avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - unul dintre succesori are stabilita ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - unul dintre succesori are stabilita curatela

Buna ziua

Ma intereseaza care sunt pasii ce trebuie urmati in situatia dezbaterii mostenirii in urmatorul caz:
La succesiunea dupa parinti sunt chemati 3 frati, dintre care unul dintre ei are handicap major. In urma solicitarii, instanta a dat dreptul de a fi curator pentru fratele cu handicap sotiei acestuia, astfel incat sotia sa poata reprezenta interesele sotului la dezbaterea succesiunii.

Cei 2 frati si curatorul (sotia celui de-al treilea) s-au inteles pe cale amiabila ce isi va lua fiecare din masa succesorala, fara a leza interesele celui cu probleme de handicap.
Au mers astfel la un notar pentru dezbaterea succesiunii iar acesta a afirmat in prima intalnire ca nu va face decat impartirea artitmetica a cotelor ce se cuvin fiecaruia, fara a face si delimitarea. Mentionez ca nu a fost chiar ieftin notarul si ma intereseaza ce pasi vor urma, pentru a intelege la ce eforturi materiale sa ne asteptam. Notarul a precizat ca sotul cu handicap (si fireste sotia curator) nu poate sa 'cedeze' vreo parte din mostenire. Dpdv juridic, intelegem acest lucru, altfel nu ar mai fi in interesul acestuia.

Sotia-curator nu 'cedeaza' nimic, ci doar s-au inteles cum isi vor imparti loturile de teren, mai ales ca fiecare dintre acestia plateste de multi ani impozit pe bucata de teren pe care o foloseste in numele lui.

Intrebarea mea este: ce urmeaza dupa ce notarul imparte un intreg la 3 si constata ca rezulta 1/3 B-) (impartire pentru care am platit un onorariu frumusel)?

Acesta a spus ca nu se va ocupa de impartirea efectiva, respectiv delimitarea in natura a partii ce se cuvine fiecarui frate. Cum se va face aceasta delimitare si unde trebuie sa mergem mai departe? Este nevoie neaparat de expert care sa evalueze toata succesiunea? Ma tem ca daca mai platim si expertul nu mai avem ce imparti.
Astept cu nerabdare raspunsurile dvs si ma multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
roberta123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:25, 17 Martie 2012
Daca terenurile sunt inscrise distinct in CF, nu aveti nevoie de vreo expertiza. Prin partaj se face atribuirea fiecarei parcele.

Daca terenul figureaza ca o parcela unitara, atunci este nevoie de o documentatie de dezmembrare (lotizare).

De documentatie este nevoie si in cazul in care terenurile nu sunt inscrise in CF.

In cazul in care nu sunt inscrise distinct in cartea funciara, in vederea realizarii dezmembrarii care ar fi pasii de urmat? Multumesc mult pentru raspuns.
Se face o propunere de dezmembrare de catre un cadastrist. Cu acea propunere se face actul de dezmembrare la notariat si se intabuleaza loturile Nou formate cu numere cadastral distuncte si carte funciara.
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri. Cred ca m-am lamurit cat de cat. Daca intampin dificultati sau mai apar nelamuriri, stiu unde sa vin. =D>:coffee:
Pentru a scadea costurile ati putea apela la dezbaterea mostenirii si partajul prin instanta apeland la un mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare schita eu12 eu12 problema este in urmatorul fel... in urma mostenirii fiecare frate de-al meu are cate o parte de teren,este posibil sa modific pozitia terenului, adica sa fie ... (vezi toată discuția)
Sunt sau nu obligatorii măsurătorile cadastrale pentru succesiunea ... Adevar2 Adevar2 Sunt sau nu obligatorii măsurătorile cadastrale pentru succesiunea cu partaj? Bună ziua!Vă rog respectuos să mă ajutați cu un răspuns pentru ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren la casa cuplata Adi Nica Adi Nica Pot dezmembra un teren cu CF si o casa construita in regim \"casa cuplata\" in 2 apartamente si 2 terenuri cu CF-uri individual pe terenuri la fiecare ... (vezi toată discuția)