avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de superficie cu titlul oneros
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de superficie cu titlul oneros

Salut, din nou

Am o noua problema in privinta careia as dori sa primesc niste raspunsuri. Este vorba despre incheierea unui contract prin care se instituie un drept de superficie cu titlu oneros pe un imobil, in vederea construirii unei constructii.

Din ceea ce am citit in literatura de specialitate despre contractul de superficie cu titlul oneros in ceea ce priveste evaluarea prestatiei superficiarului :

"In cazul in care superficia s-a constituit cu titlu oneros, daca partile nu au prevazut alte modalitati de plata a prestatiei de catre superficiar, titularul dreptului de superficie datoreaza, sub forma de rate lunare, o suma egala cu chiria stabilita pe piata libera, tinand seama de natura terenului, de destinatia constructiei in cazul in care aceasta exista, de zona in care se afla terenul, precum si de orice alte criterii de determinare a contravalorii folosintei. In caz de neintelegere intre parti, suma datorata proprietarului terenului va fi stabilita pe cale judecatoreasca (art. 697)."

In cazul meu, superficiarul intentioneaza sa mentioneze in contractul de superficie o suma de bani (valoare fixa in euro platibila pe an). Nelamurirea mea este in ce masura se poate modifica aceasta suma daca in timp, valoarea terenului creste foarte mult sau de ce nu, Euro se devalorizeaza atat de mult incat disproportia dintre cele doua prestatii ar fi mare. Se poate modifica acest contract?

Deci problema mea ar fi ca in cazul nostru partile s-au inteles asupra modalitatii de plata a prestatiei, doar ca, dat fiind ca acest dr de superficie va fi stabilit pentru o perioada foarte mare de timp (40 ani), este posibil ca din cauza fluctuatiilor de natura economica, valoarea stabilita drept prestatie sa devina o suma derizorie, motiv pentru care proprietarul sa doreasca o reevaluare. Este posibil? Daca da, pe ce cale? Doar pe cale judecatoreasca sau si prin intelegerea partilor?
Daca e posibil ca reevaluarea sa se faca prin intelegerea partilor, este necesar ca acest lucru sa fie mentionat drept clauza in contract sau partile pot reveni ulterior de comun acord asupra valorii prestatiei fara a mai fi necesar ca acest lucru sa fie mentionat in contract?

Va multumesc pentru raspunsuri si va urez o zi de duminica placuta in continuare!
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2012
roberta123, utilizator
Cel mai recent răspuns: roberta123 , utilizator 20:33, 26 Martie 2012
Modificarea conditiilor contractuale prin acordul partilor este posibila oricand, fara a fi nevoie de vreo precizare in acest sens in contract.

Daca partile nu se inteleg, in speta expusa de dumneavoastra exista posibilitatea obtinerii unei hotarari a instantei in temeiul principiului impreviziunii, in conditiile strict determinate de art.1271 Cod civil
themis a scris:

Modificarea conditiilor contractuale prin acordul partilor este posibila oricand, fara a fi nevoie de vreo precizare in acest sens in contract.

Daca partile nu se inteleg, in speta expusa de dumneavoastra exista posibilitatea obtinerii unei hotarari a instantei in temeiul principiului impreviziunii, in conditiile strict determinate de art.1271 Cod civil


Super. Mersi mult de raspuns si mai ales de reglementarea legala mentionata. :coffee::coffee:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am doua intrebari: --dreptul de superficie necesita ... Luzer Luzer Buna ziua Am doua intrebari: --Dreptul de superficie necesita contract facut la notar cu specificarea perioadei sau o simpla declaratie fara autentificare ... (vezi toată discuția)
Clauza de impreviziune mikas mikas ... se poate aplica si in cazul unui contract de inchiriere? ... se refera strict la conditii banesti sau se poate referi si la conditii de alta natura? ... (vezi toată discuția)
Drept civil - actiune reducere pretul unui bun Claudiu218 Claudiu218 Salut, Am citit o carte de civil acum ceva ani si din ce-mi anintesc, daca o persoana cumpara un bun pe care il achita in timp, iar datorita unor schimbari ... (vezi toată discuția)