuns, va multumesc
Nu exista contract colectiv la nivel de unitate, sunt 17 angajati si acum angajatorul doreste sa mareasca perioada de preavix cat este maxim admis iar oamenii nu vor. Un angajat al ITM-ului ne-a raspuns ca " angajatorul e mai important decat angajatul si ca daca angajatorul vrea noi suntem obligati sa semnam" ceea ce eu cred ca e o tampenie.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
anca2sm, utilizator
Ati inteles corect ... termenul de preaviz in cazul demisiei poate fi si de 5 zile .. legea prevede durata maxima a acestuia, prin urmare, partile pot stabili orice durata mai mica decat durata prevazuta de lege.

Obligativitatea de care vorbiti nu exista .. este o interpretare data eronat de catre multi care se doresc cunoscatori in materie .. eu asa am perceput-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie ContSters233391 ContSters233391 Buna ziua, As vrea sa stiu daca modificarea in ROI a perioadei de preaviz in cazul demisiei implica necesitatea modificarii in CIM a perioadei de preaviz. ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz: "conform codului muncii" Ana_Pentalog Ana_Pentalog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cazul in care in contractul meu individual de munca scrie, in cazul demisie, \"termenul de ... (vezi toată discuția)
Preaviz leuca_luminita leuca_luminita In contractul individual de munca incheiat in 2010 este prevazuta o perioada de preaviz in cazul demisiei de 15 zile calendaristice. In contractul colectiv la ... (vezi toată discuția)