avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1326 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formarea profesionala poate fi impusa de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formarea profesionala poate fi impusa de angajator

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si sa-mi indicati si legea respectiva.
In cadrul unei societati nu exista angajati denumiti responsabili cu PSI si SSM, exista contracte cu niste firme prestatoare de serviciu. Angajatorul doreste sa trimita la curs de specializare o persoana din cadrul societati numai ca nimeni nu doreste acest lucru. Poate angajatorul, bazandu-se pe un cadru legal sa oblige un angajat sa urmeze acele cursuri? Refuzul de participare la cursuri de formare profesionala poate fi un motiv de cercetare disciplinara si apoi concediere? Am citit codul muncii dar nu am gasit un raspun exact, doar art 192 (1) d ar face aluzie, insa nu am studii juridice, nu sti cum s-ar putea interpreta acel aliniat.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anca2sm , utilizator 16:51, 28 Februarie 2012
Formarea profesionala a salariatiilor este reglementata atat prin Codul Muncii, cat si prin Ordonanta Guvernului nr.129/2000. Astfel, angajatorul are obligatia de a asigura participarea la programe de pregatire profesionala:
- cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
- cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
Eu vreau sa stiu daca este vre-un text de lege care sa spun ca angajatul este obligat , adica daca poate fi de exemplu un contabil obligat sa faca si un curs de resurse umane( alt domeniu, nu o perfectonare in domeniul sau) , daca omul nu vrea sa se apuce de invatat le ... 61 de ani sa zicem, este lege care sa zica daca X patron vrea Y angajat este obligat sa invete o meserie nou .
Nu exista niciun text de lege care sa impuna asa ceva ... insa legea prevede doar obligatia angajatorului de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii , nu prevede si obligatia salariatului de a participa la astfel de programe.
Va multumesc, asta voiam sa aflu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu formare profesionala doradea doradea institutia are obligatia sa te trimita la cursuri, iar daca le faci pe banii tai sa-ti acorde 10 zile de concediu platit. anul trecut am participat la un curs ... (vezi toată discuția)
Cursuri perfectionare GabriellaBroscaru GabriellaBroscaru Buna ziua! Codul muncii spune ca angajatii au dreptul la cursuri de perfectionare \\"minimum o data la doi ani, daca au cel putin 21 de ... (vezi toată discuția)
Curs formare profesionala tudor10 tudor10 Buna ziua Am facut un curs de formare profesionala si am fost pus sa semnez un act aditional ca nu voi pleca din companie inainte de un an iar daca voi pleca ... (vezi toată discuția)