avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Activitate adihor

Activitate adihor

Cum aflu daca anaf m a inregistrat din oficiu platitor de tva?
Multumesc

Iulian MANEA a scris:

Cifra de afaceri pentru care este stabilit plafonul de 300000 lei reprezinta (in cazul dumneavoastra) valoarea tranzactiei indiferent de cheltuielile facute sa construiti cladirea.

Deci, ati depasit plafonul la prima tranzactie iar a doua este purtatoare de TVA pentru intreaga valoare (70000 euro).

Asa cum am spus mai sus, mergeti si va inregistrati platitor de TVA. Dupa ce trece un an fara tranzactii sau cu tranzactii sub 300000 lei (facturate cu TVA) in 2021 faceti cerere sa nu mai fiti platitor si de atunci puteti vinde fara TVA.

Daca nu procedati asa, veti fi inregistrat din oficiu platitor de TVA si taxat pentru toate tranzactiile (chiar daca le veti face peste multi ani), exclusiv prima, cea care a produs depasirea plafonului.

Buna ziua.
Se reseteaza incadrarea in prag daca trece in anul fiscal urmator si doar atunci mai face o tranzactie?

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Nu , oricum fiind prima tranzactie e considerata ocazionala din patrimoniul personal nu dintr-o activitate economica.

Buna ziua
In cazul vanzarii succesive a unor terenuri construibile dobandite prin donatie de la rude(parinti si sotie) operatiunile se incadreaza la colectarea TVA in cazul depasirii plafonului 300.000 ron?
Multumesc
Buna ziua.
In cazul dobandirii unei parcele de teren construibil,prin lotizare/parcelare ,provenienta este stabilita de ce anume?
Mentionez ca parcelele au fost obtinute prin alipire terenuri mari mostenite si donate. Anterior.
Ma intereseaza in raport cu incadrarea la tva la vanzarea acestora
Multumesc.
Ps
In extras cf parcelele apar ca obtinute din schimb,mostenire,donatie,lotizare
Buna ziua.
terenul mostenit este ulterior parcelat .Vanzarea se face parcela cu parcela.Terenurile obtinute prin parcelare isi pastreaza astfel caracterul de teren dobandit prin mostenire?Intra in sfera tva?
Multumesc
Bună ziua,
In cazul contractului part time,mă pot încadra la excepții de la plata contribuțiilor(8 ore) dacă beneficiez de indemnizație îngrijire copil cu handicap,de la 7 la 18 ani?
Legea acorda această indemnizație doar cu încadrare la 4 ore pe zi timp lucru.
Multumesc
in acest caz timpul de lucru va fi de o ora pe zi .2 ore e prea mult
Multumesc de raspuns.
Totusi nu e corect.Legiuitorul a obtinut suma respectiva prin insumarea a 3 indemnizatii nete.Iar la echivalarea cu veniturile dintru-un CM atunci suma e bruta?????
Sau nu conteaza......

Cornel Vasile a scris:

Suma este bruta.

Tot nu e clar
SUma este neta sau bruta-venituri salariale impozabile?
Daca nu sunt indiscret ce cod caen ai in prezent-daca e consultanta si management
in informatica adica 620x -te-ai scos!-in BIHOR eu nu am asa ceva-doar pagini web si prelucrare date-cat de larga e acoperariea pentru diversii clienti actuali si viitori?