Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si sa-mi indicati si legea respectiva.
In cadrul unei societati nu exista angajati denumiti responsabili cu PSI si SSM, exista contracte cu niste firme prestatoare de serviciu. Angajatorul doreste sa trimita la curs de specializare o persoana din cadrul societati numai ca nimeni nu doreste acest lucru. Poate angajatorul, bazandu-se pe un cadru legal sa oblige un angajat sa urmeze acele cursuri? Refuzul de participare la cursuri de formare profesionala poate fi un motiv de cercetare disciplinara si apoi concediere? Am citit codul muncii dar nu am gasit un raspun exact, doar art 192 (1) d ar face aluzie, insa nu am studii juridice, nu sti cum s-ar putea interpreta acel aliniat.
Va multumesc
Formarea profesionala a salariatiilor este reglementata atat prin Codul Muncii, cat si prin Ordonanta Guvernului nr.129/2000. Astfel, angajatorul are obligatia de a asigura participarea la programe de pregatire profesionala:
- cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
- cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
Eu vreau sa stiu daca este vre-un text de lege care sa spun ca angajatul este obligat , adica daca poate fi de exemplu un contabil obligat sa faca si un curs de resurse umane( alt domeniu, nu o perfectonare in domeniul sau) , daca omul nu vrea sa se apuce de invatat le ... 61 de ani sa zicem, este lege care sa zica daca X patron vrea Y angajat este obligat sa invete o meserie nou .
Nu exista niciun text de lege care sa impuna asa ceva ... insa legea prevede doar obligatia angajatorului de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii , nu prevede si obligatia salariatului de a participa la astfel de programe.