avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Activitate roberta123

Activitate roberta123

Răspuns la discuția Diplome Spiru Haret
V-ati confruntat cu aceasta situatie? Sunteti sigura 100%? Sunt intr-o dilema foarte mare referitor la plata acestor salarii, mai ales ca fetele si isi vor drepturile si ameninta :">.
Ce sfaturi juridice imi puteti da care sa se aplice situatiei mele? Multumesc pentru raspuns.:coffee:

[Editat - timp de 30 de minute de la publicarea mesajului, aveti posibilitatea sa completati / corectati folosind butonul Editeaza. Multumesc]
Buna ziua!

Am o noua problema, legata de diplomele de la Spiru Haret care au fost ulterior recunoscute ca fiind valabile.

Lucrez la o scoala si avem angajate pe posturi de cadru didactic niste fete absolvente la Univ. Spiru Haret. Problema este ca la data la care s-au angajat mi-au adus o adeverinta prin care se arata ca ele au absolvit la aceasta universitate, urmand ca in termen de un an sa li se elibereze diplomele. Noi le-am platit timp de un an in baza acestor adeverinte, insa intrucat Univ Spriu Haret nu le-a eliberat acele diplome, am refuzat sa le mai platim ca absolvente de studii superioare. Pe o perioada de un an de zile scoala noastra le-a platit doar cu salariul cuvenit unui profesor suplinitor. In urma procesului intentat Ministerului Invatamantului si Univ Spiru Haret, absolventii au castigat in instanta recunoasterea diplomelor si am inteles ca acestea le vor fi eliberate.

Problemele mele sunt urmatoarele:

Odata recunoscute aceste diplome este clar ca angajatii scolii trebuie sa-si primeasca diferenta de salariu, pentru ca decizia ar trebui sa produca efecte retroactiv. Care sunt pasii pentru a le plati aceste salarii?
Este suficienta decizia Curtii pentru a le plati retroactiv diferentele de salariu sau trebuie facute si alte demersuri?

D.p.d.v cred ca ar trebui sa dea scoala in judecata (conflict de munca) pentru a-si recupera aceasta diferenta. Dar nu sunt sigura de acest lucru, motiv pentru care astept sugestiile Dv, daca v-ati mai confruntat cu astfel de situatii. As dori si un temei legal in sustinerea pro sau contra a acestui argument sau eventual recomandari catre situatii asemanatoare.

2. Respectivele absolvente mi-au adus o copie de pe decizia Curtii, conforma cu originalul, act ce dovedeste ca au castigat acest proces in instanta si ca in curand li se vor elibera acele diplome. Din momentul prezentarii acestui act (pentru viitor) pot sa le platesc salariul ca titular doar in baza acestei hotarari sau trebuie sa astept pana la prezentarea diplomei?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va urez o zi buna!
themis a scris:

Modificarea conditiilor contractuale prin acordul partilor este posibila oricand, fara a fi nevoie de vreo precizare in acest sens in contract.

Daca partile nu se inteleg, in speta expusa de dumneavoastra exista posibilitatea obtinerii unei hotarari a instantei in temeiul principiului impreviziunii, in conditiile strict determinate de art.1271 Cod civil


Super. Mersi mult de raspuns si mai ales de reglementarea legala mentionata. :coffee::coffee:
Salut, din nou

Am o noua problema in privinta careia as dori sa primesc niste raspunsuri. Este vorba despre incheierea unui contract prin care se instituie un drept de superficie cu titlu oneros pe un imobil, in vederea construirii unei constructii.

Din ceea ce am citit in literatura de specialitate despre contractul de superficie cu titlul oneros in ceea ce priveste evaluarea prestatiei superficiarului :

"In cazul in care superficia s-a constituit cu titlu oneros, daca partile nu au prevazut alte modalitati de plata a prestatiei de catre superficiar, titularul dreptului de superficie datoreaza, sub forma de rate lunare, o suma egala cu chiria stabilita pe piata libera, tinand seama de natura terenului, de destinatia constructiei in cazul in care aceasta exista, de zona in care se afla terenul, precum si de orice alte criterii de determinare a contravalorii folosintei. In caz de neintelegere intre parti, suma datorata proprietarului terenului va fi stabilita pe cale judecatoreasca (art. 697)."

In cazul meu, superficiarul intentioneaza sa mentioneze in contractul de superficie o suma de bani (valoare fixa in euro platibila pe an). Nelamurirea mea este in ce masura se poate modifica aceasta suma daca in timp, valoarea terenului creste foarte mult sau de ce nu, Euro se devalorizeaza atat de mult incat disproportia dintre cele doua prestatii ar fi mare. Se poate modifica acest contract?

Deci problema mea ar fi ca in cazul nostru partile s-au inteles asupra modalitatii de plata a prestatiei, doar ca, dat fiind ca acest dr de superficie va fi stabilit pentru o perioada foarte mare de timp (40 ani), este posibil ca din cauza fluctuatiilor de natura economica, valoarea stabilita drept prestatie sa devina o suma derizorie, motiv pentru care proprietarul sa doreasca o reevaluare. Este posibil? Daca da, pe ce cale? Doar pe cale judecatoreasca sau si prin intelegerea partilor?
Daca e posibil ca reevaluarea sa se faca prin intelegerea partilor, este necesar ca acest lucru sa fie mentionat drept clauza in contract sau partile pot reveni ulterior de comun acord asupra valorii prestatiei fara a mai fi necesar ca acest lucru sa fie mentionat in contract?

Va multumesc pentru raspunsuri si va urez o zi de duminica placuta in continuare!
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri. Cred ca m-am lamurit cat de cat. Daca intampin dificultati sau mai apar nelamuriri, stiu unde sa vin. =D>:coffee:
In cazul in care nu sunt inscrise distinct in cartea funciara, in vederea realizarii dezmembrarii care ar fi pasii de urmat? Multumesc mult pentru raspuns.
Buna ziua

Ma intereseaza care sunt pasii ce trebuie urmati in situatia dezbaterii mostenirii in urmatorul caz:
La succesiunea dupa parinti sunt chemati 3 frati, dintre care unul dintre ei are handicap major. In urma solicitarii, instanta a dat dreptul de a fi curator pentru fratele cu handicap sotiei acestuia, astfel incat sotia sa poata reprezenta interesele sotului la dezbaterea succesiunii.

Cei 2 frati si curatorul (sotia celui de-al treilea) s-au inteles pe cale amiabila ce isi va lua fiecare din masa succesorala, fara a leza interesele celui cu probleme de handicap.
Au mers astfel la un notar pentru dezbaterea succesiunii iar acesta a afirmat in prima intalnire ca nu va face decat impartirea artitmetica a cotelor ce se cuvin fiecaruia, fara a face si delimitarea. Mentionez ca nu a fost chiar ieftin notarul si ma intereseaza ce pasi vor urma, pentru a intelege la ce eforturi materiale sa ne asteptam. Notarul a precizat ca sotul cu handicap (si fireste sotia curator) nu poate sa 'cedeze' vreo parte din mostenire. Dpdv juridic, intelegem acest lucru, altfel nu ar mai fi in interesul acestuia.

Sotia-curator nu 'cedeaza' nimic, ci doar s-au inteles cum isi vor imparti loturile de teren, mai ales ca fiecare dintre acestia plateste de multi ani impozit pe bucata de teren pe care o foloseste in numele lui.

Intrebarea mea este: ce urmeaza dupa ce notarul imparte un intreg la 3 si constata ca rezulta 1/3 B-) (impartire pentru care am platit un onorariu frumusel)?

Acesta a spus ca nu se va ocupa de impartirea efectiva, respectiv delimitarea in natura a partii ce se cuvine fiecarui frate. Cum se va face aceasta delimitare si unde trebuie sa mergem mai departe? Este nevoie neaparat de expert care sa evalueze toata succesiunea? Ma tem ca daca mai platim si expertul nu mai avem ce imparti.
Astept cu nerabdare raspunsurile dvs si ma multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția Succesiune - speta incurcata
Din pacate, viata bate filmul. Au semnat fara sa citeasca ce...iar notarul se pare ca nu si-a dat prea mult interes. Din cate am inteles, renuntarea s-a facut pe vremea cand inca mai erau notariate de stat, iar respectivul functionar nu a depus prea multe eforturi sa lamureasca partile...
Oricum, din postarea dv inteleg ca isi pot transmite dreptul ideal de proprietate, intrucat nu s-a facut inca o delimitare fizica a bunurilor, asa cum am mentionat intr-o postare anterioara.
Răspuns la discuția Succesiune - speta incurcata
Poate m-am exprimat ambiguu. Se inteleg in sensul ca sunt de acord sa repare greseala facuta la notar, prin care cei 4 au fost scosi in afara succesiunii, dar niciunul nu e dispus sa renunte la teren, mai ales ca o parte din succesiune este formata din bunuri imobile (terenuri pe care in timp si-au construit case). O delimitare efectiva si o evaluare este cam greu de facut si momentan o actiune mult prea costisitoare.

Ma intereseaza daca legal este posibil ca fiecare dintre fratii mostenitori sa vanda/cedeze cate o cota parte (1/3) din dreptul ideal de proprietate asupra succesiunii parentale, fara a mai fi necesara o delimitare/granitiure si apoi intabulare.
A si B detin fiecare cate 1/2 din succesiune (formata din ex 4 terenuri imobiliare), fara sa se fi facut o impartire fizica. A cedeaza sau vinde cate 1/3 din dreptul ideal de proprietate pe care il are asupra 1/2 din succesiune, iarasi fara sa se faca deocamdata o impartire fizica a bunurilor, fiecare urmand a avea doar cate un drept ideal de proprietate. Este posibil? Se practica astfel? Ca teoria...e teorie.

Ideea e ca pana la urma probabil se vor certa, asa cum se intampla de fiecare data. Speranta mea (ca viitor mostenitor al unuia dintre frati) este ca dreptul de proprietate asupra succesiunii va fi transmis fara sa se faca delimitarile, ramanand un drept ideal de proprietate, fiind tot astfel transmis succesorilor acestora. Eu sper (cred) ca cei ce ii vor succeda vor avea mai multa intelepciune si nu vor avea probleme la delimitare.
Repet intrebarea: practic este posibila transmiterea ideala a unui drept de proprietate asupra unei succesiuni?
Buna ziua. Am sa va prezint o speta mai incurcata, in privinta careia sper ca voi reusi, cu ajutorul Dv sa ii dau de capat.
In urma cu multi ani, 6 frati, succesori ai parintilor defuncti merg la un notar pentru dezbaterea mostenirii. Nu stiu daca din rea vointa sau doar prostie (gandindu-se ca astfel ii vor costa actele la notar mai putin), dar 2 dintre frati au profitat de increderea/nestiinta celorlalti 4, i-au invitat la notar sa semneze actele, iar acestia au semnat fara a citi documentul respectiv. (mare prostie, dar uite asa isi pierd unii casele). Dupa cativa ani, au descoperit ca in realitate cei 4 frati semnasera renuntarea la mostenire, in favoarea celorlalti doi care au acceptat-o. Nu stiu cum se practica, dar gasesc ca este si vina notarului in fata caruia s-au incheiat actele, care nu le-a explicat care sunt consecintele juridice a actelor ce le semneaza, mai ales ca unii dintre cei 4 frati sunt aproape analfabeti.
Dat fiind ca totusi toti fratii se inteleg intre ei, au ajuns la concluzia ca fiecare dintre cei 2 mostenitori ii vor ceda/vinde partile din mostenire catre alti 2.
Problema care apare este urmatoarea: mostenirea nu a fost efectiv impartita si granituita intre cei doi, fiecare avand doar un drept de proprietate asupra a jumatate din mostenire. Este posibil ca fiecare dintre cei doi sa cedeze/vanda o cota ideala din mostenire catre 2 frati, fara sa se delimiteze proprietatile si fara sa se faca granitiurea/intabularea?

Ce alte solutii puteti vedea pentru rezolvarea acestei situatii, tinand cont de faptul ca fratii se inteleg si sunt dispusi sa rezolve totul pe cale amiabila?